Fem vanliga bedrägerier du ska se upp för

Från en önskan att få saker gjorda till felplacerat förtroende för internetsäkerhet - bedragare frodas av dina känslomässiga sårbarheter.

Ollie Smith 2022-05-12 | 11:54
Facebook Twitter LinkedIn

bedrägeri

Bedrägerier är nu tyvärr en del av livet, och de blir verkligen allt mer sofistikerade. För detta ändamål är det viktigt att känna igen tecknen på en bedragare, men också att känna till dina egna svagheter och hur de kan utnyttjas.

Skärmdelningen

Uppmuntrade av vårt pandemi-inducerade beroende av programvara för videokonferenser, har bedragare snappat upp vår förtrogenhet för Zoom, Skype och Teams. De är också särskilt glada över att äldre människor nu är väl insatta i hur man använder dem. Ändå, oavsett om du är ung eller gammal, utsätter skärmdelningsbedrägerier nu människor i en allvarlig risk för ekonomisk förlust. Vanligtvis börjar tricket inte med Zoom utan med ett telefonsamtal från någon som kommer att invagga dig till att lita på dem, innan de bjuder in dig online och samlar in personlig information. När du väl har gjort det finns det ingen återvändo, så var mycket försiktig. Kom ihåg: bara för att det är Zoom är det inte säkert.

Paketnotisen

Det farliga med denna bluff är hur tålmodig bedragaren är .Du får ett sms om ett ej levererat paket som kräver extra porto, vilket ger skurken dina bankuppgifter (och en liten summa av dina pengar!). Sedan, ofta en vecka eller mer senare, får du telefonsamtalet, under vilket din vänliga grannbedragare kommer att posera som en callcenterassistent. Var försiktig, eftersom deras förmåga att producera välbekant finansiell information kan få dig att känna dig trygg i deras händer.

PayPal-bedrägeriet

PayPal scams have been doing the rounds for years now and, for some reason, they’re particularly common on work email servers. If you’re someone who is constantly aiming for “inbox zero", you may be very vulnerable to this scam, because it preys on your desire to get things sorted and off the decks. Thankfully, the solution is simple enough, provided you’re vigilant. Step one: never click the link. Step two: check the email address it has come from. Unfamiliar or slightly misspelled email addresses are a dead giveaway – you just have to stop what you’re doing and check (a recent one was "Paypol"). Always report these kinds of phishes to your IT team, as they may be able to do something about it.

WhatsApp-bedrägeriet

En version av PayPal-bluffen finns på e-post med WhatsApps varumärke. Användare uppmanas vanligtvis att klicka på en länk som e-postmeddelandet lovar kommer att ta dem till ett "oläst" meddelande. Yngre läsare kommer att vara väl medvetna om att e-postmeddelanden om WhatsApp-aktivitet aldrig är legitima, eftersom appen är en programvara endast för telefon. Äldre användare kan dock frestas att klicka, särskilt om e-postens estetik är snygg.

Vad alla användare dock bör vara försiktiga med är WhatsApp-bluffen som spelar på dina värsta rädslor. Vanligtvis kommer det i form av en mycket övertygande skriven (och känslomässig) text – till synes från en älskad – som varnar dig för en knepig situation som de bara kan ta sig ur om du skickar pengar till dem. Fall inte för det. Kontrollera med den älskade först för att bekräfta att de är okej först.

Facebook-bedrägeriet

Spridningen av skräppostinnehåll på Facebook är något som har drivit bort många användare genom åren (den här författaren inkluderat) men ännu mer smutsiga är bedrägerierna som fortfarande går runt på företagets messenger-app. Tyvärr blir Facebook-konton "hackade" hela tiden, så det är mycket viktigt att vara försiktig med Facebook-meddelanden som påstår sig vara från någon du känner.

Äldre användare av webbplatsen (som det finns många av) kan vara särskilt sårbara för detta, särskilt om Facebook är ett nyare ting. Om du är tveksam om ett meddelandes härkomst, kontrollera först med den förmodade avsändaren för att fastställa om deras konto manipuleras. Var dessutom försiktig med "vänförfrågningar" från personer som du redan har kontakt med. Det kan vara en bedragare som återanvänder någons profilinformation för att lura in dig. Ett annat bra hushållstips är att byta ditt Facebook-lösenord regelbundet.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Ollie Smith  is editor of Morningstar UK

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar