4 tips när man handlar ETF:er

Plus, vad en limitorder kontra marknadsorder är, och varför de är viktiga.

Ben Johnson 2022-05-25 | 8:43
Facebook Twitter LinkedIn

Trading Design

Vissa investerare underskattar ordet "börshandlade" i "börshandlade fonder", utan att förstå eller uppskatta dessa två ord och konsekvenserna av att investera i en fond som handlas som en aktie. Det är svårt att klandra dem, eftersom många av de största ETF:erna handlas med snäva spreadar i mycket smala band runt sina substansvärden under de flesta marknadsförhållanden.

Men alla ETF:er är inte skapade lika, inte heller alla marknadsmiljöer för den delen. Mekanismerna som ligger till grund för ETF:ens ekosystem har upplevt motgångar av varierande storlek, allt från "blixtkraschen" 2010 eller det tidiga morgonraset som bevittnades den 24 augusti 2015, till mer sporadiska episoder av mindre omfattning och påverkan. Dessa händelser har fungerat som smärtsamma påminnelser om varför investerare bör vara försiktiga när de köper och säljer ETF:er.

Det är alltid ett bra tillfälle att fräscha upp vad som är god praxis när man handlar ETF:er. Här ger jag fem tips på hur du bäst handlar dem.

1) Använd limitorder

Om jag bara var tvungen att ge ett tips så skulle det här vara det. Använd limitorder när du handlar med ETF:er.

(Vad är en limitorder? Enligt U.S. SEC är en limitorder en order om att köpa eller sälja en aktie till ett specifikt pris eller bättre. En köplimitorder kan endast utföras till limitpriset eller lägre, och en säljbegränsningsorder kan endast utföras till gränspriset eller högre.)

Investerare tenderar att använda marknadsorder i fall där tiden är avgörande och priset är av underordnad betydelse.

(Vad är en marknadsorder? Som U.S. SEC förklarar, är en marknadsorder en order att köpa eller sälja ett värdepapper omedelbart. Denna typ av order garanterar att ordern kommer att utföras, men garanterar inte utförandepriset. En marknadsorder kommer i allmänhet att utföras till eller nära det aktuella köppriset för en säljorder, eller begärt pris för en köporder)

Investerare som använder marknadsorder vill utföra hela sin order så snart som möjligt. För mycket stora, mycket likvida ETF:er som handlas samtidigt med sina underliggande värdepapper, kommer marknadsorder sannolikt att resultera i snabb utförande till ett bra pris. Men många börshandlade produkter är mindre och inte lika likvida och kan handlas osynkroniserat med sina ingående värdepapper.

I alla fall är det god praxis att använda limitordrar. Limitorder kommer att säkerställa ett gynnsamt utförande ur ett prisperspektiv. En köplimitorder kommer att ge köparen ett pris som är lägre än eller lika med limitpriset, medan en säljlimitorder kommer att genomföras till ett pris som är högre än eller lika med limitpriset. Vad är den potentiella kostnaden för att använda limitordrar? Tid och ofullständigt utförande. Det vill säga, det kan ta längre tid för en limitorder att fyllas än en marknadsorder, och när den tiden kommer kanske den inte är helt fylld. Dessa kostnader måste vägas mot kostnaden för att utnyttjas av en opportunistisk market maker som vill plocka av marknadsorder i tunt handlade ETF:er.

2) Handla när den underliggande marknaden är öppen

Om du handlar med en ETF som investerar i värdepapper som handlas på marknader utanför EU, eller Kanada eller USA, är det bäst att handla med tillhörande ETF när dess beståndsdelar aktivt byter ägare på sin hemmamarknad. Under dessa överlappande handelstider är det lättare för marknadsgaranter att hålla ETF:ens pris i linje med dess NAV, eftersom aktierna i dess portfölj fortfarande köps och säljs på den lokala marknaden.

När lokala marknader stänger, litar marknadsgaranterna på fluktuationerna på de öppna marknaderna som en vägledning när de sätter priser, en i sig mindre pålitlig prövosten. Naturligtvis kan vissa marknader som spåras av ETF:er ha noll överlappning med dina lokala öppettider, som Japan ETF:er för amerikanska investerare, till exempel. Under sådana omständigheter, överväg tips 1 innan handel.

3) Handla inte nära öppning eller stängning 

Det är bäst att undvika handel med ETF:er strax efter öppningsklockan: ETF:er kan ta ett tag att "vakna" på morgonen. Av olika anledningar tar det lite tid för alla värdepapper i deras portföljer att börja handla. Innan en ETF:s alla beståndsdelar handlas kan market makers kräva större spreadar som kompensation för prisosäkerhet. 

Det är också en bra idé att undvika handel med ETF:er när den avslutande klockan närmar sig. När marknaden avvecklas mot dagens slut, går många market makers tillbaka från marknaderna för att begränsa sin risk på väg mot slutet. Vid denna tidpunkt tenderar spreadarna att öka eftersom det finns färre aktörer som aktivt anger priser. 

I ljuset av dessa överväganden är det vettigt att vänta cirka 30 minuter efter öppningsklockan för att handla en ETF och att undvika handel under halvtimmen innan marknadens stängning.

4) Om du ska göra en stor affär, ring en vän 

För investerare som vill genomföra en stor affär i en ETF är det vettigt att ta hjälp av en professionell. Det finns ingen hård och snabb definition av vad som kvalificeras som en stor affär. Allmänna tumregler skulle placera varje handel som står för 20 % av en ETF:s genomsnittliga dagliga volym eller mer än 1% av dess tillgångar under förvaltning som passar denna beskrivning. I dessa fall kan investerare potentiellt spara sig själva avsevärda genomförandekostnader på bekostnad av att spendera lite tid i telefon med en representant för en ETF-leverantörs kapitalmarknadsteam och/eller en market maker.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Ben Johnson  Ben Johnson is Morningstar’s Director of European ETF Research.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar