Bästa och sämsta fonderna i Sverige i maj

Vi summerar månaden som gått genom att ta en titt på vilka fonder som lyckats leverera en positiv avkastning under ännu en månad som gick i negativa tongångar. Både bland vinnarna och förlorarna i maj är det spridda skurar. 

Johanna Englundh 2022-06-07 | 15:26
Facebook Twitter LinkedIn

Pilar upp och ned

Maj var ännu en månad med negativ avkastning för Morningstar Sweden, som stängde boken med ett tapp om 1,2%. Sedan årsskiftet fram till slutet på maj har indexet fallit hela 18,7%. Detta att jämföra med Morningstar Europa som i svenska kronor var upp 0,5% i maj och endast backat drygt 8% sedan årsskiftet. 

Bland de drygt 800 sverigeregistrerade fonderna i vår databas visade endast 120 en positiv avkastning för maj. Spannet mellan den bästa och den sämsta fonden under månaden är 18,1 procentenheter. 

Under maj fylldes en hel del utdelningsportföljer på, maj är nämligen årets mest utdelningstäta månad. Trots konton som fyllts på med utdelningar stängde månaden alltså på minus, och i inledningen bjöds vi på en rejäl berg och dalbana. En historisk flash crash fick börsen att rasa nästan 8 procent på några få minuter för att sedan rusa upp igen. Inflationen, stigande räntor och kriget i Ukraina tyngde fortfarande marknadssentimentet. 

Hedgefonder återigen i topp

Bland månadens bäst presterande fonder hittar vi återigen hedgefonder, i likhet med föregående månad. Dessa kallas även specialfonder och har friare placeringsregler än värdepappersfonder. Vanligtvis har dessa fonder målet att leverera en positiv avkastning även om börsen går ned. 

Ettan, Adrigo Small & Midcap L/S, är en aktivt förvaltad aktiehedgefond som framförallt placerar i nordiska små och mellanstora bolag, med ett börsvärde på mindre än 80 miljarder kronor. Förvaltarna konstaterar i ett månadsbrev att fonden upplevt stor volatilitet på den senaste tiden, men att månadens främsta bidragsgivare till det starka resultatet var medicinteknikbolaget Bonesupport och läkemedelsbolaget Camurus.  

Även andraplatsen intas av en aktivt förvaltad hedgefond. Alinea Capital har en inriktning mot branscherna teknologi, media och underhållning, konsumtionsvaror samt konsumentservicesektorn. Fondens placeringsinriktning är att vara en så kallad ”lång-kort hedgefond”, vilket innebär att fonden tar såväl långa som korta positioner i aktier, i syfte att generera avkastning samt att hedga marknadsrisk. 

Bland de andra vinnarfonderna för månaden är det spridda skurar, branschfonder inom Ny Teknik har lyckats bra, men så även en småbolagsfond, en latinamerikafond, en norsk indexfond och en fond inriktad på den hållbara energiomställningen.  

Tuff månad för silver

Den fond som hade det absolut kämpigast i maj var branschfonden AuAg Silver Bullet, en aktiefond som fokuserar på ädelmetallen silver. AuAg Silver Bullet består av en portfölj med 25-30 fokuserade silvergruvbolag, med hög volatilitet. Problemet med silver är att trots att många ser det som en ädelmetall så har den betydligt fler användningsområden än exempelvis guld, som exempelvis i produktion och industrin. Det gör att silverpriset ofta går hand i hand med ekonomin, och som vi vet är det minst sagt stökigt på världsmarknaderna för tillfället.

Månadens näst sämsta fond är Gainbridge Novus Nordic som fokuserar på nordiska tillväxtbolag. Tillväxtsektorn som helhet har haft det kämpigt senaste tiden, bara sedan årsskiftet har värdebolag överträffat tillväxtsektorn med 25% sett i euro.  

Precis som för fonderna i topplistan finns det ingen solklar fondkategori bland månadens sämsta avkastare. På listan hittar vi en blandning av fonder som fokuserar på fastigheter, nordamerikanska småbolag, Indien och Blockchain. Fastighetsfonder har således fortfarande det kämpigt, men något bättre än jämfört med föregående månad. Då var hela nio av tio av de sämst presterande fonderna fastighetsfonder.  

Hur ska man tolka dessa listor? 

Jag tycker att listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket. 

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar