Morningstar har släppt sin genomgång av de 100 största fondbolagen i Europa, The Morningstar Fund Family 100, en jämförelse av de 100 största kapitalförvaltarna och deras fonder som säljs i Europa.
Morningstars analytiker anser att fondbolaget är en viktig aspekt vid utvärdering av fonder. När fondbolagen utvärderas strävar de efter att identifiera vilka fondbolag som har en genuin kultur av förvaltarskap och vilka som är för tungt vägda till försäljningsskicklighet och att maximera kortsiktiga vinster på bekostnad av investerarnas långsiktiga intressen.
"De starkaste företagskulturerna uppvisar ett tydligt uppdrag att sätta investerare först och samtidigt attrahera och behålla proffs som kan genomföra det målet", sa de. ”Vi tittar också på om portföljförvaltarnas finansiella intressen är i linje med investerarnas, samt ett fondbolags prispolicy. Låga avgifter ökar avsevärt investerarnas chanser att lyckas på lång sikt.”
I rapporten jämförde Morningstar de 100 största fondbolagen i Europa mätt med tillgångar under förvaltning av deras öppna fonder och börshandlade fonder till salu över hela Europa. I tillämpliga fall rankades fondbolagen i denna topp 100-lista. Alla rankningar är från bäst till sämst, med den senaste tillgängliga informationen den 23 augusti 2022.
De stora spelarna
Inom de fem största fondfamiljerna har iShares, BlackRocks indexarm, mest förvaltade tillgångar, medan BlackRock ligger på en andra plats. Tillsammans förvaltar gruppen över 1 biljon euro och får ett "Above Average Parent Pillar rating".
"BlackRock är inte bäst på allt det gör, men de inser att det bästa sättet att tjäna sina offentliga aktieägare är att uppfylla sin förtroendeplikt", säger Dan Culloton, Director Manager Research i USA.
Amundi är den tredje största kapitalförvaltaren i Europa. Efter förvärvet av Lyxor har den franska kapitalförvaltaren nu nästan 44 % av sina tillgångar i passiva strategier. Dess överordnade betyg är "Genomsnittligt".
"Amundi stärker sitt fotfäste på passiva och miljömässiga, sociala och styrande investeringar, men operativa och förvaltande utmaningar kvarstår", säger Mara Dobrescu, Global Asset Class Leader på Morningstar.
Fondbolagen med de trognaste förvaltarna
Morningstar anser att portföljförvaltarens anställningstid är ett mått på ledningsgruppens stabilitet. I kombination med en hög grad av transparens (definierad av informationsfrekvenser för fondernas förvaltare över 95 %), leder Artemis listan. Andra positivt rankade fondbolag som visar stabilitet gällande förvaltare inkluderar MFS, Jupiter, Ninety One, Comgest och Neuberger Berman. På listan hitar vi även nordiska kapitalförvaltaren Storebrand Fonder på en sjätte plats och Handelsbanken på plats tio.
”Sedan 2010 har Artemis ägts gemensamt av aktiva medarbetare, inklusive flera portföljförvaltare, och den USA-baserade Affiliated Managers Group. Dess förvaltarrang är djup, med betydande investeringserfarenhet, och de är alla investerade i sina fonder, vissa kraftigt. Dessutom är stabiliteten i företagets investeringsteam hög, med stöd av ägarstrukturen”, säger Morningstars analytiker.
Högst rankade fondbolagen enligt Morningstars hållbarhetsbetyg
Morningstar Sustainability Rating – även kallad "globe rating" – är ett kvantitativt mått på de ekonomiskt väsentliga ESG-riskerna i en portfölj i förhållande till dess Morningstar-kategoris grupp.
De 20 bästa företagen rankade efter andelen fonder som har 4 eller 5 jordklot inkluderar tre välkända namn på den svenska marknaden: Swedbank, Storebrand Fonder och Länsförsäkringar. Högst upp hamnar dock Londonbaserade Fundsmith och holländska ING Group.
I genomgången kikade Morningstar även närmare på andelen artikel 8 och artikel 9 fonder bland de 100 största fondbolagen. Här återfinns en drös nordiska namn. Högst upp i listan hittar vi Storebrand Fonder, följt av Swedbank. Därefter kvalar Länsförsäkringar in sig på en fjärde plats och Handelsbanken hamnar på en sjätte plats. Även Danske Invest noteras hack i häl på Handelsbanken.