Det finns inget trevligt med den nuvarande volatiliteten på finansmarknaden. I en tid av krig, hög inflation och en hotande risk för en lågkonjunktur kan även de mest logiska investerarna ha problem med att hålla sig på rätt spår.
Ett av tipsen på sociala medier (och bland några i min familj och mina vänner) är att ta sig ur marknaden. Under tider av ökad marknadsvolatilitet är det naturligt att vilja följa strömmen. Detta är ett vanligt fenomen som kallas "flockbeteende".
Enligt Investopedia är "flockinstinkt ett beteende där människor går med i grupper och följer andras handlingar. Det förekommer inom finans när investerare följer mängden istället för sin egen analys. Det kan skapa marknadsbubblor eller marknadskraschar via panikköp och panikförsäljning”.
Dotcom-bubblan i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet och den covid-19-inducerade marknadskraschen i mars 2020 är utmärkta exempel på effekterna av flockbeteende.
Varför investerare följer folkmassan
Enligt Morningstar Behavioral Sciences-teamet har detta beteende fyra nyckelfaktorer.
- Investerare är mer benägna till flockbeteende när de fattar svåra beslut. "I vardagen, när vi inte är säkra på något, är det vanligtvis en bra idé att följa strömmen. Det här är ett exempel på vårt "System 1" i aktion, där våra sinnen hittar sätt att ta en genväg istället för att lösa ett komplext problem. Så om investerare inte är säkra på sin investeringsrelaterade expertis, kan deras sinnen automatiskt välja att följa strömmen. Och tyvärr, när det kommer till ekonomi, simmar strömmen vanligtvis åt fel håll”, sa Morningstar-forskarna Samantha Lamas och Steve Wendel.
- Flockbeteende är särskilt utbredd under tider av osäkerhet. Vi befinner oss verkligen i en period av förändringar och regimförändringar. Det är svårt att säga vad som kommer att bli effekten av ett långvarigt krig i Ukraina på våra liv och ekonomi. Dessutom präglades de föregående 30 åren (1991–2020) generellt av sjunkande räntor och god inflation, vilket skapade en gynnsam miljö för både aktier och obligationer. Men båda åtgärderna vänder nu.
- Att gå emot mängden är känslomässigt dränerande och kan till och med vara fysiskt obehagligt. Våra instinkter säger åt oss att passa in och inte lämnas efter.
- Att inte följa mängden kräver att vi engagerar oss i den mer rationella sidan av våra sinnen och gör ett mer logiskt val. Tyvärr kräver det uppmärksamhet och just nu jonglerar en investerares uppmärksamhet redan med flera bekymmer som ökningen av energi- och livsmedelspriser och problem med leveranskedjan.
Vad kan investerare göra?
Att undvika panik i turbulenta tider kan hjälpa investerare att hålla sig på rätt spår med sina finansiella planer.
Som Nobelpristagaren, Richard H. Thaler sa vid 2022 Morningstar Awards for Investing Excellence i Italien, "det är bättre för de flesta enskilda investerare att använda en regel. Och anledningen är att deras instinkter är helt fel. De köper dyrt, säljer billigt”. En knuff kan uppmuntra oss att engagera oss i den logiska sidan av vår hjärna. Det kan påminna investerare om att de som höll kursen med sina investeringar under den globala finanskrisen 2008 återhämtade sig och fick positiv avkastning inom några år.
Investerare löper större risk för vallningsbeteende när de är osäkra på sin nuvarande situation. Det här är ett bra tillfälle att kolla med din finansiella rådgivare om din portfölj fortfarande är välpositionerad för att nå dina finansiella mål eller om den måste balanseras om.
Äntligen kan du försöka tänka annorlunda. Marknadsvolatilitet bör vara ett bra tillfälle för att köpa undervärderade aktier. "U.S. aktier handlas till en sällan skådad rabatt”, sa Dave Sekera. "Den nuvarande undervärderingsnivån är den största rabatten till verkligt värde sedan pandemins uppkomst i mars 2020 och tillväxtskräcken som gjorde att aktierna sjönk i december 2018."