När är utdelningar dåligt?

Det finns två scenarier - ett vardera för inkomst- och tillväxtinvesterare - där utdelning kanske inte är den bästa idén.

Ian Tam, CFA 2022-08-02 | 9:00
Facebook Twitter LinkedIn

Savings Image

 

Investerare älskar utdelningar. Även om räntorna stiger snabbt på många marknader, jämfört med en längre historia, är de fortfarande relativt låga. Dessa låga räntor innebär att investerare som traditionellt söker en stadig inkomstström genom obligationer, nu letar efter ett sätt att komplettera regelbundna kassaflöden i form av utdelningar, vilket bara bidrar till dessa aktiers allmänna popularitet.

Enkelt uttryckt är en utdelning ett tecken på att företaget återför värde till dig, aktieägaren, istället för att återinvestera samma intäkter internt i ett kapitalprojekt (några exempel på ett kapitalprojekt inkluderar att utöka produktionen eller bedriva forskning och utveckling för att ytterligare utöka framtida potentiella intäkter). Detta är samma anledning till att utdelningsbetalande företag generellt sett är stora, befinner sig i mogna branscher och uppvisar i genomsnitt mindre marknadsvolatilitet jämfört med tillväxtstarka motsvarigheter.

Å andra sidan, när företag som betalar ut stadiga utdelningar minskar eller minskar sina utdelningar, tenderar sentimentet från marknaden att vända snabbt. Vissa investerare kan läsa detta som att företagsledningen misslyckats med att fortsätta att upprätthålla värde och kassaflöden, och andra kan se utdelningssänkningar inom en viss sektor eller bransch som ett tecken på motvind. Allt detta sagt, det finns två situationer där att få en utdelning är mindre än idealiskt.

Scenario 1: När utdelningar inte är hållbara

Den första situationen är från en inkomstsökande investerares perspektiv. Om utbetalda utdelningar sannolikt inte kommer att vara hållbara i framtiden, riskerar investerare som förlitar sig på utdelningar för kassaflöden att inte kunna uppfylla sina månatliga kassaflödeskrav – det är dåligt.

Ett sätt att avgöra om så är fallet är att betrakta beloppet som betalas ut, som en andel av ett företags resultat (eller i fallet med utdelningar från energibolag eller REIT, deras kassaflöden eller medel från verksamheten). Detta mått, som även är känd som utbetalningskvoten, kommer att ge dig en fingervisning om huruvida företaget betalar ut för mycket, eller omvänt, om dess inkomster kan hålla jämna steg med de utdelningar som det planerar att betala. Om ett företags utbetalningskvot överstiger 100% betyder det att det betalar ut mer än det tjänar.

Detta är intuitivt något som helt enkelt inte kan fortsätta för evigt, såvida inte företaget planerar att dyka ner i balansräkningen eller utöka sin skuld (vilket varken eller bådar gott för företagets ekonomiska hälsa). Denna punkt är särskilt värd att överväga om du ser en aktie med en orimligt hög direktavkastning. Innan du hoppar på tåget är det värt att snabbt kika på utbetalningskvoten för att se om den höga avkastningen är hållbar.

Scenario 2: När ett företag betalar utdelningar istället för att investera i dess tillväxt

Det andra är ur perspektivet av en tillväxtinvesterare. Här kanske en investerare föredrar att ett företag återinvesterar vinsten i kapitalprojekt i stället för att betala ut till aktieägarna. Varför? Eftersom tillväxtinvesterare har en lång investeringstidshorisont och tror att pengarna har den bästa möjligheten att växa samtidigt som de används för att expandera företaget, i motsats till i investerarens egen ficka.

Detta är en av anledningarna till att investerare är hårt pressade att hitta snabbväxande teknikföretag som betalar ut utdelning. Dessa företag belönar investerare genom tillväxt i aktievärdering eller potentiella framtida intäkter, inte genom utdelningar. I det här scenariot kan ett tillväxtföretag som börjar ge utdelning signalera till marknaden att dess pool av kapitalprojekt har torkat ut, eller med andra ord, det finns inga fler bra projekt att investera i internt och därmed den bästa användningen av kontanter är att återlämna det till investeraren. Detta kan ses som en tipppunkt för när ett företag mognar. För en tillväxtfokuserad investerare kan det vara dags att leta någon annanstans.

Sammanfattningsvis finns det mycket värre saker än att få pengar i fickan, men att investera handlar om hur du odlar pengarna för framtida bruk.

Checklista för utdelningsinvesterare:

  • Dubbelkolla hur utdelningsinkomster beskattas i ditt land. I många länder beskattas kapitalvinster till en lägre skattesats än utdelningar.
  • Håll ett öga på det där "ex-datumet" som är dagen då du måste köpa aktien för att få den senast annonserade utdelningen. Låt dig dock inte luras, marknaden prissätter snabbt in värdet av utdelningen till aktiekursen på det ex-datumet.

Denna artikel utgör inte finansiell rådgivning. Investerare uppmanas att göra sin egen oberoende granskning innan de köper eller säljer något värdepapper.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Ian Tam, CFA  Iam Tam, CFA is Director of Investment Research at Morningstar Canada. 

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar