Svenskar som tidigare blivit utsatta för ett investeringsbedrägeri och förlorat pengar blir ofta kontaktad igen. Finansinspektionen (FI) varnar att bedragarna ofta försöker flera gånger och ibland under flera års tid.
FI har blivit kontaktad av flera konsumenter den senaste tiden som blivit uppringda igen, många år efter att de första gången förlorade pengar i ett investeringsbedrägeri. Samtalen handlar antingen om nya falska investeringserbjudanden eller så ringer bedragaren upp konsumenten med löfte om att försöka få tillbaka tidigare förlorade pengar. Den som accepterar det sistnämnda erbjudandet får normalt förr eller senare krav på att en avgift måste betalas in. Det kan påstås vara en avgift för ett dokument som måste upprättas, en licensavgift, skatt, en bankavgift eller något annat som helt enkelt är en del av bedrägeriet.
Bedragaren som ringer upp har ofta information om det tidigare bedrägeriet och påstår exempelvis att de ringer från en myndighet. De kan ibland vara så fräcka att de påstår att de ringer från Finansinspektionen och då kan det på telefonens skärm stå felaktigt FI:s växelnummer 08-408 980 00.
Redan på varningslistan
Bedrägerier med falska annonser i sociala medier som lockar med lönsamma investeringar fortsätter också. Ibland finns de redan publicerade på FI:s varningslista, men bluffbolagen lyckas ändå marknadsföra sig i sociala medier, genom annonstjänster på internet och via mejl. Samtidigt dyker det hela tiden upp nya bolag som erbjuder investeringar som senare ofta visar sig värdelösa. FI publicerar regelbundet nya varningar för bolag på FI:s varningslista
Bolagen påstår ofta felaktigt att de har tillstånd i Sverige eller i ett annat land, vilket de skulle behöva ha. Alla bolag med tillstånd i Sverige eller i ett annat land och som därigenom får kontakta personer i Sverige och erbjuda finansiella tjänster eller produkter går att hitta i Finansinspektionens Företagsregister. Kontrollera alltid där innan du investerar genom något företag!
I många bedrägerier uppger bedragaren att det är bråttom att agera med baktanken att det inte ska finnas tid till eftertanke och kontroll av bolaget.
Fem tips för att undvika att bli drabbad
- Tillåt aldrig att någon du inte känner får fjärransluta till din dator.
- Använd inte ditt bank-id på uppmaning av någon som ringer dig.
- Logga inte in på din bank på någon annans begäran och lämna aldrig ut dina inloggningskoder.
- Sök i FI:s företagsregister för att se om företaget har tillstånd. Gör aldrig affärer med företag utan tillstånd.
- Kontrollera FI:s varningslista. Låt dig inte luras att skicka pengar till företag på varningslistan.