I ett häpnadsväckande och fientligt uppköpserbjudande, som tillkännagavs genom en regulatorisk ansökning och ett offentligt uttalande idag, sa Teslas vd att han hade för avsikt att ”låsa upp” plattformens potential genom att privatisera den.
”Jag investerade i Twitter eftersom jag tror på dess potential att vara plattformen för yttrandefrihet runt om i världen, och jag tror att yttrandefrihet är ett samhälleligt krav för en fungerande demokrati”, skrev Elon Musk om sitt bud på Twitter.
”Sedan jag investerade inser jag nu dock att företaget inte kommer blomstra eller tjäna ett viktigt samhälleligt syfte i sin nuvarande form. Twitter måste ställas om som ett privat företag.
”Som ett resultat av detta erbjuder jag att köpa 100% av Twitter för 54,20 USD per aktie i kontanter, en premie på 54% under dagen innan jag började investera i Twitter och en premie på 38 % under dagen innan min investering offentliggjordes. Mitt erbjudande är mitt bästa och sista erbjudande och om det inte accepteras skulle jag behöva ompröva min position som aktieägare.
”Mitt erbjudande är mitt bästa och slutgiltiga och om det inte accepteras måste jag omvärdera min ställning till att äga aktier i bolaget.
Twitter har extraordinär potential. Jag kommer att låsa upp den.”
Twitters aktie handlas för närvarande till cirka 45 dollar, så Musks premiumbud på 54,20 dollar värderar hela företaget till cirka 43,4 miljarder dollar, baserat på de 800 miljoner aktier som är utestående i företaget.
Som bäst 50% chans
Morningstars aktieanalytiker Ali Mogharabi hävdar att Musks bud kan leda till mycket mer grundläggande förändringar i verksamheten, oavsett om det accepteras.
"Även om styrelsen kommer att ta hänsyn till erbjudandet från Teslas vd, tror vi att sannolikheten för att Twitter accepterar det är sannolikt under 50%," säger han.
"Vi tror dock att styrelsen även överväger om de ska diskutera ledarskapsförändringar, som att ersätta vd Parag Agrawal med Musk, eftersom det kan minska sannolikheten för att Musk säljer sina aktier om budet avvisas.
"Musk hänvisade till detta som sitt 'bästa och sista erbjudande' och [sa] att om de inte accepterades skulle han 'behöva ompröva sin ställning som aktieägare', och hotade att han kan överväga att sälja sin nuvarande andel. Detta kan möjligen driva ner aktiekursen och göra Twitter-aktieägarna besvikna.
"Om Musks bud avvisas kan han fortfarande försöka skaffa det kapital som krävs för att skapa en liknande plattform för att konkurrera med Twitter, men även om han lockar miljontals dagliga aktiva användare, som Twitter hade i slutet av 2021, skulle det vara en tuff uppgift. Oavsett om Twitter accepterar budet eller om Musk säljer eller behåller sin andel i företaget, tror vi att hans inflytande på plattformen kommer att förbli mycket högt."
Klarhet till slut
Musks inblandning med verksamheten har stått i centrum för affärsnyheterna under de senaste två veckorna, efter att han först meddelade sin avsikt att ta en kontrollerande andel i Twitter och gå med i företagets styrelse. Den senare planen drogs senare tillbaka, även om det först var oklart exakt varför.
"När Elon Musk tog en andel på 9,2 procent på Twitter och sedan avböjde att ta plats i styrelsen spekulerades det mycket om hans motiv för att inte acceptera rollen", säger Michael Hewson, chefsmarknadsanalytiker på CMC Markets.
"Idag fick vi reda på varför han var så förtegen. [...] Som styrelseledamot skulle han ha uteslutits från att lägga ett sådant bud. Den stora frågan för Twitter-styrelsen nu är om man ska acceptera ett mycket generöst erbjudande för ett företag som har varit en konstant underpresterare och tenderar att behandla sina användare med likgiltighet.
"Oavsett vad du tycker om Musk skulle han säkert skaka om saker och ting, men den enda frågan är om han skulle göra saker värre eller bättre."