Man brukar ofta höra att börsen endast klarar av att fokusera på en sak i taget, men det är något som inte riktigt har funkat under årets första halvår. Med rusande inflation, leveranskedjor som strular, krig i Ukraina, räntor som stiger och en bostadsmarknad som tycks få sig en rejäl känga är det inte konstigt att börsen skakats om ordentligt. Men för att få lite perspektiv på det hela ska vi djupdyka in i Morningstar Sweden för att ta reda på aktierna som gått bäst 2022, men även de som gått sämst, och för att gå händelserna lite i förväg kan jag avslöja att det skiljer hela 147 procentenheter mellan den bästa och den sämsta aktien.
Aktierna som gått bäst 2022
Som vi kan se i topplistan finns det aktier som har klarat sig riktigt bra trots alla orosmoln som hopar sig över ekonomin runt om i världen. Bland de fem bästa aktierna i Sverige hittar vi försvarsbolaget Saab på en stabil förstaplats, med en avkastning om hela 73,12% sedan årsskiftet fram till den 28 juni. Saab har haft det tufft en längre tid, men i samband med Rysslands invasion av Ukraina började aktien klättra. En intressant vinkel är även att många fondbolag som tidigare ratat Saab utifrån ett hållbarhetsperspektiv nu har omvärderat aktien (eller snarare försvarssektorn som helhet).
Att vi hittar ett olje- och gasbolag bland vinnaraktierna är inte särskilt förvånande, sektorn har rusat i spåren av bland annat sanktioner mot Ryssland där EU beslutade om att stoppa större delen av importen av rysk olja. Men bortom kriget i Ryssland finns det ytterligare ett problem, att världen snart konsumerar mer olja än vad den någonsin gjort tidigare. Kanske är de höga drivmedelspriserna här för att stanna?
Utöver dessa återfinns även tobaksbolaget Swedish Match, som fått ett bud från Philip Morris om 106 kronor kontant per akie, bland vinnarna, såväl som bioteknikbolaget Camurus och hotellkedjan Scandic.
Aktierna som gått sämst 2022
I andra änden av vågskålen är det dock desto dystrare miner. Bland årets förlorare är det ordentliga nedgångar, de fem sämsta har alla rasat mer än 70% sedan årsskiftet. Klimatet med stigande räntor är sällan gynnsamt för fastighetssektorn, en sektor med hög belåning. Det gör att det inte känns särskilt förvånande att vi hittar två fastighetsbolag bland de fem sämsta aktierna.
Men det har stormat lite extra kring Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, den senaste tiden, bland annat från blankarattacken från Viceroy. Viceroys analys lyfte fram att SBB är hårt skuldsatta och att den tidigare strategin förvisso har varit fungerande i en värld av låga eller till och med negativa räntor, men i takt med att dessa nu börjar stiga kommer SBB få svårt att få ihop sina kalkyler. Men fastighetsbolaget K-Fast Holding kniper ändock platsen som den sämsta aktien i Morningstar Sweden sett till avkastning under året.
Konglomeratet Storskogen, som gjorde entré på börsen så sent som 6 oktober förra året, har haft en kämpig första tid på börsen, förvisso i likhet med många andra förvärvsdrivna och högt skuldsatta bolag. VNV Global, ett investmentbolag, lyckas ta sig in på andraplatsen. Bolaget äger bland annat Voi, Babylon Healthcare, Hemnet och Blablacar. Babylon sattes på börsen förra året och dess kursutveckling har varit allt annat än positiv med en nedgång på 90 procent sedan introduktionen.
Sektorfördelning i Morningstar Sweden
Stockholmsbörsen beskrivs ofta som industritung, vilket diagrammet nedan även visar stämmer. En tredjedel av indexet kategoriseras som industri, som även klassas som en känslig sektor. Vi är även tunga inom den finansiella sektorn, en cyklisk sektor. Bakgrunden till detta är våra storbanker som tar upp en stor andel i index. Det kan vara bra att komma ihåg Stockholmsbörsens komposition när man funderar kring varför den tycks falla så mycket mer än andra börser. Många av våra bolag är cykliska och känsliga för konjunkturen. Men historiskt har detta också lett till en av den bästa avkastningen globalt!