Sänkt optimism om läkemedelsfonder

Under sommaren har globalfonderna fortsatt upp, medan den i våras väldigt populära branschen läkemedel har backat. Covid-19 är inte självklart positiv för branschens lönsamhet, och de politiska hoten har ökat.

Jonas Lindmark 2020-08-20 | 15:45
Facebook Twitter LinkedIn

Sänkt optimism om läkemedelsfonder efter politiska hot i USA

Branschfonder som köper aktier i läkemedelsföretag är bland förlorarna de senaste 3 månaderna. I snitt har de backat 3 procent, fram till 19 augusti, medan globalfonderna under samma period stigit 4 procent.

Fast aktier i läkemedelsbolag klarade börsraset i mars mycket bättre än snittet, så läkemedelsfonderna är fortfarande på plus (och klart före globalfonderna) jämfört med för ett år sedan. Men fördelen upphörde redan i slutet på april då läkemedelsfonderna passerade en topp, därefter har aktier globalt fortsatt att stiga och krympt avståndet räknat sedan årsskiftet. En bidragande orsak till svag utveckling under sommaren är brant fallande dollar (se ”Svagare dollar sänker USA-fonderna”).

Politiska åtgärder hotar

En generell förklaring till att optimismen om läkemedel minskat verkar vara att branschen inte längre lika uppenbart tjänar på pandemin Covid-19. Dels är konkurrensen hård om att ta fram vaccin och bolagen vill inte framstå som giriga i sin prissättning på coronavaccin, dels blev brister i sjukvården tydligare under krisen i våras vilket hotar leda till politiska åtgärder som stärker konkurrens och effektivitet. Pandemin har även minskat resurserna för annan typ av sjukvård.

Detta gäller särskilt den amerikanska marknaden, som är väldigt viktig för läkemedelsbolagen eftersom de hittills har kunnat ta ut i snitt nästan dubbelt så höga priser där, plus att konsumtionen av mediciner är högre i USA än i Europa. Läkemedelsfonderna investerar i snitt 65 procent i aktier noterade på börserna i New York, så utvecklingen där är avgörande.

President Donald Trump har redan agerat. En exekutiv order den 24 juli tillåter import av billigare läkemedel från Kanada, förbjuder rabatter till distributörer, samt kräver att patienterna får rabatter på bland annat insulin. Enligt den bedömning som Morningstars aktieanalytiker har gjort kommer effekten av dessa åtgärder att bli begränsade för lönsamheten, främst för att de är svåra att genomföra i praktiken.

Men 2020 är ju valår i USA, så fler åtgärder och vallöften hotar branschens lönsamhet. Dessutom har andelen amerikaner som är nöjda med Trump minskat och Covid-19 har gjort det mer troligt att Demokraternas kandidat Joe Biden vinner presidentvalet i USA i höst. Enligt en sammanställning som FiveThirtyEight gjort är det just nu 72% sannolikhet att Joe Biden vinner. Och beroende på om Demokraterna även vinner en majoritet i senaten riskerar de stora läkemedelsbolagen att politikerna i USA efter årtionden av debatt faktiskt genomdriver drastiska reformer för att få ned de allt mer dominerande sjukvårdskostnaderna.

Optimisterna dominerar

Men även om optimismen kring läkemedelstillverkarnas framtid verkar ha minskat något under sommaren, så verkar drastiska reformer i USA inte alls vara inräknat i priserna på aktier i läkemedelsföretag. De har som sagt stigit jämfört med för ett år sedan och är nära kursrekord, så optimisterna dominerar. Lönsamheten i branschen är hög och om drastiska reformer i USA tvingar ned läkemedelspriserna där till samma nivå som i resten av världen, då skulle rimligen aktiekursernas nedgång relativt vanliga globalfonder bli betydligt större.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar