Japanfonderna har utvecklats lite sämre under första halvåret 2020 än de flesta andra aktiefonder. Tokyobörsen föll lite mindre än världsindex första kvartalet, men återhämtningen därefter har å andra sidan varit klart svagare. Resultatet är att Japanfonderna i snitt har backat 6 procent under första halvåret, globalfonderna 5 procent.
Ändå har Japan klarat hanteringen av Covid-19 mycket bra. Effektiv smittspårning och god vana att använda munskydd verkar ha bidragit till att Japan, trots tio gånger större befolkning, rapporterar mindre än en tredjedel så många bekräftat smittade som Sverige, och bara knappt tusen döda av Covid-19. Dödligheten per invånare är alltså mer än 50 gånger högre i Sverige.
Högre medelålder
Men Tokyobörsen verkar inte imponerad, återhämtningen under andra kvartalet är mindre än hälften av det rally som till exempel Stockholmsbörsen har upplevt. Att investerarna i Tokyo är mer pessimistiska om den ekonomiska utvecklingen och därmed vinstutvecklingen i de japanska företagen kan hänga ihop med att de grundläggande förutsättningarna är sämre.
Dels är medelåldern klart högre i Japan (48 år, jämfört med 41 år i Sverige), vilket gör att en större andel av befolkningen är i riskgrupper för Covid-19. Dels har BNP-tillväxten varit klart lägre ända sedan fastighetskrisen i Japan i början av 1990-talet, vilket orsakat en svagare framtidstro. Tillsammans med tillväxthämmande regleringar gör det konsumtionen mer långsiktigt sårbar.
Tänkvärt är samtidigt att skillnaderna i avkastning mellan olika typer av Japanfonder har varit ovanligt stor. Fonder inriktade på småbolag och lågt värderade aktier har i snitt klarat coronakrisen sämre, medan precis som i resten av världen både IT och läkemedel varit vinnare. Aktiva fondsparare har alltså dubbel anledning att välja mellan att satsa på att de kortsiktiga trenderna håller i sig, eller att tvärtom hoppas på revansch för de typer av aktier som drabbats hårdast av ökad pessimism. Dels är frågan om Japanfonderna kan få revansch, dels i så fall vilken typ av Japanfonder som klarar hösten bäst.