Snart köpläge i Latinamerika

Störst förlorare, både den senaste månaden och de senaste 10 åren, är Latinamerikafonderna. Och räknat i USA-dollar är besvikelsen extra stor. Men det kan ge köpläge, särskilt innan sommarvärmen bromsar coronaviruset.

Jonas Lindmark 2020-02-27 | 14:00
Facebook Twitter LinkedIn

Oro att rädsla för coronasmittan ska ge en brant global ekonomisk försvagning har sänkt aktiemarknaderna runt om i världen den senaste månaden. Virus har svårare att spridas på sommaren, men det dröjer till april och maj innan sommarvärmen anländer och ger högre luftfuktighet och starkare slemhinnor.

 

Störst börsras

 

Störst har börsnedgången varit i Latinamerika, sedan årsskiftet har MSCI-index för regionen rasat 13 procent räknat i dollar, medan världsindex fram till 26 februari backat 4 procent. Nedgång är lite större räknat i USA-dollar, som dominerar ekonomiskt eftersom den både används för många transaktioner lokalt och är bokföringsvaluta för merparten utländska investerare. Vi svenskar upplever inte lika stor nedgång, eftersom svenska kronan de senaste veckorna har fortsatt att försvagas mot dollarn.

 

De länder som dominerar i Latinamerikafonderna är Brasilien (i snitt 66% per 31 januari) och Mexiko (19%). Tredje största land är Chile, med bara 4 procent av fondkapitalet. Därför är det den ekonomiska utvecklingen i främst Brasilien som avgör. Ekonomin där har förra året börjat återhämta sig efter en djup lågkonjunktur, men en ny försvagning av efterfrågan på grund av bland annat rädsla att smittas av coronavirus hotar nu.

 

I ett längre perspektiv är det fortsatta problem orsakade av ekonomiska klyftor, korruption och annan kriminalitet som bromsat BNP-tillväxten. Brist på avgörande förändringar där ger risk att Brasilien och Mexiko inte kan nå den höga ekonomiska tillväxt som krävs för att motsvara de optimistiska förväntningar på världsdelen som dominerade fram till våren 2011.

 

Tålamod ger köpläge

 

Samtidigt är börsföretagens verklighet inte direkt sammankopplade med ländernas allmänna utveckling, särskilt i Brasilien har företagen lång erfarenhet av att skapa vinster även när statsfinanserna är misskötta och till exempel inflationen är extremt hög. Överdrivet negativa förväntningar kan då skapa ett bra köptillfälle, särskilt relativt aktier noterade i andra delar av världen, tydligast USA.

 

För att dra nytta av överdriven pessimism gäller det dock att ha uthållighet och tålamod, ofta flera år, för det kan ta lång tid innan verkligheten övertrumfar inarbetade förväntningar. Högriskfonder rör sig ofta överdrivet både uppåt och nedåt. Dessutom är det knappast någon brådska att köpa Latinamerikafonder, dåliga nyheter när det gäller coronavirusets spridning och hotet från denna pandemi lär fortsätta dominera i media de närmaste veckorna.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar