Warren Buffett fyllde 90 år förra året och är trots sin höga ålder fortfarande en ledstjärna för många investerare, gamla som unga.
Många böcker, bloggar och artiklar har publicerats om den så kallade “Sage of Omaha” och hans kunskaper inom investeringar. Morningstar har inte heller någon brist på artiklar och har publicerat mängder av material om Buffett. En av anledningarna till detta är att vi är ett av de få analyshus som konsekvent bevakar Berkshire Hathaway (BRK. A) (läs vår aktieanalytiker, Gregg Warrens inlägg).
Om du letar efter grunderna i hur man investerar som Warren Buffett, är den kortaste versionen att titta på denna TV-intervju 1985 (hans första, tydligen), där han uppriktigt och ärligt beskrev några av de viktigaste reglerna och principerna för att bli en framgångsrik investerare.
Buffett förlitar sig på en relativt enkel uppsättning regler och principer. Låt oss titta på några av dem:
Regel ett: Säkerhetsmarginal
En av de viktigaste reglerna som Buffett regelbundet citerar är: "Den första investeringsregeln [är] Förlora inte pengar; och den andra regeln är: Glöm inte den första regeln." Det är i grund och botten hans definition av risk, som definieras som en permanent kapitalförlust.
Med andra ord: Om din investering går ner 10%, behöver du en 11%-ig avkastning för att få tillbaka den. Om du förlorar 50%, behöver du en 100%-ig avkastning för att gå jämnt upp.
Som skydd mot risken att förlora pengar kan du använda en princip som fastställts av Benjamin Graham, Buffetts mentor och långvariga vän, som kallas "säkerhetsmarginalen". Man kan säga att det är en slags rabatt som skyddar dig från alla misstag du kan göra när du bedömer ett företags inneboende värde.
Så om du tänker på ett företag eller en aktie (som är en del av ett företag) vars värde är 100, kanske du vill vänta på att aktiemarknaden handlar den till 80 eller 70 innan du köper aktien bara för att vara på den säkra sidan. Faktum är att denna princip också är inbäddad i stjärnbetyget som Morningstar-analytiker ger till aktier de bevakar.
Kan du “använda sittfläsket”?
Buffett har två mycket viktiga psykologiska drag: Han är disciplinerad och mycket tålmodig. I tv-intervjun säger Buffett att för att investera "behöver du en stabil personlighet, ett temperament som varken gläds av att vara med den stora massan eller mot. " Han förklarar vidare: "Du har inte rätt eller fel bara för att tusen människor håller med eller inte håller med dig. Du har rätt eftersom dina fakta och ditt resonemang är rätt."
Detta innebär, som hans långvariga partner Charlie Munger sa, att du måste kunna "sitta på din bakdel", både när du köper något (köp och behåll) men också när allt är dyrt och det är svårt att hitta bra fynd. Då måste du acceptera tanken att du inte kommer att investera på ett tag.
Berkshire Hathaways senaste historia visar detta : företaget har hamstrat kontanter och har inte kunnat hitta företag att investera i under de senaste åren. Istället föredrog det att köpa tillbaka sina egna aktier (en lyx bara aktiebolag kan unna sig, men du kan alltid spara pengar och ha dem redo för att kunna agera när tiden är rätt).
Använd aktiemarknaden klokt
Denna förmåga till tålamod är relaterad till en annan av Buffetts egenskaper, vilket är "bristen på stimulans". I intervjun från 1985 konstaterar Buffett: "Jag gillar bristen på stimulans. Vi får fakta och inte stimulans [i Omaha]. Om jag hade stannat på Wall Street, skulle jag förmodligen vara mycket fattigare. Du blir överstimulerad på Wall Street. Ditt fokus kan förkortas och ett kort fokus bidrar inte till långa framsteg."
Under de senaste 36 åren har möjligheterna till stimulering vuxit exponentiellt. Människor tillbringar timmar på att titta på oavbrutna finansiella nyhetstjänster och kontrollera sina portföljer dagligen - det är alltför lätt att svepas upp i kortsiktigt brus.
" Jag behöver inte tjäna pengar på varje match", säger Buffett. "På aktiemarknaden har du bokstavligen varje dag tusentals stora amerikanska företag som erbjuds dig till ett pris som ändras dagligen och du behöver inte fatta ett beslut ... Du kan sitta där och titta på tusentals kast och så äntligen får du ett kast där du vill ha det och som du förstår och då svingar du. (Buffett älskar basebollanalogier).
Sammanfattningsvis är det enda intresset av att kontrollera ett företags aktiekurs är för att se om det handlas under eller över din egen bedömning av dess inneboende värde. Köp när det handlas betydligt under, vilket ger dig den viktiga säkerhetsmarginalen.
Förstå din kompetenscirkel
Av detta förstår du att du som investerare måste veta på vilket underlag du vill spela, det vill säga vad som är din kompetenscirkel. Du behöver inte veta allt när du investerar. Men säg att du har ett djupt intresse av- och förståelse för en viss sektor eller bransch. Det är förmodligen där du kommer att vara bra på att investera också.
Om du inte har direkt tillgång till företagsledare kan du åtminstone läsa om dem (Buffett och Munger säger att de läser mycket). Läs årsredovisningarna för de företag du är intresserad av, läs böcker om deras bransch eller något ämne som intresserar dig (Munger rekommenderar att du läser biografier om människor som misslyckats så att du kan undvika deras fällor).
Kolla på nätet efter intervjuer med bolagets VD, leta upp utskrifter av konferenssamtal i samband med bolagets rapporter och lyssna på hur företagsledare pratar om sitt företag. Du kan också kontrollera deras bakgrund och vad deras kompensation baseras på. Allt detta kan berätta mycket om hur anständiga, ärliga och respektfulla de är när de kommer till deras bolags aktieägare. Du kan bedöma om de är långsiktiga tänkare som verkligen brinner för sin verksamhet eller bara stimuleras av aktieoptionerna och de pengar de kan få.
Hur man investerar som Buffett i ett nötskal:
- Glöm inte den första investeringsregeln: Förlora inte pengar.
- Känn till din kompetenscirkel.
- Var tålmodig och disciplinerad.
- Använd aktiemarknaden klokt.
- Bry dig inte om att titta på aktiekurser för ofta.
- "Var rädd när alla är giriga och girig när alla är rädda.
- Leta efter bra företag med en ekonomisk vallgrav och hög, hållbar avkastning på kapital.
- Undvik bolag med hävstång eller som är väldigt skuldsatta.
- Läs mycket och inom olika områden (alla ämnen utanför finans är av intresse).
- Skapa dig en egen åsikt först och lita inte för mycket på andra människors åsikt.