Nu köper jag aktier i 3 steg till min PPM-portfölj

Coronaviruset har skapat ett bra köptillfälle, jag ökar från 0 till 50 procent aktier i PPM. Men aktiefonderna rör sig nu extremt mycket och fondbyten tar ofta flera dagar, vilket ger risk att hamna snett. Därför köper jag aktiefonder i tre steg.

Jonas Lindmark 2020-03-16 | 16:41
Facebook Twitter LinkedIn

I slutet av 2019 var jag rejält skeptisk till att aktiekurserna under hösten fortsatt att stiga så brant. Jag visste förstås inte att en pandemi skulle orsaka ett börsras på 30 procent tre månader senare. Men 19 december bytte jag för första gången helt bort alla aktiefonder hos Pensionsmyndigheten, se "Enbart räntefonder i min PPM-portfölj".

Nu är plötsligt aktiefonderna mycket billigare, vilket för långsiktigt pensionssparande självklart är en fördel. De senaste tre veckorna har coronavirusets snabba spridning runt om i världen skapat problem för många börsföretag och investerare har blivit skrämda. Men rädslan verkar överdriven, även fast 2020 troligen blir ett uselt år för många börsföretag. Den globala ekonomin har under 1900-talet återhämtat sig inom något år efter pandemier.

 

Omöjligt köpa snabbt

Ett problem med att byta fonder inom de flesta typer av pensionssparande är att affärerna görs med fördröjning, snabba köp samma dag är omöjligt. Normalt spelar trögheten liten roll för aktiefondernas andelskurser rör sig inte så mycket dag för dag, men de senaste två veckorna har börserna runt om i världen rört sig i tvära kast. Torsdag 12 mars föll Stockholmsbörsen 11 procent. Fredag 13 mars steg S&P500-index i USA 9 procent. En dag fel kan alltså betyda förlust av ett helt års normal avkastning.

Orsaken till trögheten är lagregeln att fondhandel måste ske till okänd kurs, för att hindra att kortsiktiga spekulanter drar nytta av marknadsrörelser som skett efter att andelskursen bestämdes. De flesta fondtorg hanterar därför ett byte som en försäljning plus ett separat köp, vilket betyder att pengarna först måste komma tillbaka från den sålda fonden innan köpordern skickas. Ofta tar hela processen en hel vecka.

Pensionsmyndigheten och Skandia är snabbare, för där skickas båda uppdragen samtidigt. För att klara handel till okänd kurs har dessa fondtorg ett eget litet "handelslager" av fondandelar som hanterar avvikelserna, samt ger kredit under några dagar tills pengarna från försäljningen kommit in.

 

Köper i 3 steg

För att minska risken att hamna snett genomför jag ökningen av andel aktiefonder i tre steg. I fredags bytte jag en räntefond hos PPM till 15 procent i Didner & Gerge Aktiefond. När den affären är klar kommer jag att göra nästa PPM-byte och nästa vecka en tredje ökning. Baserat på läget just nu är det troligt att jag lägger till en Europafond (15%), en råvarufond (10%) och en Latinamerikafond (10%).

Min tjänstepension hos Brummer har trög handel, men å andra sidan går det att lägga flera order samtidigt. I torsdags la jag in ett första byte från räntefond till aktiefonder. I dag la jag in nästa byte och separat en säljorder för en del av innehaven i hedgefonder (som dock har månadshandel, så de pengarna kan jag inte köpa för förrän i början av april). Om börsnedgången består fortsätter jag gradvis byta till aktiefonder framöver.

Mitt sparande hos Savr har jag också utökat. I fredags köpte jag aktiefonder där för 17.000 kronor och idag för 15.000 kronor. Även där tänkte jag göra ytterligare en insättning senare i veckan. Detta är ganska små belopp jämfört med mitt pensionskapital, men det är så mycket extra jag vill riskera på börsen.

 

AP7 om mer än -40%

Jämfört med tidigare stora börsnedgångar, till exempel hösten 2008, så har detta börsras ännu pågått kort tid. Fortsatt dåliga nyheter de närmaste två månaderna verkar troligt, så jag tror inte att årets lägsta notering för världsindex blir under den här veckan. Trögheten hos aktiemarknaden beror till stor del på att det är miljoner vanliga människor runt om i världen som styr det grundläggande flödet av sparkapital, det dröjer nog innan de har sålt under börsraset åter vågar köpa.

"Bästa tillfället att köpa är när det är blod på gatorna, även om det är ditt eget" är ett berömt citat från baron Rothschild, en engelsk aristokrat som blev rik under Napoleonkrigen. Ett så extremt köptillfälle tror jag inte på under 2020, coronaviruset är inte lika dödligt som ett krig. Fast pandemin kommer att fortsätta skrämma, åtminstone fram till sommaren. Skulle AP7 Aktiefond falla mer än 40 procent jämfört med årsskiftet byter jag till 100 procent aktier i PPM.

Förra veckan skrev jag om strategier för att hantera börsraset mer generellt i "Byt till fonder som tål coronavirus".

[2020-03-24: den tredje uppdatering av min PPM-portfölj nu under mars, och exakt vilka fonder jag valt beskrivs i "Jag ökar till 70% aktier i min PPM-portfölj" -JL]

Jonas Lindmark, informationschef Morningstar i Sverige

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar