På Morningstar beräknar vi pris/verkligt värde (P/FV) för världens viktigaste aktier. Baserat på dessa uppskattningar kan vi härleda om en given aktie är dyr eller billig. Om P/FV för en aktie är över 1 anses den vara övervärderad; om P/FV är under 1 anses den vara undervärderad.
Ett annat sätt att bedöma om aktier är dyra, billiga eller korrekt värderade är genom Morningstars aktiebetyg.
Morningstar-aktiebetyget har en stor fördel gentemot priset/verkligt värde genom att det inkluderar en nivå av osäkerhet i uppskattningarna. Två företag kan ha ett mycket liknande pris/verkligt värde, men det översätts inte nödvändigtvis till samma Morningstar-betyg.
Om man tittar på antalet aktier som får 4 och 5 stjärnor (aktier som betraktas som undervärderade illustreras i grönt i diagrammet nedan) och antalet aktier med 1 eller 2 stjärnor (aktier som betraktas som övervärderade illustreras i rött) kan man därför få en bättre aning om börsen är billig eller dyr.
Augusti har varit en tuff månad för aktier. Morningstar Global Markets-index, som återspeglar utvecklingen på världens aktiemarknader, tappade 2,2 % i EUR och 3,5 % i USD.
I augusti har andelen aktier med 4 eller 5 stjärnor från hela vår databas (cirka 1500 företag som omfattas av vårt aktieanalytikerteam) minskat från 54 % till 52 % i slutet av månaden (maximum nåddes i juni med 60 %); Samtidigt har andelen aktier med 1 eller 2 stjärnor stannat kvar på 16 % (miniminivån nåddes också i juni med 11 %). Vi kan säga att de globala marknaderna, enligt våra analytiker, fortfarande är relativt billiga.
Europa billigare än USA
Om vi jämför betygen mellan USA och Europa kan vi säga att Europa är billigare än USA. I Europa är summan av 1- och 2-stjärniga aktier 12% jämfört med 18% i USA.
När det gäller 4- och 5-stjärniga aktier representerar de 60 % av vårt europeiska universum jämfört med 47 % i USA.