I genomsnitt var en inflationstakt på 8,8% väntad. Men när siffrorna släpptes på onsdagseftermiddagen visade det sig att den uppgick till 9,1% i juni. Det är den högsta inflationsiffran i USA på 40 år.
Siffran kan jämföra med maj månad då inflationen låg på 8,6%. Den så kallade kärninflationen rensat för mat och energi landade på 5,9%, också det högre än väntat.
De oväntat höga prisökningarna stärker förväntningarna på stora räntehöjningar – och sänkte Wall Street. När amerikanska börsen öppnade för dagen föll S&P 500 med 1,5%. Nasdaqs kompositindex, som tenderar att reagera starkare på spekulationer om stigande räntor, tappade 1,9% i den inledande handeln.
Även i Sverige kändes skalvet från USA. OMXS30 föll ned till -2,3%, efter att tidigare ha legat på minus 0,9%.
Den amerikanska dollarn fick skjuts och nådde åter paritet mot euron. Den politiska oron i Europa och den stramare penningpolitiken i USA har fått den europeiska valutan att tappa mer än 10% mot dollarn hittills i år.
Vad driver inflationen i USA?
Kärninflationen, som inte inkluderar energi- eller livsmedelspriser, landade på 5,9% i juni, vilket visserligen var högre än väntat, men något under nivån i maj. Vid sidan av högre priser på energi och livsmedel stod bostadskostnaderna för det största bidraget till inflationsuppgången förra månaden.
SVT:s ekonomireporter Peter Rawet konstaterar att hyror faktiskt står för en tredjedel av konsumentprisindex, vilket han uppger är någon form av rekord. Sedan 1986 har hyrorna dock inte stigit så mycket, tillägger han.
I likhet med oss här i Europa är spökar dessa högre energipriser även i USA. Bensinpriset har accelererat igen efter en avmattning tidigare under sommaren och steg med strax över 11% jämfört med maj.
Vita huset flaggade redan på tisdagen för att juniinflationen skulle vara ”mycket förhöjd” och skyllde bland annat på höga marginaler hos energibolagen.
”Även om gaspriserna steg snabbt när oljepriset ökade har de inte minskat lika snabbt som oljan har. Vi fortsätter att uppmana olje- och gasbolag att skicka vidare sina lägre kostnader till konsumenter”, sa Joe Bidens pressekreterare Karine Jean-Pierre.
Ekonomer varnar för lågkonjunktur
För att få bukt på den till synes skenande inflationen förväntas centralbanker nu tvingas bli allt mer aggressiva.
”Det finns inget att snurra på det här, annat än att Fed måste bli mer aggressiv på kort sikt och krossa efterfrågan – mågot som nu cementerar en lågkonjunktur", säger Liz Ann Sonders från Charles Schwab, enligt CNBC.
”Jag tror att en lågkonjunktur är en oundviklighet", tillägger hon.
Inflationssiffror är även att invänta under veckan från fler EU-länder, däribland Frankrike och Spanien. I morgon klockan 08.00 får vi facit för hur Sveriges inflation såg ut under juni.