Bästa och sämsta ETF:erna i maj - energi återigen starkast

Energi, såväl som solenergi, toppade listan över ETF-vinnarna i maj, medan övergripande kryptovalutor och digitala tillgångar fortsatte att lida efter Terra-dramat. 

Valerio Baselli 2022-06-08 | 9:09
Facebook Twitter LinkedIn

trofé

Enligt Morningstar-data skiljer det cirka 118 procentenheter mellan de bästa och sämst presterande europeiska börshandlade produkterna (ETPer) i maj, med en avkastning för månaden som sträcker sig från 18,5% till -100%.

Vi har tittat på de viktigaste trenderna under årets femte månad, exklusive omvända och belånade fonder. Dessa instrument, som är rent passiva produkter, återspeglar utvecklingen på marknaderna utan en aktiv förvaltares åsikter (på gott och ont).

Toppskiktet 

Topp 15-listan leds i maj av VanEck TRON ETN (VTRX). Denna börshandlade produkt, som lanserades i september 2021, spårar MVIS CryptoCompare TRON VWAP Close-index, som är exponerat för Tron-protokollet, ett av de största blockkedjeoperativsystemen i världen och för närvarande DeFi (decentraliserad finans) tredje största blockkedja. i termer av totalt värde (cirka 6 miljarder dollar).

Tron är den enda blockkedjan som har haft fortsatt tillväxt i alla större nätverk, medan nästan alla andra har tappat tvåsiffriga siffror under den senaste månaden. Detta beror på det faktum att Trons DeFi-ekosystem drar nytta av sitt nya högavkastande stablecoin, USDD.

Justin Sun (TRON-grundaren) lovade i april att USDD-innehavare skulle kunna få en "riskfri" ränta på 30% över flera Tron-baserade projekt. Med tanke på de höga priserna har många av dessa plattformar haft en rejäl ökning i aktivitet. Det finns dock en liten detalj: den nya dollarbundna tillgången använder ett system som inte är helt olikt det nyligen imploderade Terra stablecoin, LUNA.

För att möta växande oro sa Mr. Sun till Bloomberg förra veckan att USDD kommer att modifieras för att undvika en Terra-liknande kollaps. Han sa att överbelåning av det algoritmiska stablecoinet skulle öka investerarnas förtroende.

Utöver det har olje- och dieselpriserna skjutit i höjden igen, eftersom utbudsproblemen fortsätter att vara i fokus. EU:s ledare enades om att minska importen av rysk råolja med så mycket som 90 procent i slutet av året. Avtalet är i princip, och detaljer skulle fortfarande behöva klargöras.

Som en konsekvens av detta är energisektorn återigen i centrum för uppmärksamheten i rankingen för månadens bäst presterande ETP:er, där det också finns plats för en fond exponerad mot solcellsindustrin, Global X Solar UCITS ETF. Fonden följer Solactive Solar v2 Index, som har 50 komponenter och är utformat för att ge exponering mot stora företag verksamma inom solenergi. Den 18 maj förra året avslöjade EU-kommissionen REPowerEU-paketet om energibesparing och diversifiering av utbudet, samt att påskynda den gröna omställningen. Bland de olika förslagen finns att göra solpaneler obligatoriska för alla offentliga och kommersiella byggnader från 2026 och för alla bostadshus från och med 2030.

Förlorarna 

ETF:er exponerade för digitala tillgångar, som blockchain eller kryptovalutor, drabbades hårt i maj. Den senaste månaden kommer att minnas för Terra-Luna-projektets vertikala kollaps och det anslutna stablecoin (UST), som sedan drog hela kryptoekosystemet med sig ned i fallet.

UST designades för att bibehålla sin dollarpin genom algoritmer och handelsincitament som också involverade en systertoken, Luna. Det blev enormt populärt under det senaste året, tills det slutade fungera som det var tänkt (ett värde av 1 dollar hela tiden) den 7 maj, efter att säljtryck utlöste en "dödsspiral" som fick UST och Luna att kollapsa och bränna mer än 40 miljarder dollar i sammanlagt marknadsvärde (vilket i princip betyder 100%). Lunas pris sjönk från 116 dollar i april till en bråkdel av ett öre den 9 maj.

Den här typen av händelser har större konsekvenser än de förlorade miljarderna. Det är också sådana episoder som fick Europeiska centralbankens president Christine Lagarde att i en intervju nyligen säga att kryptotillgångar "är baserade på ingenting, det finns ingen underliggande tillgång som kan fungera som ett ankare för säkerhet." En digital euro skulle vara "väldigt annorlunda" från privata kryptovalutor, tillade hon.

Lagarde uppmanade också globala beslutsfattare att införa regler för att skydda oerfarna investerare som gör stora satsningar på digitala tillgångar. "Jag är oroad över de människor som tror att det kommer att bli en belöning, som inte har någon förståelse för riskerna, som kommer att förlora allt och som kommer att bli fruktansvärt besvikna, och det är därför jag anser att det borde regleras."


De största 

Månatliga topp- och floppavkastningar sammanfaller ofta med mycket volatila och därför riskabla produkter som borde utgöra en väldigt liten del av din portfölj. Ovan är en översikt av de största Europeiska börshandlade produkterna i termer av förvaltat kapital, vilka kan vara mer lämpliga att överväga bland kärninnehaven i en portfölj.  Avkastningen i maj 2022 sträcker sig från -0,05% för iShares Core FTSE 100 UCITS ETF till ZKB Gold ETF CHF som tappade 5,3%. 

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar