Bästa och sämsta fonderna i Sverige i juni

Vi summerar månaden som gått genom att ta en titt på vilka fonder som lyckats leverera en positiv avkastning under ännu en månad som gick i negativa tongångar. Bland förlorarna är det en tydlig trend, samtliga är fastighetsfonder. 

Johanna Englundh 2022-07-04 | 11:30
Facebook Twitter LinkedIn

Pilar upp och ned

Juni var ännu en månad med negativ avkastning för Morningstar Sweden, som stängde boken med ett tapp om 11,6%. Sedan årsskiftet fram till slutet på juni har indexet fallit hela 26,7%. Detta att jämföra med Morningstar Europa som i svenska kronor backade mer modesta 6,2% i juni och endast backat drygt 13,3% sedan årsskiftet.

Bland de drygt 800 sverigeregistrerade fonderna i vår databas visade endast 33 en positiv avkastning för juni. Spannet mellan den bästa och den sämsta fonden under månaden är 36,3 procentenheter.

Om det var någon som trodde att det inte kunde bli mörkare på börshimlen så visade juni att det visst kunde ske. Men skenande inflation på sina håll och kanter i världen och centralbanker som försöker hantera situationen har sentimentet surnat till ordentligt. I juni började även tecken på att bostadsmarknaden saktar in rejält synas. Med stigande bostadsräntor i korten är det inte konstigt att bostadsköpare tar sig en extra funderare innan de trycker på köpknappen. 

Hedgefonder lyckas återigen navigera stormig marknad 

Bland månadens bäst presterande fonder hittar vi återigen hedgefonder, i likhet med föregående månad. Dessa kallas även specialfonder och har friare placeringsregler än värdepappersfonder. Vanligtvis har dessa fonder målet att leverera en positiv avkastning även om börsen går ned.

Fonden som kammar hem förstaplatsen i juni är Nordic Cross Bear, med målsättning att ge en daglig avkastning som motsvarar cirka 90% av fallet i den dagliga förändringen av det svenska indexet OMX Stockholm 30 GI. Med tanke på den negativa avkastningen vi såg under månaden är det inte särskilt förvånande att Nordic Cross Bear med sin placeringsinrikting gick bra. 

De följande fyra fonderna är samtliga hedgefonder. Elementa har ett nordisk fokus medan Lynx och Lynx Dynamic har ett bredare investeringsunivers. 

Bland de andra vinnarna för månaden hittar vi fonder inriktade mot Kina och hälsovård. De kinesiska börserna hade ett riktigt dåligt fjolår sett till avkastning, men juni var desto bättre. Signaler om minskad smittspridning, låg inflation och stigande inköpschefsindex fick börserna att studsa uppåt. 

Fastighetsfonder rasar 

Bland fonderna som gav lägst avkastning i Sverige i juni är det en väldigt tydlig riktning. Samtliga tio fonder är fastighetsfonder och rasen är snarlika: de har alla tappat drygt 25% under månaden. Det är framför allt makromiljön som är ogynnsam för sektorn, den höga inflationen som resulterar i kraftigt stigande räntor. En stigande ränta riskerar nämligen att leda till större finansieringskostnader för sektorn som har en hög skuldsättning. Utöver detta har vi även sett kraftigt stigande kreditspreadar – alltså ränteskillnaden mellan företagsobligationer och trygga statspapper.

Det har stormat ordentligt kring ett specifikt fastighetsbolag, ett bolag som tar upp en stor andel i många av fondportföljerna: SBB. Blankarfirman Viceroy kritiserade oklarheter i SBB:s redovisning av kassaflöden och lyfte fram att SBB är hårt skuldsatta och att den tidigare strategin förvisso har varit fungerande i en värld av låga eller till och med negativa räntor, men i takt med att dessa nu börjar stiga kommer SBB få svårt att få ihop sina kalkyler.

Länsförsäkringar Fastighetsfond är en av fonderna som har ett stort ägande i SBB. Fastighetsbolaget utgör den tredje största positionen i fonden med en portföljvikt om 7,2%.

”Vi kom från en hög nivå med höga värderingar och sedan har det gått precis åt det motsatta hållet. Det var ingen som trodde att inflationen skulle ligga på 7–8% och att vi skulle få räntor på den här nivån”, sade Johan Henriks, förvaltare Länsförsäkringar Fastighetsfond, om den tuffa nedgången i en intervju med Di.

Hur ska man tolka dessa listor?

Jag tycker att listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar