Hur kan du investera i klimatfonder?

Ta reda på vilka klimatlösningar som kan passa in i din portfölj.

Jon Hale 2021-11-29 | 10:24
Facebook Twitter LinkedIn

klima

COP26-mötena i Glasgow har fokuserat på hur världen ska hantera klimatkrisen. Som en del av en global ansträngning för att så snabbt som möjligt uppnå nettonollutsläpp av växthusgaser måste så mycket som 173 biljoner dollar i investeringskapital riktas till klimatlösningar.

Mark Carney, FN:s särskilda sändebud för klimatåtgärder och tidigare chef för Bank of England, kallar övergången till nettonollutsläpp för "vår tids största kommersiella möjlighet". Investerare måste också vidta åtgärder för att skydda sina portföljer från klimatrisker: Vissa investeringar kommer att missgynnas i övergången till nettonoll, medan andra kommer att bli sårbara för fysiska risker från extrema händelser som orsakas av klimatförändringarna. Enligt vissa uppskattningar kan den globala ekonomin vara så mycket som 14 %, eller 23 biljoner dollar, mindre 2050 än vad den annars skulle vara om klimatförändringarna fortsätter i oförminskad takt.

Fondinvesterare har ett växande antal valmöjligheter för att investera i klimatrelaterade möjligheter och för att minska klimatrisken i sina portföljer. I den här artikeln, där delar i artikeln publicerades tidigare i år, reder vi ut det klimatfokuserade fondlandskapet för att hjälpa investerare att navigera i vad som kan vara en förvirrande blandning av erbjudanden när de försöker avkarbonisera sina investeringar och bidra till att finansiera övergången till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp.

2021: rekordstor tillväxt av klimatfonder

Ett rekordstort antal klimatmedvetna fonder har lanserats under året fram till och med september. Dessa 186 nya fonder innebär att det totala antalet klimatfonder uppgår till 636 globalt. Tillgångarna i klimatfonder har ökat med 50 % hittills under 2021 och uppgår nu till 275 miljarder dollar.

Med tanke på det större engagemanget för en klimatagenda är det inte direkt förvånande att Europa har den högsta tillväxten, med 112 nya klimatfonder som lanserades. Europa är fortfarande det överlägset största och mest diversifierade universumet, med totalt 434 klimatprodukter som representerar 216 miljarder dollar i tillgångar.

USA är fortfarande den näst största klimatfondsmarknaden, med nära 29 miljarder dollar i tillgångar och 19 nya klimatfonder som lanserats i år. Kina håller dock på att komma ikapp, med 20 nya klimatprodukter på hyllorna i år och en total marknad på 26,1 miljarder dollar.

fund launches

fund assets

En rad olika metoder för klimatlösningar

Även om vi här fokuserar på klimatmedvetna fonder - de som specifikt fokuserar på klimatrisker och möjligheter - ska du komma ihåg att de utgör en delmängd av det ännu större universumet av hållbara fonder, som också upplever en snabb tillväxt globalt.

Nästan alla diversifierade hållbara fonder är också klimatmedvetna, men de tar hänsyn till ett bredare spektrum av viktiga miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade frågor och konsekvensmått utöver dem som rör klimatförändringarna.

Klimatmedvetna fonder omfattar en rad olika tillvägagångssätt som kan organiseras i fem typer:

  • Fonder med låga koldioxidutsläpp strävar efter att investera i företag med lägre koldioxidintensitet och/eller att konstruera sina portföljer så att de har ett lägre koldioxidavtryck i förhållande till ett referensindex. Vissa av dessa fonder utesluter helt investeringar i företag eller verksamheter som använder fossila bränslen. Dessa vanligtvis väldiversifierade fonder försöker minska exponeringen för klimatrisker och kan användas för att få en bred aktieexponering.
  • Klimatmedvetna fonder väljer ut eller anpassar sina portföljer till företag som tar hänsyn till klimatförändringen i sin affärsstrategi och därför är bättre lämpade för övergången till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp. Vissa av dem kan utesluta företag som är verksamma inom fossilbränsleindustrin, men de flesta skulle överväga att inkludera fossilbränsleföretag som håller på att ställa om sin verksamhet till koldioxidsnål verksamhet. Liksom fonder med låga koldioxidutsläpp är klimatmedvetna fonder vanligtvis väldiversifierade och kan användas för att få en bred aktieexponering. Dessa fonder kan vara ett sätt att minska klimatrisken och att investera i företag som kan dra nytta av övergången till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp.
  • Fonder för klimatlösningar är särskilt inriktade på företag som gynnas av produkter och tjänster som bidrar till övergången till en koldioxidsnål ekonomi. Dessa tematiska fonder är mindre diversifierade än sina klimatmedvetna eller klimatmedvetna motsvarigheter och har ofta en övervikt i mindre företag inom industri- och tekniksektorerna. På grund av detta bör klimatlösningsfonder utgöra mindre allokeringar till aktiedelen av de flesta investerares portföljer.
  • Fonder för ren energi/teknik är mer fokuserade än fonder för klimatlösningar och investerar i företag som specifikt bidrar till eller underlättar övergången till ren energi. De flesta av dessa företag finns inom försörjnings-, industri- och tekniksektorerna, och många av dem är mindre företag. I huvudsak är det kvasisektorfonder, och ren energi/teknikfonder bör utgöra mindre allokeringar till aktiedelen av de flesta investerares portföljer.
  • Gröna obligationsfonder investerar i skuldinstrument som finansierar projekt som underlättar övergången till en grön ekonomi. De flesta gröna obligationsfonder har en kreditkvalitet och räntekänslighet som liknar den för medelobligationsfonder. Investerare kan också få exponering för gröna obligationer via hållbara obligationsfonder.

 

Hittills under 2021 har kapitalförvaltare, särskilt i Europa, fokuserat sina produktutvecklingsinsatser på klimatmedvetna fonder, som stod för en tredjedel av alla lanseringar av klimatfonder, följt av fonder för ren energi/teknik (27 %) och fonder för klimatlösningar (19 %).

Fonder för ren energi/teknik och fonder för klimatlösningar förblir de mest populära typerna globalt sett och står för 31 % respektive 25 % av alla klimatfondstillgångar.

fund launches

asset type

figur

Vilka klimatfonder är rätt för dig?

Valet av en typ framför en annan beror till stor del på en investerares investeringsmål, riskvilja och preferenser. Till exempel:

  • Investerare som är oroliga för de risker som klimatförändringarna innebär för deras investeringar kan vända sig till fonder med låga koldioxidutsläpp för att avkarbonisera sin portfölj. Dessa instrument är främst inriktade på att minska klimatrelaterade risker. Vår analys visar att dessa tillvägagångssätt ger en bred och diversifierad exponering mot marknaden och därför lämpar sig som en kärnportföljallokering.
  • Investerare som är oroade över klimatrelaterade risker och vill investera i möjligheter som kan gynnas av övergången till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp kan vända sig till klimatmedvetna fonder. De uppvisar vanligtvis en låg koldioxidrisk och låg exponering för fossila bränslen, med den extra fördelen av ett högre engagemang i koldioxidlösningar. De flesta av dessa klimatfonder ger en tillräckligt diversifierad exponering mot marknaden för att vara lämpliga som en kärnallokering. Många hållbara fonder som har bredare ESG-mandat kan vara liknande lämpliga val.
  • Investerare som vill rikta kapital till lösningar på klimatförändringar kan titta på strategier för klimatlösningar och ren energi/teknik. På grund av sin mindre marknadsexponering och sin inriktning på medelstora och små företag är dessa fonder mer volatila investeringar. De lämpar sig bättre som en del av en satellitallokering för att komplettera snarare än ersätta befintliga kärninnehav.
  • Investerare som vill inrikta sin exponering av räntebärande tillgångar på klimatlösningar kan finna gröna obligationsfonder lämpliga. Investerare bör vara medvetna om att de projekt som finansieras av gröna obligationer verkligen erbjuder gröna lösningar, men emittenter av gröna obligationer kan vara stora koldioxidutsläppare som håller på att övergå till en verksamhet med lägre koldioxidutsläpp. Många hållbara obligationsfonder med bredare ESG-mandat inkluderar gröna obligationer i sina portföljer.

 

Klimatmedvetna investerare kan också välja en "alla-ovan-nämnda "-strategi. För att hantera klimatrisken i kärninnehav av aktier kan investerare använda fonder med låga koldioxidutsläpp eller klimatmedvetna fonder eller välja mer brett baserade hållbara fonder med låga koldioxidutsläpp eller klimatmedvetna egenskaper. De kan göra gröna obligationer till en central del av sin exponering mot räntebärande värdepapper, antingen via särskilda fonder för gröna obligationer eller mer brett baserade hållbara obligationsfonder som investerar en del av sina portföljer i gröna obligationer. Och de kan avsätta en del av sina investeringar till fonder för klimatlösningar eller ren energi/teknik som ett sätt att hjälpa till att finansiera övergången till nettonoll.

När COP26 dominerar nyheterna under de kommande dagarna kommer det sannolikt att väcka ännu större intresse hos investerarna att ta itu med klimatförändringarna i sina portföljer, både för att minska klimatrisken och för att investera i klimatlösningar. Med så många klimatmedvetna fondalternativ är det viktigt att förstå utbudet av strategier ett första steg för att positionera portföljerna så att de anpassar sig till nettonollmålen.

This article has been translated from English, and was originally published on October 28,2021 on morningstar.com.

The authors of this article are Jon Hale, Ph. D., CFA and Hortense Bioy, CFA.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jon Hale

Jon Hale  chef över hållbarhetsanalys på Morningstar i USA. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar