När aktiemarknaderna möter motvind, som de gör nu, letar vissa investerare efter olika typer av tillgångar för att diversifiera sina portföljer. Problemet är att diversifiering av en investeringsportfölj inte bör vara något en investerare gör bara när aktiemarknaderna faller. Faktum är att på kort sikt kanske portföljdiversifiering inte alltid fungerar som investerare förväntar sig.
"En grymm fakta om portföljdiversifiering är att det kanske lönar sig eller inte kan löna sig under en given period", säger Amy Arnott, Morningstar portföljstrateg. Faktum är att under perioder av stress på marknaden sjunker många tillgångsklasser samtidigt. Trots det ser professionella investerare diversifiering som en försiktig långsiktig strategi.
Genom att diversifiera innehaven över olika tillgångsklasser minskar investerarna exponeringen mot systemriskerna för en enskild tillgångsklass. Således, om en marknadskrasch får priserna på alla aktier i en portfölj att falla, kanske andra okorrelerade tillgångar inte förlorar i värde samtidigt, vilket ger ytterligare stabilitet.
En tuff tid för diversifiering
Diversifiering har ofta kallats den enda gratislunchen i investeringsvärlden, men den kan vara svår att genomföra. Morningstars 2022 Diversification Landscape Report visar att diversifiering av en portfölj blir allt mer utmanande.
"Vad vi såg är att 2021 minskade korrelationerna faktiskt för många stora tillgångsklasser mätt mot amerikanska aktier", förklarar Arnott. "Men samtidigt var det en väldigt hausseartad marknadsmiljö under större delen av året. Så du hade aktier upp cirka 26% för året. Så på grund av det förbättrade inte diversifiering till obligationer avkastningen 2021. Att lägga till andra tillgångsklasser som folk ofta tittar på för diversifieringsvärde, som internationella aktier och guld, förbättrade inte heller resultatet.”
Om man ser tillbaka på perioden 2011 till 2020 var obligationer faktiskt mycket bättre diversifierare. "Att lägga till obligationer i en aktieportfölj skulle ha minskat din avkastning något, men också avsevärt minskat risken", säger Arnott.
"Så totalt sett fick du bättre riskjusterad avkastning. Och det var också fallet specifikt under 2020, särskilt under marknadskorrigeringen i februari och mars. En intressant sak är den mest generiska typen av diversifierad portfölj, vad folk ofta refererar till som en blandning på 60-40 av stora aktier och obligationer av investeringsgrad, som faktiskt gick väldigt bra under den 10-årsperioden. Så att lägga till många specialiserade tillgångsklasser, som internationella aktier, eller råvaror eller guld, förbättrade inte nödvändigtvis dina resultat så mycket som bara en vanlig vaniljblandning av aktier och obligationer."
Korrelationer förändras över tid
Landskapet förändras nu eftersom inflationen stiger och penningpolitiken stramas åt. Den ryska invasionen av Ukraina och ökande geopolitiska risker komplicerar saken ytterligare. Investerare som vill bygga diversifierade portföljer måste inse utmaningarna med att förändra korrelationer över tiden.
Korrelationskoefficienter är indikatorer på styrkan i det linjära sambandet mellan två olika värdepapper eller tillgångsklasser, x och y. En linjär korrelationskoefficient som är större än noll indikerar ett positivt samband. Ett värde som är mindre än noll anger ett negativt samband. Slutligen, ett värde på noll indikerar inget samband mellan de två variablerna x och y.
Problemet är att korrelationskoefficienterna skiftar över tiden, så det som fungerade i det förflutna kommer inte nödvändigtvis att fungera i framtiden. Att lägga till tillgångsklasser för att minska volatiliteten kan dessutom dra ner avkastningen, ibland över flerårsperioder. Dessutom klättrar tillgångsklasskorrelationerna ofta under perioder av marknadskris - precis när du behöver diversifiera som mest.
Om man tittar på både kort och lång sikt, tyder Morningstars forskning på att räntebärande värdepapper - inklusive kontanter, kortfristiga obligationer och långfristiga obligationer, särskilt obligationer av högre kvalitet - var de bästa diversifierarna. Guld klarade sig faktiskt relativt bra som portföljdiversifierare. Andra råvaror var ganska bra diversifierare tidigare, men under de senaste åren har deras korrelationer faktiskt stigit.
Vad kan man köpa, bortsett från aktier och obligationer?
Investerare letar också efter diversifiering i alternativa strategier för att minska uttag, efter en bredare bredd av riskfaktorer eller tillgångsklasser och för mer portföljstabilitet. "Under åtta av de senaste 10 kalenderåren har alla sju alternativa Morningstar-kategorierna underpresterat Morningstars amerikanska marknadsindex, ofta med betydande marginaler", säger Emory Zink, biträdande direktör för Morningstar.
"Men under perioder av intensiva marknadsförsäljningar som den som sågs i januari, förlorade alla sju alternativkategorierna mindre än Morningstars amerikanska marknadsindex, och i vissa fall gav de positiv avkastning. Sammantaget har de flesta alternativa strategier visat betydligt mindre nedåtrisk än breda riktmärken på aktiemarknaden."
Morningstar-undersökningar tyder på att de flesta alternativa kategorier över längre perioder har visat nära korrelationer med aktier men utan tvekan mycket låga nivåer av aktiebeta. Detta innebär att avkastningen för dessa alternativkategorier inte i första hand drivs av förändringar på aktiemarknaden. "Ur ett portföljkonstruktionsperspektiv måste dock investerare komma ihåg att det är effekten av den låga aktiebetan som har en starkare effekt på portföljens prestanda än korrelationen", säger Zink.
Är det läge att investera i kryptovalutor?
Kryptovalutor skiljer sig från de flesta andra tillgångsklasser i den meningen att det inte finns några underliggande kassaflöden, vilket kan göra det mycket svårt att värdera, och de är en tillgång som existerar rent digitalt. På grund av det har korrelationen mellan kryptovaluta och nästan vilken annan tillgångsklass som helst varit mycket låg. Men de är extremt volatila och volatiliteten kan helt överskugga diversifieringsvärdet.
"Till exempel, förra året fick vi se Bitcoin öka med 100% under det första kvartalet och sedan förlora 40% av sitt värde under det andra kvartalet," säger Arnott. "Även om kryptovalutor teoretiskt skulle kunna vara en bra portföljdiversifierare, gör volatiliteten det mycket svårt för många människor att använda effektivt i en portfölj."