Måndag förra veckan skrev jag "Nu köper jag aktier i 3 steg i min PPM-portfölj" och onsdag 18 mars var mitt PPM-konto redo för det andra fondbytet. Då ökade jag till 40 procent aktiefonder och hade lite tur så att mitt konto klarade sig från handelsstoppet i Spiltans räntefonder. Förutom Didner & Gerge la jag då till Handelsbanken Latinamerikafond och Blackrock World Energy.
Eftersom aktiemarknaderna har fortsatt ned ökar jag nu från 40 till 70 procent aktiefonder, lite mer än jag planerade för en vecka sedan. Svenska kronan har försvagats rejält den senaste veckan, USA-dollarn steg förra veckan 7 procent. Det verkar som en tillfällig effekt av rädslan för risktagande, för svensk ekonomi har i minst lika goda förutsättningar att klara coronakrisen som resten av Europa och USA.
Alltså vill jag inte öka exponeringen mot utlandet just när kronans köpkraft är extra svag, utan fokuserar på att öka i Sverigefonder. Tanken är att kunna tjäna dubbelt om både kronan och tillväxtaktier återhämtar sig. Därför är de två Sverigefonderna gamla favoriter som är bland de som rasat mest senaste månaden: Didner & Gerge Aktiefond och Lannebo Småbolag.
Här är den beställning jag la in nyss hos Pensionsmyndigheten:
Det är dock fortfarande stor risk att negativa nyheter ger nya börsras. Särskilt oroande tycker jag att situationen verkar vara i USA, där många städer nu har stängts ned helt och arbetslösheten nästan exploderar. I media påstås att andelen arbetslösa tillfälligt kan öka till 30 procent eller mer, samtidigt som få har arbetslöshetsförsäkring. Tyvärr verkar det ofrånkomligt att antalet döda av Covid-19 kommer att fortsätta stiga snabbt runt om i världen den närmaste månaden. Aktiemarknaden får nog svårt att stå emot daglig rapportering av hur krisen slår mot människor och företag. Psykologin är svår att förutse.
Därför behåller jag 30 procent räntefond på mitt PPM-konto. De pengarna har jag beredda för att fyndköpa ytterligare om världsindex för aktier skulle fortsätta ned. Den nivå jag bestämt som ett solklart bra köptillfälle är om AP7 Aktiefond faller mer än 40 procent. När detta skrivs är nedgången fram till igår kväll 28 procent. År 2008 föll världsindex 42 procent räknat i dollar och MSCI Sverige backade 41 procent räknat i kronor. En lika stor nedgång på grund av en pandemi är uppenbart för mycket, även om värderingen innan raset började fundamentalt sett var hög. Historiskt har länders ekonomi återhämtat sig betydligt snabbare efter pandemier än efter fastighetskriser.