Dubbling av antalet nya fonder 2020

Den branta ökningen av antalet nystartade fonder i Sverige fortsätter. De senaste sju månaderna har 41 nya svenskregistrerade fonder startat. Snittavgiften för småsparare har fallit till 1,03 procent per år.

Jonas Lindmark 2020-12-02 | 16:44
Facebook Twitter LinkedIn

Totalt i år har 62 nya värdepappersfonder startat i Sverige, fram till 30 november. Det är drygt en dubbling jämfört med samma tidsperiod förra året, då 29 nya svenska fonder startade. Totalt finns därmed 741 svenska fonder i Morningstars databas per 30 november.

Dessutom brukar många fonder starta under december, eftersom fondbolagen vill vara med från 1 januari och tävla om högst avkastning räknat sedan ett årsskifte. December 2019 startade sex nya fonder i Sverige och det verkar troligt att det blir ovanligt många nykomlingar även de sista veckorna innan det kommande årsskiftet.

En tredjedel av årets nya fonder startade under årets första fyra månader, mer om dessa i artikeln ”Många nya svenska fonder”. 41 har tillkommit sedan dess och är med i tabellen nedan.

Nya svenska fonder nov 2020 ny

Extra andelsklasser har blivit vanligare de senaste åren, De skiljer sig genom att ha till exempel andra avgifter eller andelskurser beräknade i en annan valuta, men pengarna placeras i samma portfölj av innehav (värdepappersfonden). Extremfallet är Handelsbanken, som hittills 2020 startat 78 nya andelsklasser, men bara en helt ny fond, i mars (Global Högutdelande Criteria, som har det ännu längre legala namnet ”Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility Criteria”). Totalt har 219 nya svenska andelsklasser startat hittills 2020, vilket är dubbelt så många som 2019 men färre än 2018 (då startade Handelsbanken 191 andelsklasser, av totalt 283).

Bara 3 av årets nya fonder är indexfonder, och majoriteten har betydligt högre avgifter per år. Förväntad årlig avgift för de 62 nya fonderna är i snitt 0,82 procent per år (alla andelsklasser). Snittavgiften räknat på enbart äldsta andelsklassen hos varje fond är 0,88 procent. Även för alla andelsklasser exklusive Handelsbanken är snittet 0,88% (vilket beror på att Handelsbanken har många billiga andelsklasser som enbart är öppna för stora institutioner).

Småsparare 1,00%

Ett trick som många fondbolag använder är att starta en ny fond med flera andelsklasser samma datum och kalla den billigaste för den äldsta. När genomsnittlig årlig avgift istället räknas på den dyraste andelsklassen hos varje fond (den som säljs till vanliga småsparare) blir resultatet 1,03 procent per år.

Detta är fortfarande mycket billigare än för några år sedan, när de flesta nya fonder startades av PPM-rådgivare som främst fick sina kunder via telefonförsäljning. Genom att ta en årlig avgift kring 3 procent brutto kunde de få ut maximalt från Pensionsmyndigheten efter rabatter, 0,89% per år.

Hela databasen, både för Sverige och globalt finns i Morningstar Direct

Gör egna datasökningar

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar