Byt till fonder som tål coronavirus

Aktiefonderna har rasat på grund av de negativa ekonomiska effekterna av coronaviruset. Det kan vara hög tid att byta fonder, om du normalt är väldigt aktiv eller tvärtom har sparat i samma fond alltför länge. Fast de flesta fondsparare har redan breda fonder och lång spartid kvar.

Jonas Lindmark 2020-03-12 | 0:24
Facebook Twitter LinkedIn

De senaste dagarna har jag fått många frågor från läsare, som undrar vad de ska göra med sitt PPM-sparande. Aktiefonderna har rasat på grund av drastiska åtgärder för att försöka bromsa spridningen av coronaviruset, först i Italien och nu en pandemi även i resten av Europa och USA. Är det klokt att sälja innan det blir värre?

Eller är det tvärtom redan ett bra köptillfälle?

 

Olika val för 4 grupper

Aktiemarknader överreagerar ofta, det syns tydligt i den historiska utvecklingen. Men när detta skrivs är börsraset på grund av coronaviruset ännu inte särskilt stort, globalfondernas andelskurser är fortfarande högre än de var i början av 2019. Då hade aktiekurserna fallit 15 procent under fjärde kvartalet 2018, delvis beroende på politiska händelser i USA. Nu ger coronaviruset mycket mer drastiska effekter på efterfrågan i många branscher, så ett större börsras första kvartalet 2020 är logiskt.

Många svenskar funderar därför så klart på att byta till andra typer av fonder för att känna sig tryggare i sitt sparande. Men rätt fondval beror dels på vad du sparar till och hur lång spartid som återstår. Viktigt är också om du planerar att vara aktiv och byta fonder igen senare i år. Valsituationen kan därför delas upp i en matris med fyra grupper:

Passiva, långsiktiga sparare: Är du i denna grupp tillhör du majoriteten, som förhoppningsvis redan har valt bra riskspridning och en hög andel aktiesparande. Historisk erfarenhet talar för att dra nytta av de grundläggande fördelarna hos aktiefonder och välja en hög andel aktiesparande så länge den återstående spartiden är minst tio år. År 2035 avgörs aktiekurserna av börsföretag vinstutsikter då, investerarna blickar framåt, de bryr sig inte om coronavirusets effekter femton år tidigare.

Breda aktiefonder eller en portfölj med flera olika typer av fonder gör att resultatet blir nära genomsnittet. Skulle börsraset fortsätta våren 2020 så är du som långsiktig troligen ändå vinnare, om du månadssparar eller har pensionspremier som sätts in regelbundet, för ett börsras gör att du får fler aktier för pengarna och bättre avkastning framöver.

Aktiva, långsiktiga sparare: Personer i denna grupp som vill kunna slappna av ska göra som proffsen när de vill ta liten risk att misslyckas – sprid pengarna på olika typer av aktier eller välj en global aktiefond. När aktiemarknaderna senare i år troligen har lugnat sig kan du åter välja en mer aktiv strategi. Fast söker du spänning och har råd att trampa snett går det att tjäna på tvära svängningar: bestäm vilken börsnivå du tycker är rimlig, ta hem vinster ovanför, fyndköp aktiefonder du tycker verkar billiga.

Passiva, kortsiktiga sparare: Du som har kort spartid kvar borde redan ha valt fonder med låg risk, alltså räntefonder och hedgefonder. Men de passiva har sällan orkat med att sänka risktagandet, så coronaviruset är nog ett skäl att se över risken i portföljen. Efter en lång börsuppgång under de senaste tio åren är det fortfarande ett utmärkt tillfälle att sänka risken, realisera vinster och minska andelen aktiefonder rejält.

Aktiva, kortsiktiga sparare: Den minsta gruppen. Tvära kast på aktiemarknaden ökar nackdelen med att fonder bara handlas en gång per vardag och ofta med fördröjning. Om börsraset känns jobbigt så väljer du samma försiktiga strategi som de passiva kortsiktiga och sänker tillfälligt risken. Men har du tid att hålla daglig koll på börsutvecklingen och tycker den ökade osäkerheten är spännande, då finns även mer att tjäna än normalt.

 

Nya sparmål kräver översyn

Varje år kommer du som sparat länge i fonder ett år närmare sparmålet, vilket talar för att sänka risktagandet. Dessutom har de senaste tio årens börsutveckling gjort att investeringar i USA utvecklats bättre än på tillväxtmarknaderna, så värdeökningen i de fonder som varit vinnare kan lätt ha gjort att risknivån har ökat kraftigt.

Ibland kan dessutom oväntade nyheter som coronaviruset ha ändrat planer och prioriteringar, vilket ger avgörande argument att byta till andra fonder: nya sparmål. Pengar som tidigare sparades inför pensionen kanske ska användas redan inom något år – till exempel för att för att passa på att uppfylla en dröm medan det fortfarande är möjligt.

Planer och prioriteringar ändras inte så ofta, men när det händer kan det vara rejält. Alltså är det viktigt att ibland tänka efter om dina sparmål är samma som tidigare: Har något hänt i ditt liv som gör att dina planer för hur sparkapitalet ska användas har ändrats? I så fall behövs kanske en större översyn av vilka fondtyper du har valt. Särskilt om återstående spartid är betydligt kortare än du tidigare tänkt, då talar det för sänkt risktagande.

Fast majoriteten fondsparare har som sagt lång spartid kvar och drar redan nytta av de breda fondernas fördelar: riskspridning plus att förvaltaren håller koll på fördelningen. De flesta under 65 har dessutom löpande nysparande, främst PPM och till tjänstepensionen, vilket som sagt gör att börsraset just nu är en fördel eftersom det ger fler aktier för de nya pengar som investeras.

Jonas Lindmark, informationschef Morningstar i Sverige

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar