Sverigefonderna har återhämtat nästan hela börsraset under mars, och i snitt bara backat 2 procent räknat sedan årsskiftet. I höstas steg Stockholmsbörsen dessutom brant, vilket tillsammans betyder att Sverigefonder nu har stigit 11 procent jämfört med för ett år sedan.
Det är bättre än genomsnittet bland alla aktiefonder inom PPM, som stigit 5 procent sedan juni förra året, men lite sämre än börserna i New York. Vinnare de senaste 12 månaderna är USA-fonder (+12%) och framför allt IT-fonder (+25%).
Optimism
För den som följer nyhetsrapporteringen från USA kan det verka konstigt att aktiefonder som investerar där är vinnare, för pandemin Covid-19 har slagit hårt mot ekonomin med rekordhög arbetslöshet som följd. Dessutom har protester mot rasismen och mot president Donald Trumps agerande fördjupat de politiska konflikterna inför hösten val.
Men aktiemarknaden blickar framåt till 2021 och försöker spå hur företagsvinsterna på lång sikt kommer att påverkas av pandemin. Optimismen verkar stor, nu när de flesta länder nu minskar kraven på social distansering. Lågkonjunkturen förväntas bli kort. Dessutom har centralbankerna åter sänkt räntorna, vilket gör att många placerare verkar känna sig tvingade att köpa aktier. Alternativt vill köparna helt enkelt inte riskera att avvika från index.
Optimismen om framtiden och köptrycket har även påverkat Stockholmsbörsen. Trots att svensk ekonomi har tvärbromsat och arbetslösheten ökat brant, så ger aktiekursernas utveckling intrycket att en majoritet bland aktieägarna tror att hösten kommer att bli mycket bättre, och 2021 ett minst lika bra år som 2019.
Sommarbris och vinterstorm
Osäkerheten är dock faktiskt fortfarande mycket stor, redan om hur börsföretagen har klarat sig under andra kvartalet och deras planer för hösten. Enstaka pressmeddelanden ger antydningar, men först i slutet på juli kommer börsföretagens halvårsrapporter. Då kan det bli byigt på Stockholmsbörsen, men tvära kast från dag till dag beroende på överraskningar i rapporterna. Och osäkerheten det skapar blir en motvind som troligen räcker för att skrämma många investerare.
Fast det kanske bara är en sommarbris, inför hösten och vinterns stormar. När kylan återvänder fruktar många experter den ”andra vågen” av virussmitta, som ofta varit en del av tidigare pandemier. Både politiker och börsföretag verkar räkna med att det inte kommer att bli en lika total nedstängning av hela länder igen under hösten, men skulle sjukvården åter hotas att överbelastas så blir det politiska trycket hårt.
Sverige är ett litet exportberoende land, så även om det svenska samhället väljer samma väg som under våren och håller skolor och affärer öppna kommer många svenska företag att vara beroende av hur pandemin hanteras i resten av världen. Det kommande vinterhalvåret kan därför bli en svår prövning både psykologiskt och ekonomiskt, då optimismen på Stockholmsbörsen möter en massiv vinterstorm.