Kraftig säljorder bakom flash crash på börsen

Under måndagens tidiga börstimmar rasade Stockholmsbörsen, såväl som många andra nordiska och europeiska börser, blixtsnabbt, för att sedan studsa upp igen. Som mest var Stockholmsbörsen nere runt 7,8%, 

Johanna Englundh 2022-05-02 | 15:35
Facebook Twitter LinkedIn

Nasdaq Stockholm utreder måndagförmiddagens extrema hack i börskurvan då breda indexet som mest var ned nära 8 procent. Nedgången var kraftigast på Stockholmsbörsen, men syntes runt om i Europa. Enligt Nasdaq berodde den kraftiga rörelsen på en felaktig säljorder och inte något fel i börsoperatörens system.

Nasdaq meddelade vad som låg bakom det tillfälligt kraftiga börsraset på måndagseftermiddagen, vilket gav många timmar till spekulationer på marknaden. 

OMXS index

Efter en genomgång har Nasdaq beslutat att inte makulera order som gjorts i samband med det kortvariga raset på börsen tidigare under måndagen.

"Det vi gör efter en sådan här stor händelse är att vi försöker bryta ned och utesluta vad som inte hänt. Vi har en ganska god idé just nu om vad som har inträffat och det är några saker som är viktiga att poängtera. Det är inget systemfel från vår sida och det är också viktigt i dessa tider att se till att det inte är någon form av cyberattack eller externt hot", sade David Augustsson, kommunikationschef på Nasdaq, till Nyhetsbyrån Direkt runt lunchtid på måndagen och tillade:

"Då återstår egentligen att det är en marknadshändelse som ägt rum. En stor eller flera större säljaffärer (kan ligga bakom red. anm) och så mycket har vi hittills kunnat konstatera och kommunicerat. Sedan har det spekulerats mycket om vilken aktör eller exakt vad som skett, men det är vi inte i stånd att kommunicera just nu".

Kraftig säljorder utlöste ras

Många ställde sig frågande till vad som hände och det spekulerades bland annat om en eventuell hackerattack eller att en börsrobot löpt amok. En annan orsak som lyftes fram var ”fat finger” – det engelska uttrycket som används på marknaden för att beskriva inmatningsfel. 

"Det som verkar mest troligt är att någon lagt en för stor säljorder på en korg som består av 100 stora bolag och samtidigt knappat in en för låg säljkurs. Det har utlöst ras", sade Maria Landeborn, seniorstrateg på Danske Bank, till SR.

Enligt Nasdaq var det just en större aktör på marknaden som lade en väldigt kraftig säljorder som låg bakom raset. 

"Vi har lagt mycket tid på att utesluta att det handlar om fel i våra system eller någon form av extern attack. Det har vi konstaterat att det inte var. Det var en större aktör på marknaden som lade en väldigt kraftig säljorder, vilket gjorde att kurserna gick ned väldigt markant under en kort period", sade David Augustsson.

Samtidigt som Nasdaq inte vill kommentera vem som ligger bakom felköpet har det dock spekulerats om amerikanska Citigroup. Enligt uppgifter till exempelvis Di så är det just Citigroup som är boven i dramat, men anledningen är fortfarande oklar. 

Eftersom handeln är anonymiserad i Stockholmsbörsens storbolag är det inte möjligt att se hur mycket aktier Citigroup vräkte ut under morgonens börskrasch. Men på First North, där handeln fortsatt är synlig, har Di kartlagt Wall Street-jättens handel i Embracer – marknadsplatsens jättebolag.

"Citigroup gjorde sitt första avslut i gamingbolaget klockan 09.57.38 och följande minuter säljer Wall Street-jätten närmare 1 miljon Embracer-aktier, för drygt 60 miljoner kronor. Aktien gick från minus 1 procent till närmare minus 13 procent för att sedan studsa tillbaka relativt snabbt efter klockan 10. Vid 10.30-tiden ställde sig Citigroup i stället på andra sidan i orderboken och började storköpa aktier i Embracer. Totalt sett är dock storbanken största nettosäljare i Embracer i dag med närmare 40 procent av nettoförsäljningarna", redogör Di:s Jonathan Axelsson.  

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar