Elon Musk öppnar plånboken och erbjuder 54,2 dollar per aktie, vilket ger en värdering om 44 miljarder dollar för Twitter. Det motsvarar drygt 428 miljarder kronor. Han har säkrat ett lån om 25,5 miljarder dollar för köpet och ålägger även ett aktieåtagande på cirka 21,0 miljarder dollar. Twitter kommer efter utköpet att bli ett privatägt bolag och kommer då inte längre att handlas på Wall Street.
”Jag vill också göra Twitter bättre än någonsin genom att förbättra produkten med nya funktioner, göra algoritmerna med öppen källkod för att öka förtroendet, besegra spambotarna och autentisera alla människor. Twitter har en enorm potential – jag ser fram emot att arbeta med bolaget och dess användare för att låsa upp den", säger Musk om sina planer för bolaget.
”Twitters styrelse genomförde en omfattande process för att bedöma Elons förslag med ett medvetet fokus på värde, säkerhet och finansiering. Den föreslagna transaktionen ger en betydande kontantpremie, och vi tror att det är den bästa vägen framåt för Twitters aktieägare.” säger Bret Taylor, Twitters styrelseordförande.
Morningstars aktieanalytiker Ali Mogharabi resonerade i samband medf att Musks bud offentliggjordes att det kan leda till mycket mer grundläggande förändringar i verksamheten, oavsett om det accepteras.
Splittrade känslor kring uppköpet
Känslorna kring Musks uppköp av Twitter är minst sagt splittrade, och bland vissa finns en oro för att det i slutändan kommer leda till en plattform full av nättroll.
"När vi ser honom tweeta pubertala mobbarskämt om Bill Gates – bara dagar innan förvärvet av Twitter – landar ändå farhågan i att Musk mest av allt bara vill lämna tillbaka megafonen till de som älskar ruset av att uttrycka sig vulgärt, utan konsekvenser. Trollens livskraft är bara att höras och Elon Musk tar väldigt lätt på det, som att användarna själva ska förväntas rensa ut dem enligt någon darwinistisk idé. Han verkar i sådana fall ha missat problemen som omgärdat sociala medier i många, många år", skriver Henrik Ek i en analys i Di Digital.
Utöver detta finns även en oro över att Musk ska välkomna USA:s förra president Donald Trump tillbaka till plattformen. Under 2021 förbjöds Trump från att använda Twitter efter att hans väljare stormat den amerikanska kongressen. Enligt Trump själv kommer han inte att gå tillbaka till Twitter, utan stanna kvar på sin egna plattform för sociala medier, Truth Social.
Affären måste först godkännas av aktieägarna. Men om allt går igenom lär det innebära radikala förändringar för bolaget.
Twitter planerar att släppa sin kvartalsrapport för det första kvartalet 2022 innan marknaden öppnar den 28 april 2022.