Handelskriget mellan USA och Kina fortsätter

Tre år efter att USA startade handelskrig med Kina undertecknas ett första litet avtal om minskade tullar. Men 90 procent återstår och misstro gör att resten av förhandlingarna kan ta lång tid. Samtidigt ökar de negativa effekterna gradvis, vilket framöver hotar Kinafonderna.

Jonas Lindmark 2020-01-15 | 12:45
Facebook Twitter LinkedIn

Ända sedan Donald Trump tillträdde som president i januari 2017 har handelskriget han startade mellan USA och Kina skapat rubriker. USA har höjt sina genomsnittliga tullar på import från Kina drastiskt, från 3 till 21 procent, och importen har minskat med en femtedel enligt en summering i dagens SvD. Konflikten har trappats upp i flera omgångar och förhandlingarna om ett handelsavtal har gått trögt.

 

Idag skrev ledare för de två länderna på första delen av ett avtal. Det åtgärdar dock bara en tiondel av tidigare amerikanska tullhöjningar och ännu mindre av de nya kinesiska tullarna.

 

Kinafonder vinnare

 

För svenska fondsparare ser inte handelskriget ännu ut att ha bidragit till dålig avkastning. Kinafonderna har i snitt stigit 51 procent under de senaste tre kalenderåren, medan USA-fonderna stigit 46 procent enligt Morningstars fondindex. Båda kategorierna har stigit mer än Europafonderna, som bara stigit 34 procent under samma tidsperiod. Även jämfört med fonder som investerar på tillväxtmarknader i resten av Asien, Östeuropa och Latinamerika har Kinafonderna varit vinnare de senaste tre åren.

 

Förklaringen till att handelskriget inte har påverkat aktiemarknaden i Kina särskilt negativt verkar vara en kombination av att konjunkturen i övrigt har varit oväntat stark och att investerarna har förväntat sig att handelskriget snart ska ta slut. Enligt media är det många investerare som förväntar sig att president Trump nu har bråttom att få klart resten av handelsavtalet med Kina snabbt, för att lättare bli återval som president i november.

 

Den första delen av handelsavtalet mellan USA och Kina, som idag undertecknades i Washington, sänker dock bara USA-tullarna från i snitt 21 till 19 procent. Och lösningar på konflikterna kring statligt stöd i Kina och bristande respekt för patentskydd ingår inte. Historiskt har det varit svårt att återvända till frihandel efter att länder infört höga tullar. Därmed är handelskriget troligen långt ifrån slut.

 

Inflation

 

Än värre är att de negativa effekterna av ett handelskrig syns gradvis, för det tar tid för företag och konsumenter att reagera på att tullar orsakat höjda priser och att sedan hitta andra alternativ. Men på sikt innebär försämrad världshandel att ekonomin blir mer ineffektiv och att inflationen riskerar att ta fart. Generellt höjda priser är den stora faran, för de skulle tvinga fram räntehöjningar, som i sin tur troligen skulle leda till en djup lågkonjunktur. Då, om inte förr, faller Kinafonderna. Och även de flesta andra aktiefonder.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar