"Kraftigt stigande elpriser bidrog till den höga inflationstakten i augusti", kommenterade Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB.
Detta är den högsta inflationen på 31 år i Sverige, och nu börjar vi närma oss en tvåsiffrig inflation.
Totalt steg elpriserna med 29 % i augusti samtidigs som prisuppgången var fortsatt bred och livsmedelspriserna steg för nionde månaden i rad.
Åt andra hållet drog priset för drivmedel, utrikes flygresor samt paketresor.
Under tisdagen kom även USAs inflationssiffror in högre än väntat, vilket fick börserna att reagera kraftigt negativt.
Inflationen i USA steg med 0,1 procent jämfört med juli när förväntningarna var en minskning med 0,1 procent. Till följd av detta noterade Wall Street på tisdagen sin sämsta dag på två år och Dow Jones industriindex handlades ned 3,9 %, breda S&P 500 föll 1,3 % och tekniktunga Nasdaq sjönk 5,2 %. En stor del av nedgången kom efter Stockholmsbörsens stängning, som även den vände tvärt nedåt efter inflationssiffran presenterades och OMXSPI stängde på minus 2,3 %.
Vad har vi framför oss?
En inflationssituation som till en början beskrevs som tillfällig ser ut att bli allt mer problematisk. Centralbankerna kommer fortsätta att höja räntor för att få ned inflationen, frågan är bara om det kommer leda till en recession eller inte. I nuläget ser det inte osannlikt ut att det är dit vi är påväg.
En sak som är säker är att det kommer bli tuffare för hushållen framöver, såväl som för en hel del företag som inte har möjlighet att höja sina priser för att parera de skenande kostnaderna. Högre arbetslöshet och drastiskt minskad konsumtion känns allt mer realistiskt.
Den 20 september väntas nästa penningpolitiska besked från Riksbanken. Röster har redan höjts om att en ökning av räntan med 75 punkter inte skulle vara tillräckligt, utan att vi kan tänkas hamna i en situation där Riksbanken höjer med historiska 100 punkter på ett enda möte.