Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Kräv att få veta din fonds historia

Svenska fondföretag ska följa fondlagen och ge allmänheten tillgång till årsrapporter, åtminstone 10 år bakåt. Ett exempel på motsatsen är SEB, som förra veckan bytte två jämförelseindex. Var finns info om deras gamla jämförelseindex? Och varför får inte PPM-spararna några årsrapporter?

Jonas Lindmark 2020-08-27 | 16:03
Facebook Twitter LinkedIn

Förra veckan bytte SEB namn och jämförelseindex på två av sina indexfonder, Europa och USA, som numera även har ”Hållbar” med i sina namn. Alla dokument är redan uppdaterade.

Och fast jag har letat länge hittar jag ingen info alls på bankens sajt om deras gamla jämförelseindex. Den enda info som ges är i de två produktbladen: ”2015-12-15 bytte fonden jämförelseindex. 20200821 bytte fonden namn och jämförelseindex.”

En ledtråd till orsaken finns dock i fondens KIID faktablad: ”Fondens tidigare index är utbytt då exkluderingarna görs från fonden istället för indexet.” SEB verkar ha bytt till ett index som är lättare att överträffa. Aktier i energibranschen har varit förlorare både i år och de senaste 7 åren. Så det har blivit lättare att överträffa ett index där dessa aktier ingår, särskilt när fonden enligt sin hållbarhetspolicy exkluderar dem. Och spåren kan sopas igen, genom att inte tala om att fonden tidigare jämförde sig med ett index som utvecklats bättre.

Årsberättelse och halvårsredogörelse

Men vilka index jämförde förvaltarna med tidigare? Jag kan inte hitta denna info på SEB:s sajt. En orsak är att fonder registrerade i Luxemburg har mycket sämre årsrapporter. En annan orsak är att SEB inte ger tillgång till ett arkiv med gamla fonddokument.

Det finns två dokument som är helt överlägsna när det gäller att ge konkret information om vad en svensk fond faktiskt investerar i och dess nyckeltal: fondens årsberättelse och halvårsredogörelse. Det har irriterat mig i många år att de största svenska fondföretagen är dåliga på att ge fondsparare tillgång till dessa. Problemet förvärras av att fonder numera främst säljs via mellanhänder, till exempel PPM och Avanza, som inte behöver skicka ut de två årliga fondrapporterna.

Fondlagen 2004:46

Även äldre rapporter

Enligt fondlagen ska dessa två rapporter ”på begäran kostnadsfritt skickas till andelsägarna och finnas att tillgå hos fondbolaget och förvaringsinstitutet” (kapitel 4 paragraf 18). Fondbolagens revisorer ska granska årsberättelser och dessa ska finnas att läsa senast 30 april. Halvårsrapporten behöver inte granskas av revisorerna, men ska vara klar senast 31 augusti.

Den senaste rapporten brukar normalt gå att hitta på fondbolagens sajter, i anslutning till informationen om varje fond. Men en rimlig tolkning av fondlagen är att även äldre årsberättelser ska finnas tillgängliga på hemsidan.

Äldre rapporter är ofta enda källan för att se om en fond har ändrat namn, inriktning, strategi, jämförelseindex, ansvarig förvaltare, storlek, avgifter eller något annat som är väsentligt för att bedöma om den historiska utvecklingen är relevant. För när väsentliga faktorer ändrats blir det mer oklart vilket risktagande och vilken avkastningspotential som är rimligt att förvänta sig framöver.

Små fondbolag bättre

Jag har idag letat på svenska fondföretags hemsidor och resultatet är att de små fristående fondbolagen är mycket bättre på att ge tillgång till äldre årsberättelser. Storbankerna ger bara senaste rapport via internet, utom Handelsbanken som även länkar till en sida med rapporterna från åren 2016-2018.

Variationen är stor bland försäkringsbolagen: Skandias sajt är allra sämst och följer inte alls fondlagen. AMF är bäst med en tydlig länk i fondbolagets huvudmeny. Hos SPP är de äldre rapporterna svårare att hitta, men finns under rubriken ”Finansiell information”.

Klart högre kvalitet finns generellt hos mindre, fristående fondbolag. Carnegie, Catella, Didner & Gerge, Lannebo och Simplicity ger ett komplett historiskt arkiv. De enda jag hittar som bara erbjuder senaste årsrapport är Enter och Öhman.

Senaste 10 åren

Det är förstås troligt att det även går att ringa eller skriva och få gamla fondrapporter skickade. Men ett rimligt krav för att fondbolag ska anses följa fondlagen är att årsberättelser från de senaste 10 åren går lätt att ladda hem från fondbolagens sajter. De granskas som sagt av externa revisorer och är därmed mer trovärdiga.

Andra förändringar som jag tycker Finansinspektionen borde fundera på är att börja kräva att dokument om fonder alltid tydligt ska ange ISIN-koden (det är andelsklassens "personnummer"), samt att sluta tillåta att till exempel SEB använder extra "marknadsföringsnamn" (förvirrade, även om korrekt juridiskt namn ibland står i det finstilta).

Inte via PPM

Fondlagen kapitel 4 paragraf 18 säger även att fondbolag måste fråga andelsägarna om de vill få årsberättelsen och halvårsredogörelsen varje år. Det kravet har dock branschen till stor del undkommit genom att direktägandet minskat brant. 90 procent av det svenska fondsparandet görs numera via mellanhänder, och till exempel PPM behöver inte ge fondspararna någon tillgång till de två årliga rapporterna (Pensionsmyndigheten är andelsägaren, inte de individer som har ett PPM-konto). Många fondbolag skulle nog vilja skicka ut fondrapporter, som reklam om inte annat, men PPM lämnar inte ut fondväljarnas adresser.

Desto viktigare att fondföretagen ger lätt tillgång till fondrapporterna via sina hemsidor.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar