Att inflationen stuckit iväg i en rasande fart med en Riksbank som springer efter och försöker få på tyglarna igen är det knappast någon som missat vid detta laget. Vi alla har troligtvis redan känt av inflationen när vi handlar mat, tankar och betalar våra räkningar. Till råge på detta är det bara att spänna fast säkerhetsbältet - snart kommer bolåneräntor på nivåer vi inte sett på länge.
De allra bästa affärerna på finansmarknaderna brukar göras i tider då de flesta är riktigt pessimistiska, och nu är det rätt mörkt på börshimlen ändå. Jag hade därmed gärna ökat på i mina egna portföljer ordentligt just nu, men helt ärligt finns det inte mycket utrymme kvar efter husköp och räkningar. Samtidigt som jag är gladare än någonsin över att ha ett eget boende brottas jag med störande tankar om att det är ju just NU som det är läge att öka takten i sparandet. Det kommer jag ju få betalt för i framtiden.
Som min kollega visar i grafen ovan har börsen tagit sig igenom kriser förr, vissa större än andra. Och i slutändan kommer en uppåtgående period. Om man kan lyckas se det positiva i nedgångar, att man kan fylla på i sin portfölj till ett lägre pris än innan har man kommit långt på vägen.
Det som är så skönt och praktiskt med fonder är att man kan sätta upp ett automatiskt fondsparande som får sköta sig själv. Detta sparande gör jag allt i min makt för att låta bli. Om du har möjlighet och utrymme i din ekonomi för att fortsätta med ditt månadssparande som du redan har kommer du tacka dig själv i framtiden. Det är investerandet i aktier som fått ge vika i min portöflj den senaste tiden.
I det stora hela är det kanske världsfrånvänt att jag sitter och surar lite över min minskade sparkvot, jag har ju trots allt utrymme för att investera en liten del ändå. Det kommer finnas hushåll som redan nu har små marginaler, som kommer att känna av de stigande kostnaderna på ett mycket smärtsammare vis än att sparkvoten minskas.
För er som dock har ett sparande men som känner att det är dags att ge upp vill jag bara säga en sak: gör det inte! Visst kan det kännas värdelöst när man försöker slänga in de få kronorna man har kvar på börsen, och så ger de inte ens avkastning. Men det kommer. Frågan är bara när.
Daniel Ljungström som driver Penserpodden summerade det hela rätt bra på twitter:
"Jag ser det här med dåliga börsperioder som träningsperioder. Det är i dessa man utvecklas som investerare. Man lär sig mer om risk, sig själv och en massa annat som gör att det blir bättre med tiden. Man blir lite mer välkalibrerad."