Så får du ut det bästa av din finansiella rådgivare

Att välja en oberoende rådgivare kan vara svårt. Här är några frågor du bör ställa när du arbetar med en finansiell rådgivare - och några varningsflaggor att se upp

Ali Masarwah 2021-04-14 | 9:58
Facebook Twitter LinkedIn

 Financial adviser with chart

I teorin har  europeiska investerare det bra. Betydande förbättringar av lagstiftningen under de senaste åren har medfört större öppenhet och rättvisa för industrin än någonsin. Morningstar undersöker regelbundet investerarnas erfarenheter över hela världen genom sin Global Investor Experience Study och denna forskning säger oss att saker och ting förbättras.

Samtidigt syftade EU-förordningen MiFid II till att förbättra skyddet för investerare och standardisera branschpraxis i hela Europa. Men med nya regler på plats är det ofta en lite obekväm uppgift att hitta en finansiell rådgivare. Så här är tre saker du bör leta efter när du väljer en oberoende rådgivare, samt några varningsflaggor att se upp för.

Är din finansiella rådgivare oberoende eller inte?

Eftersom varje individs behov är olika när det gäller att investera – beroende på dina mål, risktolerans och tidshorisont bland otaliga andra faktorer – vill du se till att din finansiella rådgivare har tillgång till så många olika fonder och produkter som möjligt. En icke-oberoende rådgivare kanske bara kan erbjuda dig tillgång till fonder från en handfull leverantörer, medan en oberoende finansiell rådgivare kan få tillgång till hela marknaden.

Men frågan om hur stor rådgivarens verktygslåda är går utöver att bara ha tillgång till ett stort antal fonder. Rådgivare måste ta en helhetssyn på kundens ekonomiska situation: vilka är kundens tillgångar, dennes skulder och skattesituation? Vilka är kundens mål och hur kan de bäst uppnås? En rådgivare som kan hantera allt från pensioner och ISK till livförsäkring och sjukförsäkring kommer att kunna täcka hela den ekonomiska planeringsskalan snarare än bara en aspekt av din ekonomi. Medan investerare fortfarande kan stöta på säljare som bara kränger en fond, är dessa oftast reliker från det förflutna och lyckligtvis av en utdöende ras.

Om du väljer en rådgivare är det vettigt att ge dig själv en snabb finansiell översyn först så att du vet vilka tillgångar och skulder du har och i stort sett vad dina mål är. Att prata med några olika rådgivare innan du gör ditt val betyder att det är mer sannolikt att du hittar en rådgivare som passar just dig. Om allt detta låter skrämmande, låt dig inte bli avskräckt – min kollega James Gard besökte nyligen en oberoende rådgivare för första gången och upplevelsen var väldigt annorlunda än hur han föreställde sig.

Vad du ska se upp för:

"De här är ett exklusivt erbjudande som jag bara presenterar för mina allra bästa kunder!" Så låter en säljare, men inte en rådgivare. En finansiell rådgivare bör aldrig pressa dig att fatta ett beslut och du ska känna att ni arbetar tillsammans, inte att du blir påtvingad olika produkter av en säljare.

Förklarar din finansiella rådgivare saker tydligt?

Investeringsbranschen är notoriskt fast i kompicerade termer och jargong och det är din finansiella rådgivares uppgift att undvika detta och förklara saker för dig tydligt. Var aldrig rädd för att ställa frågor om du inte förstår!

Medan vissa människor kanske vill diskutera björnmarknader, korrelation och blankning, är sanningen att de flesta investerare inte är finansiella experter och de har rätt att förstå vad deras rådgivare försöker berätta för dem.

En rådgivare som gömmer sig bakom komplicerade termer är en varningsflagg. Idag kan oberoende rådgivare enkelt använda teknik för att visa vad de pratar om med diagram och grafik. När du går iväg från mötet med din rådgivare bör du veta: Hur mycket kostar produkten? Vad är det bästa scenariot? Hur fungerar det? Vad kan gå fel? Och mycket mer dessutom.

Vad du ska se upp för:

"Din portfölj är totalt värdelös – vi måste göra om allting med en gång!" Detta är inte till stor hjälp eller mycket till råd och även om din portfölj inte är helt rätt för dina behov, bör en rådgivare förklara vad som fungerar och inte fungerar och visa dig de bästa vägarna framåt för att komma tillbaka på rätt spår, inte få dig att känna dig dum för tidigare beslut.

Hur ofta ska du prata med din rådgivare?

Att komma igång med att använda en rådgivare, särskilt om du startar från noll, kan ta några möten. Men efter det – som alla långsiktiga investerare vet – är det viktigt att inte mixtra för mycket. Naturligtvis är det alltid bättre att ha börjat investera igår och vi vet att ju längre en investerare binder upp sitt kapital, desto längre kan kapitalet arbeta för honom/henne och dra nytta av ränta-på räntaeffekten. Men det betyder inte att du ska stressas eller pressas att skriva på ett långsiktigt pensionsavtal.

Akta dig för oberoende rådgivare med specialerbjudanden som diskuterar livförsäkring ena veckan och fastigheter nästa – det finns absolut inget behov av att hoppa på sådana sista-minutenerbjudanden. Seriösa rådgivare bör guida dig lugnt även genom de värsta marknaderna. Faktum är att rådgivare vi pratade med under höjden av Covid-19-pandemin sa till sina kunder att inte paniksälja, utan att behålla fokus på sin långsiktiga strategi.

Vad du ska se upp för:

"Kostnaderna spelar egentligen ingen roll – avkastningen är det enda som räknas!" Forskning har gång på gång visat att avgifter är det som har störst inverkan på din avkastning över tid. Det är en stor anledning till att så få aktiva fonder lyckas överträffa passiva fonder på lång sikt (enligt Morningstars senaste Active/Passive Barometer-rapport). En rådgivare bör aldrig uppmuntra dig att betala för mycket för en fond eller produkt – de ska trots allt hjälpa dig att skydda dina pengar och öka ditt förvaltade kapital, inte slösa bort det.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar