5 skäl att sälja en aktie

Att köpa en fond eller aktie är ofta ett snabbt beslut. För många sparare känns det svårare att välja rätt tillfälle att byta eller sälja. Här är fem bra skäl att säga adjö till en investering.

James Gard 2020-10-01 | 13:58
Facebook Twitter LinkedIn

Vi vet inte hur framtiden kommer att bli, men ibland verkar det uppenbart att du skulle tjäna på att sälja ett aktieinnehav eller en fond, för att byta till en bättre investering. Fast många sparare tycker att det känns jobbigt och svårt att sälja, vilket ofta beror på att försäljningen upplevs som att erkänna att du har gjort ett misstag.

Men att sälja kan tvärtom ofta vara en positiv åtgärd. Här är en lista med fem skäl som gör att du med gott samvete kan säga adjö till en investering.

Fem skäl att sälja en aktie

1) Något avgörande har förändrats

Varje dag kommer nyheter om börsföretag: en verkställande direktör slutar, en skandal uppstår, pressmeddelanden skickas ut med till exempel vinstvarningar eller stora order. Fast normalt är det svårt att veta om nyheten redan har hunnit ändra aktiekursen, eller om den är början på en större förändring.

Ibland är företag förknippade med en individ, som Elon Musk på Tesla. Men beroendet kan vara mindre än det verkar, till exempel när Steve Jobs avgick från Apple 2011 på grund av ohälsa. Då trodde vissa analytiker att företaget skulle få svårt att matcha sin tidigare framgång utan Jobs, men idag är aktiekursen tio gånger högre.

Något liknande gäller för fondsparare. Om du är nöjd med sparandet i en fond som sköts av en stjärnförvaltare och han eller hon byter jobb, kan du välja att flytta dina pengar till den nya fonden. Men det kan visa sig att förvaltare behövde sina kollegor i en stor organisation för att lyckas, det finns gott om exempel på att förvaltare som blivit mindre framgångsrika hos ett litet fondbolag.

Ska jag sälja?

En förändring som verkar avgörande ger anledning att ompröva en investering, men är inte en automatisk säljsignal. Försök komma ihåg varför du gjorde investeringen och se om de argumenten fortfarande håller.

2) Din egen strategi har ändrats

Dina prioriteringar ändras när återstående spartid minskar, om du byter jobb, eller familjesituation. Spännande aktier i högriskföretag som du köpte när du var yngre kanske inte passar in när risktagandet behöver sänkas. Dessutom kan fördelningen av innehav behöva justeras på grund av andra investeringar, eller därför att vissa fonder stigit brant. Alternativt har en rådgivare påpekat att du behöver ta mer risk för att ha chans att nå ditt sparmål. En befordran eller arv kan också bidra till ökade ekonomiska marginaler.

Ska jag sälja?

Det är ofta värt besväret att gå igenom sin ekonomiska situation och se om risktagande och innehaven passar ihop med sparmålet. Dessutom kan justeringar som återställer balansen i sparandet behövas även om målet är oförändrat.

 3) Avkastningen har varit dålig

Morningstar uppmuntrar investerare att ha en långsiktig strategi. Ett års dåliga resultat behöver inte vara en säljsignal. Men efter tre dåliga år i rad är det rimligt att ditt tålamod tar slut, även om du tre år tidigare hade bra argument att köpa.

Fondernas avgifter är en viktig faktor. Kanske accepterade du att betala avgifter högre än genomsnittet i kategorin när fonden hade lyckats väldigt bra. Men när förvaltaren resultat försämras blir höga avgifter orimliga.

Ska jag sälja?

En investering kan inte vara en av de bästa varje tidsperiod, men en lång period med dålig värdeutveckling är en signal om att leta efter ett bättre alternativ. Ofta kostar det inget att byta, och då kan du fokusera på vilken investering du helst vill ha, baserat på det du vet idag.

4) Väldigt stor värdeökning

Du kanske har haft tur, eller var klok nog att upptäcka en framtida stjärna som Tesla, och fått fantastiskt hög avkastning. Om du hade köpt Tesla-aktier för ett år sedan är värdeökningen 800%. Då är det ofta klokt att ta hem en del av vinsten, kanske sälja hälften.

En vanlig attityd är att behålla vinnare så länge de fortsätter stiga, men när en aktiekurs dubblas eller mer så ger det ofta ett ökat risktagande. Gäller uppgången flera innehav eller en stor fondinvestering kan din portfölj bli helt snedvriden jämfört med din strategi.

Återigen är lösningen att rebalansera, och sälja en del av innehavet minskar risktagandet samtidigt som du har kvar en chans att tjäna mer om uppgången fortsätter.

Ska jag sälja?

Historiska resultat är dålig vägledning för framtiden och trender kan vända plötsligt, så vinsthemtagning är ofta klokt. Men det betyder inte att du ska sälja hela ditt innehav efter en brant uppgång. ”Om du tvekar, sälj hälften” är en bra tumregel.

5. Du har ärvt aktier

En speciell situation är om du får aktier eller fondsparande i arv eller gåva. Ofta är det i så fall innehav som du själv inte skulle ha valt. Betyder det automatiskt att du ska sälja och göra ett eget val, eller är det tvärtom otacksamt att inte ta hänsyn till den tidigare ägarens preferenser?

Rimligt är att först granska om denna aktie eller fond passar ihop med dina egna investeringsplaner och mål? Och vad tror du om fondförvaltaren eller företaget i framtiden?

Gamla innehav som stigit mycket i värde ger reavinstskatt, vilket också är värt att ta hänsyn till. Om du är osäker kan det vara värt att  öka professionell rådgivning.

Ska jag sälja?

Ibland är likvida medel bättre än det osäkra framtida värdet hos aktier. Om du plötsligt ärver och får förändrad ekonomi, kan det vara mycket värt att veta exakt hur mycket pengar du fått, för att sedan planera vad du ska göra med dem.

Hur man säljer

Hittills har diskussionen gällt argument för att sälja, men inte hur. Vad ska du tänka på innan du trycker på knappen? Här är några tips:

1) Att sälja i flera steg kan minska risken att välja ett dåligt tillfälle. Likt ett månadssparande för att köpa, så ger gradvis försäljning ett mer genomsnittligt resultat. Fast då gäller det att följa sin plan även om kursen börjar falla.

2) Känslor kan vara investerarens fiende, särskilt när rädsla leder till snabba beslut. Under en tidsperiod med tvära kast på aktiemarknaden, som mars och april i år, är risken stor att få dåligt betalt. Det är värt att komma ihåg att det rapporterade marknadsvärdet på ditt innehav bara innebär "pappersförluster" tills du faktiskt säljer.

3) Övning ger färdighet. Första gången du säljer verkar beslutet svårt och det kan kännas oåterkalleligt. Men erfarenhet - och att göra några misstag under vägen - gör dig till en bättre investerare. Aktiemarknaden är normalt likvid och då går det att köpa tillbaka aktien eller fonden igen, om du ändrar dig. Det gör proffs ofta.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar