Ingen tycker om att förlora pengar. Studier visar att vi känner förluster dubbelt så starkt som vi känner vinster - som Daniel Kahneman och Amos Tversky sa 1979: "Förluster är större än vinster". Med andra ord, om vi förlorar 1000 kr känner vi den förlusten mer än om vi skulle ha vunnit 1000 kr. Detta beteende kallas "förlustavvikelse" och styrs av på vilket sätt vi människor fattar beslut. Det är inte vårt fel, utan bara de varelser vi är.
Det är inte Risk Aversion
Förlustaversion skiljer sig från riskaversion - det vill säga människors tendens att föredra utfall med låg osäkerhet framför utfall med hög osäkerhet, även om det genomsnittliga utfallet av det senare är lika stort eller högre i monetärt värde än det mer säkra utfallet.
"Idén att människor inte gillar att ta risker är inte riktigt sann", säger Dan Kemp, global investeringschef på Morningstar Investment Management. "Vad människor inte gillar är att förlora saker. Vi lider av förlustaversion, och det kan du se om du någonsin går in på ett kasino. När man går in i början av kvällen tenderar folk att spendera sina marker vid roulettbordet mycket försiktigt och försöka förlora pengar så långsamt som möjligt. Men när de kommer till slutet av kvällen, när de bara har några få marker kvar i fickan, tenderar de att satsa på riktigt högriskinsatser. Så människor går från att vara riskobenägna i början av kvällen när de har mycket pengar och när de sedan har förlorat dessa pengar blir de riskbenägna eftersom de försöker få tillbaka dem. Vi ser exakt samma sak inom investeringar".
Förlustavvikelse kan skada dig
Investerare har visat sig vara mer benägna att sälja vinnande aktier i ett försök att "ta lite vinst", samtidigt som de inte vill acceptera nederlag vid stora förluster. När människor ser en aktie eller en fond falla i pris känner de att de måste sluta förlora pengar. Och det kan alltså leda till att man säljer investeringar när det bara är en liten dipp i priserna. Men om de förlorar stora summor pengar är de normalt sett mycket angelägna om att behålla dem. De vill inte sälja aktien eller fonden vid det tillfället, eftersom de hoppas att de kommer att återgå till det värde som de började med. Därför kan förlustaversion skada investerare, inte bara när de tar små förluster, utan också när de vägrar att ta stora förluster.
Philip Fisher, en amerikansk aktieinvesterare som är mest känd som författare till boken Common Stocks and Uncommon Profits, skrev att: "Mer pengar har förmodligen förlorats av att investerare har behållit en aktie som de egentligen inte ville ha tills de kunde 'åtminstone komma jämnt ut' än av någon annan enskild anledning."
Dåliga beslut kontra dåliga resultat
Ånger kommer också in i bilden när det gäller förlustavvikelse. Det kan leda till att vi inte kan skilja mellan ett dåligt beslut och ett dåligt resultat. Vi ångrar ett dåligt utfall, t.ex. en period av svaga resultat från en viss aktie, även om vi valde investeringen av alla goda skäl. I det här fallet kan ångern leda till att vi fattar ett dåligt försäljningsbeslut, till exempel att sälja ett solitt företag vid en bottennotering i stället för att köpa mer.
Hur man hanterar det
Vi har några alternativ för att undvika dåliga beslut. Kemp föreslår att en av de mest kraftfulla sakerna är att helt enkelt sluta titta på vår portfölj. Ju mer vi tittar på vår portfölj, desto mer är vi medvetna om upp- och nedgångarna, och desto mer sannolikt är det att vi fångas av förlustaversion. "Om du har en bra strategi, oavsett om du har arbetat som rådgivare, om du själv har satt ihop något flitigt eller om du har en portfölj som någon annan sköter, så sluta titta på den så ofta", sade han. "Du måste se över den regelbundet. Naturligtvis vill du försäkra dig om att den person som tar hand om dina pengar eller att risken för de fonder du investerar i är lämplig. Men det är mycket lättare att göra den bedömningen under en längre tidsperiod än under en kort tidsperiod".