Vad bör vi förvänta oss av Japan?

Hittills i år har den japanska aktiemarknaden utvecklats i linje med resten av utvecklade marknader, men vissa analytiker är övertygade om en aktieuppgång under de kommande kvartalen.

Francesco Lavecchia 2022-09-05 | 10:20
Facebook Twitter LinkedIn

giappone

Den japanska marknaden skiner inte precis, men enligt analytiker med positioner på marknaden kan investeringar löna sig i framtiden.

Sedan början av året tappade Morningstar Japan-index 5,6 % (i EUR den 27 augusti 2022), en utveckling i linje med andra utvecklade marknader (vilket framgår av Morningstar Developed Markets-index). Som sagt, Japan är i en helt annan politisk och ekonomisk position än Europa och USA.

Om vi tittar på de viktigaste bidragsgivarna till Morningstar Japan-indexets utveckling sedan början av året, noterar vi att teknik och industrier har varit de ledande sänkena. Teknik var bland de sämst presterande sektorerna under första halvåret 2022, medan tillverkningsaktier drabbades av den kombinerade effekten av en ökning av råvarupriserna och yenens svaghet mot dollarn.

Tillsammans har dessa två faktorer pressat vinstmarginalerna för de företag som genererar majoriteten av försäljningen på den inhemska marknaden, som köper utomlands och inte kan överföra prisökningar till konsumenterna.

Förutom energi och allmännytta, som drar nytta av en stark olje- och energipristillväxt, är finans- och kommunikationstjänster de två sektorer som har stöttat den japanska marknadens prestanda. Mitsubishi UFJ Financial Group, den största japanska banken, och KDDI, verksamma inom mobil- och betal-tv-branschen står tillsammans för cirka 3 % av Japanindexets börsvärde. Från årsskiftet till 26 augusti i euro steg de med 13 % respektive 22,6 %.

Om utvecklingen på den japanska aktiemarknaden har varit i stort sett i linje med den på utvecklade marknader, tror analytiker att det finns faktorer som kan fungera till dess fördel under de kommande månaderna.

"Delvis som ett resultat av mordet på Japans förre premiärminister Shinzo Abe den 8 juli, fick det liberala demokratiska partiet (LDP) ett dominerande antal mandat med en jordskredsseger i parlamentsvalet i övre huset den 10 juli", säger analytiker på Lazard. i deras senaste syn.

"LDP-segern antyder en potential för ökade framsteg på två av Abes långvariga mål. För det första återstarten av kärnkraftsanläggningar som stannade efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima 2011.

"För det andra ökar valresultaten chanserna att regeringen kommer att gå vidare med att revidera Japans konstitution, vilket kan leda till ökade försvarsutgifter. Utöver detta finns det också en förstärkning av de ekonomiska reformer som genomfördes av den förra regeringen (Abenomics), som har lett till en förbättring av rörelsemarginalerna och avkastningen på kapital för japanska företag och har gjort företagen mycket mer känsliga för att skapa aktieägarvärde , med utdelningar och aktieåterköp som når rekordnivåer."

Den andra faktorn som spelar till fördel för japanska företag är deprecieringen av landets nationella valuta. Den japanska växelkursen (vs dollar) är som lägst sedan juli 1998 och detta är en positiv faktor för tillväxten av företagens vinster.

Enligt en undersökning gjord av Bloomberg i slutet av maj har bolagen noterade på Tokyobörsen antagit en växelkurs på 120 yen per dollar i sin guidning i slutet av 2022, vilket tyder på möjligheten till högre rörelsevinster än väntat .

Tillsammans med dessa politiska och ekonomiska överväganden finns det ett tredje element som kan vara intressant för investerare: den japanska aktiemarknaden handlas runt till cirka 20 % rabatt på sitt verkliga värde, ett större gap än dess amerikanska och många europeiska motsvarigheter.

Vissa analytiker är dock förbryllade över Bank of Japan.

"Till skillnad från Federal Reserve behöll Japans centralbank sin aggressiva penningpolitiska lättnadspolitik, som inkluderar ett proaktivt köp av statsobligationer för att hålla avkastningen på mycket låga nivåer", säger Olivier de Berranger, investeringschef på La Financière de l'Echiquier.

"Nu står dock Bank of Japan inför ett vägskäl: att fortsätta på den här vägen, riskera att se inflationen stiga, eller att höja räntorna med risken att detta kommer att påverka den ekonomiska tillväxten negativt. Inflationsnivån i Japan är under 3 %, men denna typ av inflation, som till stor del beror på stigande priser på energi och jordbruksråvaror, kan inte anses vara hälsosam eftersom den varken är resultatet av stark tillväxt eller inhemsk efterfrågan.

"Utöver detta finns också deprecieringen av valutan. Om yenens växelkurs förblev på dessa nivåer kan det generera en ökning av inflationen och samtidigt bromsa den japanska ekonomin, som kämpar för att återgå till nivåerna före Covid.”

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
KDDI Corp4 869,00 JPY0,66Rating
Mitsubishi UFJ Financial Group Inc1 907,00 JPY0,00Rating

About Author

Francesco Lavecchia

Francesco Lavecchia  è Research Editor di Morningstar in Italia

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar