5 grafer över det aktuella marknadsläget

Euron sjunker till en 20-årig lägsta nivå mot den amerikanska dollarn, det finns en tydlig retorik kring USA:s penningpolitik i Jackson Hole, och energikrisen i Europa fortsätter att komma till sin spets. Augusti har inte varit en lätt månad för kapitalmarknaderna.

Antje Schiffler 2022-09-02 | 10:51
Facebook Twitter LinkedIn

Gas

Den 22 augusti 2022 rasade euron till ett nytt lägsta rekord mot den amerikanska dollarn; sedan dess har den gemensamma europeiska valutan fluktuerat kring paritet med dollarn. Den svenska kronan har också haft det kämpigt, och har noterat sin lägsta nivå på över 20 år under augusti. Om du vill lära dig mer om hur valutafluktuationer kan påverka ditt fondsparande ska du kika in här. 

Den europeiska valutan försvagas av energikrisen. Men framför allt är det den relativa styrkan hos den amerikanska dollarn som sätter tonen. Den amerikanska centralbanken Feds jämförelsevis rigorösa åtgärder mot hög inflation ger stöd.

Tydlig retorik i Jackson Hole

Fed-ordförande Jerome Powell lämnade inga tvivel i sitt tal i Jackson Hole om att centralbanken kommer att bekämpa höga priser med alla medel, även om detta innebär "smärta" för hushåll och företag. "Att återställa prisstabilitet kommer sannolikt att kräva att man upprätthåller en restriktiv politisk hållning under en tid. Det historiska protokollet varnar starkt för en för tidig uppluckring av politiken", betonade centralbankschefen.

"Med inflationen som förväntas avta till en fortsatt takt över målet, tror vi att Fed kommer att leverera ytterligare stora åtstramningar i år och sedan hålla räntorna på håll även när den amerikanska ekonomin saktar in till 2023", säger Tiffany Wilding och Allison Boxer, ekonomer på kapitalförvaltare PIMCO.

Och så är det den amerikanska valutans roll som en fristad. De flesta av de stora valutorna försvagades mot dollarn nyligen utan att uppleva en "energichock", konstaterar Deutsche Banks forskargrupp och syftar på den svåra situationen på den europeiska gasmarknaden.

"Vi har pekat på kortsiktiga kapitalinflödesdata till USA som bevis på dollarns säkra tillflyktsortsdynamik, men det är värt att lyfta fram en annan datapunkt som visar hur stark efterfrågan på säkra tillflyktsorter har varit: den massiva ökningen av användningen av Feds omvända återköpsfacilitet över natten. Investerare placerar för närvarande mer än 2 biljoner dollar i likviditet över natten hos Fed, en ökning med mer än 1 biljon dollar sedan denna tid förra året", säger banken.

Inget slut i sikte på Europas energikris

Energikrisen fortsätter att ha ett fast grepp om Europa. Jämfört med februari har de europeiska gaspriserna nästan niodubblats, enligt Världsbanken. I jämförelse verkar ökningen på 43 % på den amerikanska marknaden ganska måttlig.

På den holländska TTF, den viktigaste kontinentaleuropeiska knutpunkten för gashandel, hade noteringarna klättrat till en högsta nivå på 360 EUR/MWh. Som jämförelse, den 23 februari kostade en megawattimme fortfarande knappt 76 euro.

Ryska statsägda Gazprom är fortfarande en opålitlig leverantör av naturgas till kontinenten. Från 31 augusti till 2 september kommer Nordstream 1, en pipeline på väg in i Tyskland, att stängas av igen för underhållsarbete, säger Moskva. Berlin tvivlar på om leveranserna kommer att återupptas.

Frankrike tar inte heller längre emot rysk gas. Gazprom nämner påstådda utestående betalningar från Engie Group från juli som orsak. Det franska företaget avvisar detta påstående.

Men naturgaspriserna har sjunkit från sina toppar under de senaste två veckorna. Stigande import från Norge och höga nivåer i europeiska gaslagringsanläggningar gav en viss lättnad. TTF-noteringarna sjönk nyligen till cirka 240 euro/MWh.

Europeiska unionen uppnådde sitt gaslagringsmål två månader i förväg. Målet var att lagren skulle vara 80 % fulla senast den 1 november. För Tyskland är målet minst 85 % den 1 oktober och 95 % den 1 november. För närvarande är tyska lagringsanläggningar till knappt 84 % fulla, enligt uppgifter från europeiska gaslagringsoperatörer. Volymen gas på 95 % motsvarar ungefär den rikstäckande förbrukningen under januari och februari.

Rädsla för lågkonjunktur i Europa

Skyhöga energikostnader kommer säkert att kasta Europa in i recession, säger Steven Bell, Columbia Threadneedle Investments chefsekonom för EMEA-regionen.

Med tanke på blandningen av inflation, den potentiella lågkonjunkturen och geopolitiska risker, skyr europeiska investerare riskfyllda tillgångar. Aktiemarknaderna har till följd av detta varit under press.

Men företagen visar fortfarande motståndskraft. Andra kvartalets resultatsäsong är nästan över och försäljningsresultaten har generellt sett kommit in bättre än väntat. Men en närmare titt avslöjar svagheter inom specifika områden, säger Seema Shah från Principal Global Investors.

Vinsttillväxten för S&P 500 avtog till 8,8 % från 11,4 % tillväxt under första kvartalet. 78 % av resultatrapporterna överträffade förväntningarna och slog vinstberäkningarna med 6 %. Men uppdelat på sektorer verkar det som att styrkan i indexet främst berodde på energisektorn.

Trots den positiva intjäningssäsongen pekar pågående utmaningar mot en allt svårare ekonomisk miljö, vilket sannolikt kommer att begränsa motståndskraften för resultatet under andra halvåret, sa Shah.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar