Europas energikris: Situationen på gasmarknaden

Ryssland stoppar gasleveranserna till Polen och Bulgarien. Nyheten når en redan nervös gasmarknad. Eftersom de europeiska gasreserverna är låga kan tillgången på alternativ till rysk gasledningar endast utökas gradvis. Naturgaspriserna skjuter i höjden från en topp till en annan. 

Antje Schiffler 2022-04-29 | 9:45
Facebook Twitter LinkedIn

Gasterminal

Polens och Bulgariens ryska gasförsörjning är nu borta. Den ryska energijätten Gazprom klagar på att importörerna inte vill betala sina räkningar i rubel, och det polska naturgasföretaget PGNiG talar å sin sida om ett avtalsbrott.

I mars krävde Kreml att dess europeiska kunder skulle betala i den ryska nationella valutan och hotade att stoppa leveranser om de inte fullföljde. Europeiska länder insisterade enhälligt på den avtalsenliga betalningen i euro eller amerikanska dollar.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg kan dock andra europeiska företag ha gett vika för Kreml. Fyra europeiska företag har redan betalat i rubel på begäran av Kreml och tio företag har öppnat ett konto hos Gazprombank för att ändra betalningsmetod till den som Vladimir Putin begärt från mitten av maj, skriver Bloomberg och hänvisar till en icke namngiven källa nära Gazprom. Enligt EU-kommissionen skulle denna åtgärd vara ett brott mot de sanktioner som införts mot Ryssland om detta skulle visa sig vara sant.

De europeiska gasmarknaderna reagerade på frysningen av utbudet med rejäla premier. Vid den viktigaste kontinentaleuropeiska handelspunkten TTF öppnade kontraktet för maj på cirka 126 EUR/MWh. Detta var 20% över stängningskursen föregående dag (103 EUR/MWh). Nerverna lugnade dock ner sig snabbt, priset var cirka 107 EUR / MWh på eftermiddagen.

Analytiker på Commerzbank antar till exempel endast en begränsad effekt. Även om Bulgarien är omkring 75% beroende av rysk import minskar efterfrågan kraftigt på grund av vårtemperaturerna. 

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki betonade att landets försörjningstrygghet inte var hotad. Landet har länge förberett diversifieringen av rysk gas. Det handlar bland annat om ökade volymer från Norge och importterminaler för flytande naturgas (LNG). Gaslagringsanläggningarna är för närvarande nästan 76% fulla, enligt uppgifter från Gas Infrastructure Europe.

Europas tomma gaslagringsanläggningar

Andra europeiska länder kan bara drömma om detta. I Tyskland, den största lagringsmarknaden i Europa och den fjärde största i världen (efter USA, Ryssland och Ukraina), är nivåerna endast fyllda till 33%. Situationen är likartad i Italien, som har den näst största kapaciteten i Europa (nivån är strax under 35%). Nederländerna som nummer 3 har till och med bara 25%.

Europas gaslager var ovanligt tomma i vinter  – redan före den ryska attacken mot Ukraina. Bakgrunden var de höga priserna på världsmarknaden. Flytande naturgas (LNG) transporterades huvudsakligen till Asien, där kunderna var villiga att betala ännu högre priser än i Europa. Dessutom var temperaturerna under genomsnittet och tillfälliga produktionsminskningar i USA, enligt Goldman Sachs Commodity Research. Utifrån dessa förutsättningar föredrog européerna att använda sina egna lagringsreserver.

Nervösa gasmarknader 

I och med de ryska truppernas invasion av Ukraina har situationen återigen eskalerat. Sedan den 24 februari har rädslan dominerat marknaden. Rädsla för att européerna skulle kunna sätta upp gas på listan över sanktioner mot Ryssland. eller att Ryssland går före européerna och stänger av gaskranen - vilket nu har skett.

På den europeiska ledande marknaden TTF steg noteringarna med 50 procent under dagen den 24 februari. Medan kontraktet för första månaden avslutades på 87,76 EUR/MWh den 23 februari var det redan 130,66 EUR/MWh följande dag (enligt ICE-uppgifter). Noteringarna nådde preliminärt sin högsta nivå den 7 mars med imponerande 217,29 EUR/MWh.

Sedan dess har noteringarna sjunkit något och låg nyligen under 100 EUR/MWh-strecket – tills de steg igen den 27 april.

På den amerikanska marknaden (Henry Hub) har premien sedan den 24 februari varit mindre dramatisk än i Europa, men priserna har också stigit kraftigt där. 

ETF:er på dessa produkter var bland de starkaste aktörerna i mars, vilket den senaste Morningstar-analysen visar. De 15 bästa i månaden inkluderar tre produkter med gas som underliggande, med Wisdom Tree Natural Gas ETC högst upp bland de tre. 

Tysklands beroende av rysk gas

Tyskland sticker ut när det kommer till gas, då landet har den största gasförbrukningen i Europa och ettstort beroende av rysk import. Även här låg lagren på historiskt låga nivåer i början av året, men påfyllningen började tidigare än tidigare år med tanke på upptrappningen i Östeuropa.

Det som är slående är dock hur tomt Tysklands största lagerlokal är. Det sitter i Rehden, Niedersachsen, som, som tur är, för närvarande är i händerna på Gazproms dotterbolag astora GmbH. Det är praktiskt taget tomt med en nivå på 0,51%, och har varit i ett år.

När andra företag fylldes på våren och sommaren var bilden i Rehden annorlunda. Dess nivåer var ständigt under 10 procent förra sommaren, vilket vissa marknadsobservatörer redan då tolkade som ett försök från Rysslands sida att driva upp priserna.

Enligt uppgifter från GIE driver totalt 29 företag ett 40-tal gaslagringsanläggningar i Tyskland. Uniper (UN01) har idag de största gasreserverna med cirka 19,4 TWh till hands.

 

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Uniper SE39,14 EUR-1,09

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar