Vad är alfa egentligen?

Alfa är ett vanligt sätt att mäta en fonds resultat. Men det är inte ett perfekt sätt att mäta en fondförvaltares skicklighet på lång sikt.

Marco Caprotti 2022-08-10 | 8:00
Facebook Twitter LinkedIn

red lines on a chart

Vad är alfa egentligen? Det är förstås den första bokstaven i det grekiska alfabetet, och i fondinvesteringsvärlden förstås det vanligtvis som "överavkastning". Men det är mycket mer än så.

Morningstars ordlista definierar alfa som en fonds "effektivitet", mätt som skillnaden mellan faktisk och förväntad avkastning. Risknivån (beta) är en nyckelfaktor.

Det ses som ett styrkort för skickligheten hos en förvaltare, som ordlistan förklarar: "Alfa mäter hur väl en förvaltare kan välja aktier."

"En positiv alfa visar att fonden har presterat bättre än vad dess beta skulle förutsäga. Däremot betyder en negativ alfa att fonden presterade sämre än väntat med tanke på dess beta." 

Alfa mäts också efter avgifter, ett viktigt mått för Morningstar. Detta innebär att fonden måste övervinna sina kostnader och risker för att ha positiv alfa.

Alfa är nära kopplat till beta, den andra bokstaven i det grekiska alfabetet. Beta mäter en investerings volatilitet i förhållande till ett marknadsindex. När indexet stiger bör en fond med hög beta gå upp ännu mer. Det omvända bör också gälla.

 

Hur man beräknar alfa

Ta först reda på hur mycket en fond och dess jämförelseindex har avkastat (på månadsbasis) jämfört med avkastningen på en garanterad riskfri investering (statsobligationer används ofta för detta). Du hittar sedan den förväntade avkastningen för investeringen genom att multiplicera fondens beta med jämförelseindexets överavkastning. 3-årig alfa- och betadata finns på Morningstars webbplats under "Risk och betyg" som en del av "Modern Portfolio Statistics". Det uttrycks vanligtvis som en siffra snarare än en procentandel.

Vad du behöver veta om alfa

En högre beta (högre risk i förhållande till ett index) är inte nödvändigtvis lika med högre alfa (högre avkastning för den risken). En hög betafond kan ha en negativ alfa eftersom den har ett högre hinder att övervinna för att slå jämförelseindex.

Alla alfa är inte lika. Skillnaden mellan fondens faktiska och förväntade avkastning är dess alfa. Om alfa är positivt betyder det att fonden slog sin förväntade avkastning. Men två fonder kan ha samma avkastning, men deras olika risknivåer kommer att leda till olika alfa.

Alfa beror på beta. Båda är av begränsad användning om en fond inte har en hög korrelation till sitt jämförelseindex. Detta skulle göra alfa- och betatalen opålitliga.

Alfa är inte framåtblickande och dess prediktionsförmåga är långt ifrån garanterad. En fonds höga alfa kan bero på förvaltarens talanger, men det kan också vara resultatet av lyckligtvis tajmade aktieval eller sektorsatsningar. Till exempel presterade varje förvaltare med en hög exponering mot Tesla 2020 mycket bra efter att aktien skjutit i höjden mer än 700%.

Negativ alfa är inte alltid dåligt. Alfa misslyckas med att skilja mellan underprestation orsakad av dåligt aktieurval och underprestation orsakad av avgifter. Till exempel kan indexfonder ha negativ alfa på grund av avgiften, även om dessa är relativt låga. Dessa fonder kan fortfarande vara värdefulla kärninnehav.

Några viktiga egenheter hos alfa

Naturligtvis kommer alla investerare att välja fonder med en hög alfa då? Dessa ger trots allt högre avkastning än genomsnittet, givet den risk de tar.

Medan beta kan förklaras av avkastning kopplad till marknaden, är alfa det oförklarliga elementet, den mörka frågan om investeringsexcellens. Det är därför investerare gärna betalar högre avgifter för aktivt förvaltade fonder, särskilt de som drivs av "stjärnförvaltare".

Men för att alfa ska vara ett tillförlitligt mått måste det övervägas i närheten av beta. Det är också ett trubbigt mått eftersom det inte kan skilja mellan orsakerna till underpresterande, om det är till följd av höga avgifter eller dåligt förvaltande. Eftersom förvaltare av indexfonder inte väljer aktier, lägger de inte till eller subtraherar mycket värde och kan få dåliga resultat på ett alfamått. Men i absoluta termer kan de överträffa aktiva förvaltare konsekvent på lång sikt.

Alfa är också ett kortsiktigt mått som kan förändras över tiden. Högalfa-förvaltare kan verka som genier, eller så kan de bara ha tur. En positiv alfa idag kan förvandlas till en negativ alfa imorgon.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Marco Caprotti

Marco Caprotti  è Giornalista di Morningstar in Italia.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar