I höst uppdateras reglerna som avgör vilket hållbarhetsbetyg Morningstar ger fonder. Ändringen planeras ske 31 oktober och den avgörande skillnaden jämfört med tidigare är att Sustainalytics, som gör den underliggande ESG-analysen av enskilda börsföretag, har skapat en ny gradering av hållbarhetsrisk som använder samma betygskala för alla typer av företag.
Hittills har hållbarhetsbetygen haft perspektivet "bäst i klassen", och det avgörande för att få höga betyg har varit att välja bra företag i varje bransch, inte att undvika branscher där ESG-problemen är stora. Fördelen med ett branschneutralt perspektiv är att det gynnar förvaltare som fokuserar på att analysera enskilda företag och väljer köpvärda aktier oavsett bransch. Nackdelen är att hållbarhetsbetygen sämre speglar hur mycket risk fonderna ger.
Microsoft ger mindre ESG-risk
Till exempel är både IT-företaget Microsoft och oljebolaget Royal Dutch Shell bland de bästa i sina branscher, så med de nuvarande reglerna för hållbarhetsbetyg har företagens aktier samma positiva effekt på fonders hållbarhetsvärde. Men Sustainalytics nya fokus på jämförbar risk visar att Microsoft ger mindre än hälften så stor risk att problem inom ESG ger oväntade finansiella kostnader.
Morningstars hållbarhetsbetyg kommer att fortsätta vara mellan 1 och 5 glober. Fortfarande kommer de också att sättas relativt andra i samma globala fondkategori. Det betyder till exempel att bara 10 procent av Europafonderna kan få 5 glober, trots att de generellt har lättare att hitta hållbara företag att investera i eftersom kvaliteten är högre här än i resten av världen.
Men ändringen av riskanalysen gör ändå att många fonder kommer att få ändrade betyg. Dessutom kommer andra nyckeltal som Morningstar levererar för att beskriva fondernas hållbarhet att påverkas. Mer information om hur förändringarna kommer att påverka olika sätt att utvärdera fonders hållbarhet publiceras i samband med införandet av de nya beräkningsreglerna.