5 Vanliga investeringsfel att undvika

När det gäller investeringar finns det enkla misstag som nästan alla gör. Här är fem exempel - och hur man undviker dem

Valerio Baselli 2021-01-28 | 12:11
Facebook Twitter LinkedIn

Undvika

Warren Buffett sa en gång: ”Framgång med investeringar beror inte på IQ när du är över på nivåer över 25. När du har en genomsnittlig intelligens, behöver du temperamentet för att kontrollera impulserna som gör att andra människor hamnar i trubbel med sina investeringar. ”

Att investera framgångsrikt kräver utan tvekan något som till och med är sällsynt: Förmågan att identifiera och övervinna egna psykologiska fördomar. Det gäller inte bara stora (och vanliga) felaktiga drag, som att försöka pricka toppar och bottnar på marknaden, jaga kortsiktig avkastning, inte diversifiera tillräckligt eller ta för stor risk. Det gäller även mindre misstag eller egenskaper som kan hämma utvecklingen för din portfölj.

Här nedan följer fem exempel på ”små” misstag och fällor som investerare lätt kan hamna i:

Överarbeta dina investeringar

Många tycker att investeringar är komplicerat, svårt och något som man inte kan hantera på egen hand. Inte undra på att så många investerare blir förlamade av rädsla och obeslutsamhet och ofta hamnar i komplexa eller dyra produkter som de inte behöver. Även om det är sant att det finns vissa människor (väldigt få) som har levererat en enorm avkastning genom att använda mer eller mindre kryptiska investeringsstrategier, skulle de flesta av oss förmodligen bara behöva en väl sammansatt, enkel portfölj.

Ett vanligt misstag är att anta att enkelt inte nödvändigtvis är bättre, när det ofta verkligen är så. Faktum är att de flesta rådgivare föreslår att man har en enkel, brett exponerad aktiefond som får utgöra grunden i en investeringsportfölj, snarare än något mer specifik eller nischad produkt.

Missta "billigt" för "inte bra"

En vanlig tumregel är att ”du får vad du betalar för”. Vi vet till exempel att om vi betalar mer för en bil får vi vanligtvis en bättre bil. Men denna regel gäller inte nödvändigtvis i investeringsvärlden. Generellt sett så gäller att genom att betala mindre i avgifter så ökar dina chanser till en bättre långsiktig avkastning, vilket hjälper dina pengar att växa snabbare över åren. Det är lätt att tro att om en fond tar ut lite mer i avgift måste förvaltaren vara bättre - det har dock visats gång på gång att många aktiva förvaltare konsekvent misslyckas med att överträffa de billigaste indexfonderna.

Förbise de små talen

Med så mycket data som konkurrerar om investerarnas uppmärksamhet är det lätt att förbise de små talen eller vad som verkar vara små skillnader. Men detta kan vara skadligt på lång sikt, särskilt när det gäller kostnader. Du kanske tänker något i stil med: "Kan det verkligen göra någon skillnad om jag betalar 1% för en fond jämfört med att betala 0,60%"?

Tja, när pengarna växer över åren kan det i slutändan vara en enorm skillnad.Om du investerar 10 000 kronor i en fond som tar ut 0,2% i avgift, skulle du ha 9 608 euro kvar efter 20 år, förutsatt att ingen kapitaltillväxt har skett. Om fonden istället debiterade 1,5% i avgift hade du bara haft 7 391 kronor kvar efter 20 år. När du investerar är det ett misstag att förbise små tal eftersom de kan verka oviktiga. Detsamma gäller för inflationen: även små procentuella skillnader får en stor effekt över tid när det gäller att urholka din köpkraft.

Glömma de enkla grejerna

Investeringar i all ära, men det är fortfarande viktigt att ha en lättillgänglig reserv av kontanter om det oväntade skulle inträffa. Många experter föreslår att sätta av åtminstone sex till tolv månaders levnadskostnader om man har möjlighet.

Att låta dina pengar stå på ett vanligt bankkonto är med största sannolikhet det sämsta alternativet (näst efter att lägga dem i madrassen) - räntan är nästan alltid lägre än inflationen, så ditt sparande tappar ständigt i värde i reala termer. När det gäller likviditet så förändras ofta villkoren mycket snabbt för vilket instrument som erbjuder det bästa förhållandet mellan risk och avkastning. Därför kan du - i motsats till dina aktie- och obligationsinvesteringar, där ”köp och behåll” ofta är rätt svar - ha god anledning att vara mer aktiv med dina konton och försöka hitta de bästa villkoren för ditt sparande.

Lyssna på bruset

Under åren har investerare fått tillgång till mycket mer information. Dygnet runt publiceras nyheter, via Internet eller olika sociala nätverk. Att samla in och försöka tolka olika ekonomiska data och tidningsrubriker hjälper knappast någon att fatta bättre placeringsbeslut. Hela investeringsbranschen försöker investera före nyhetsflödet, så när vi läser om det eller ser det på TV är det vanligtvis redan inräknat i aktiepriset.

Ett mer effektivt tillvägagångssätt är att låta värderingarna av dina tillgångar vara din guide till vad du ska göra härnäst. I grund och botten betyder det att du regelbundet ska balansera om din portfölj, minska ner på de värdepapper som har presterat riktigt bra och lägga till värdepapper i de sektorer och branscher som ser undervärderade ut. Det är en bättre vägviasre till hur man får avkastning på marknaderna än att försöka navigera nyhetsflödet.

 

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar