Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Att förstå klimatrisker och möjligheter

Världens ekosystem hotas av klimatförändringarna, och som investerare finns det flera risker att tänka på. 

Catherine Elliott 2022-05-16 | 8:46
Facebook Twitter LinkedIn

Earth and its environments

Det är svårt att underskatta allvaret i den nuvarande klimatkrisen som världen står inför. Den senaste sammanfattningen av vetenskapliga bevis drar en otvetydig koppling till mänskliga orsakade utsläpp av växthusgaser i atmosfären - främst från förbränning av fossila bränslen - som negativt påverkar naturliga klimatsystem i en alarmerande takt.

De ekonomiska konsekvenserna av klimatförändringarna kan inte heller underskattas. Den nuvarande uppvärmningsbanan kan utplåna 11% till 14% av den globala bruttonationalprodukten i mitten av seklet, för att inte tala om den myriad av klimatrelaterade risker som kan påverka företag och investerare.

Med tanke på att det är brådskande att minska utsläppen av växthusgaser är företag inom fossilbränslerelaterade industrier eller med koltunga verksamheter under press. Regeringar, civilsamhället och den privata sektorn mobiliserar – beskattar kol, stimulerar förnybar energi, till och med avyttrar fossila bränslen i ett försök att minska utsläppen innan det är för sent.

Kapplöpningen mot nettonollutsläpp är väl igång. Men när vi går mot en koldioxidsnål ekonomi, och med det ständigt närvarande hotet om oåterkalleliga klimatförändringar, vad betyder allt detta för dagens investerare?

Fysiska och övergångsrelaterade risker: vad investerare behöver tänka på 

Klimatrelaterade risker kan tänkas på två sätt – fysiska och övergångsmässiga. Fysiska risker är de som uppstår från den ökade svårighetsgraden och frekvensen av extrema väderförändringar orsakade av stigande temperaturer och havsnivåer - som ökade kapitalkostnader på grund av skadade anläggningar, till exempel. Detta leder till en större granskning av platsen för företagens fastigheter, anläggningar och utrustning.

Övergångsrisken är också kritisk - övergången från kolintensiva fossila bränslen kommer att göra många affärsmodeller föråldrade om de inte genomgår en förändring. Övergångsrisker kan inkludera policy och juridiska bestämmelser, begränsning eller prissättning av koldioxidutsläpp, kostnaderna för att byta till ny teknik och förändrade konsumentpreferenser när företag pressas att anpassa sina strategier till Parisavtalet (som syftar till att minska den globala uppvärmningen till långt under 2°C över förindustriella nivåer).

Men allt är inte dåliga nyheter. Även om klimatrelaterade risker utan tvekan är betydande, har finansmarknaderna en stor roll att spela när det gäller att täppa till det finansiella gapet i kapplöpningen mot nettonoll och som sådan kan de erbjuda investerare stora möjligheter också. Internationella energiorganet uppskattar att årliga investeringar i ren energi och infrastruktur kommer att behöva mer än tredubblas till 2030 till cirka 4 biljoner dollar (3,8 euro), för att sätta världen på en 1,5°C-bana. De inkluderar enorma investeringar i ren energi, energieffektivitet, minskade metanutsläpp från produktion av fossila bränslen och innovation inom ren energi.

Hållbara investeringar fortsätter gasa - särskilt i Europa

Tack och lov vinner det som en gång ansågs vara ett nischinvesteringsområde snabbt mer uppmärksamhet eftersom investerare av alla storlekar införlivar hållbarhetsaspekter i sina investeringsbeslut. 2021 fortsatte europeiska investerare att skjuta enorma summor pengar till hållbara fonder – enligt Morningstars tillgångsflödesdata nådde inflöden den högsta någonsin på 20 miljarder euro och tillgångarna översteg 1,3 biljoner euro.

Regelverk och policy har också en roll att spela för den ökade efterfrågan på hållbara investeringar i Europa. EU:s handlingsplan för hållbar finans har ett mål om nettonoll till 2050, med målet att göra Europa till den första klimatneutrala kontinenten. 10-punktsplanen innebär att minska utsläppen med minst 55% till 2030 och omorientera kapitalflöden mot hållbara investeringar, samtidigt som finansiella risker som härrör från ESG-frågor hanteras.

Det säkerställer också att företag och investerare är anpassade till dess långsiktiga hållbarhetsmål, vilket markerar en massiv förändring i hur regeringar har tänkt på behovet av att reglera kapitalmarknaderna. Handlingsplanen går längre än traditionellt investerarskydd och syftar till att utnyttja finansmarknaderna som en del av en bredare politisk agenda som främjar hållbarhet som kärnan i ekonomisk tillväxt och samhällsnytta.

Uppenbarligen ökar ansträngningarna över hela spektrat. Klimatförändringar kan ha framstått som en av de största systemriskerna som utsätts för investerare, men den utgör också en stor möjlighet och en som helt kommer att omforma finansmarknaderna. Investerare har en avgörande roll att spela, oavsett om de drivs av en önskan att främja omställningen med låga koldioxidutsläpp, eller enbart av riskreducerande mål.

Morningstar kan stödja både professionella och individuella investerare

Med tanke på hur brådskande klimatförändringarna är, är övergången till en koldioxidsnål ekonomi både väsentlig och nära förestående. Företag måste anpassa sig om de vill överleva och frodas inför fysiska risker och omställningsrisker med låga koldioxidutsläpp, och företag måste stödja sina investerare genom både klimatrelaterade risker och möjligheter.

Morningstar och Sustainalytics har en omfattande uppsättning lösningar, forskning och betyg för att hjälpa till under denna övergångsperiod. För att ta reda på mer kan du ladda ner vår kostnadsfria guide - Understanding the Climate Crisis: Supporting Investors Through Climate-Related Risks and Opportunities.

Want to learn more about climate-related risks and opportunities?

Catch up Now

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Catherine Elliott  is a content writer at Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar