Deppigt i Tokyo trots OS

OS-tävlingarna nästa sommar i Tokyo ger investeringar på över 250 miljarder kronor, men det räcker inte alls för att lyfta Japans ekonomi. Tvärtom har Tokyobörsen backat.

Jonas Lindmark 2019-08-28 | 14:22
Facebook Twitter LinkedIn

Tokyobörsen passerade en topp i januari 2018 och har därefter långsamt backat. Räknat i japanska yen är nedgången sedan dess 19 procent.

 

Den svenska kronan har dock försvagats ännu mer sedan början av förra året, vilket gör att utländska börser ur svenskt perspektiv ser ut att ha utvecklats mycket bättre. Den japanska yenen har sedan januari 2018 stigit från 7:25 till 9:05 kronor, en uppgång med 25 procent. Det gör att vi svenskar upplever en svag värdeökning hos Japanfonderna, medan japanerna själva som sagt ser en tydlig nedåtgående trend.

 

Trots OS nästa sommar

 

Det kan verka som en paradox att Tokyobörsen har utvecklats så dåligt trots att staden gynnas av att olympiska spelen nästa år genomförs i staden. Investeringarna inför sommar-OS, med invigning 24 juli 2020, beräknas sammanlagt kosta 25 miljarder dollar. Dessutom sker privata investeringar, som att bygga eller renovera hotell. Totalt ökar alltså efterfrågan i ekonomin med mer än 250 miljarder kronor. Det är mycket pengar, men bara ungefär 0,5 procent av Japans BNP och dessutom utspritt över flera år.

 

Direkt i samband med OS-tävlingarna tillkommer ökade turistintäkter, när både tävlande och åskådare från andra länder gör av med pengar i Tokyo. Men detta är småpengar i sammanhanget, även om en miljon människor vardera spenderar 5.000 kronor blir det tillsammans bara 5 miljarder kronor. Det är försumbart inom ett storstadsområde med 14 miljoner invånare och BNP 50 procent större än i hela Sverige.

 

Japans regering har redan genomfört andra mycket mer drastiska åtgärder för att öka tillväxten, men misslyckats. Premiärminister Shinzo Abe har sedan han tillträdde 2013 försökt att genom ”tre pilar” – en kombination av ökad penningmängd, ökade statliga utgifter och ekonomiska reformer – öka optimismen och skapa en ny högkonjunktur. Men pessimismen fortsätter dominera, kanske främst för att befolkningen krymper och andelen äldre ökar.

 

Abe vill bli historisk

 

Trots att den ekonomiska politiken misslyckats är Abe kvar och kommer i november att bli den premiärminister som suttit kvar längst. Enligt konstitutionen måste Abe dock avgå som premiärminister om två år och därför försöker han nu genomföra något som gör honom historisk. Däremot verkar han ha givit upp försöken att få fart på den ekonomiska tillväxten genom stimulansåtgärder och reformer.

 

Förhandlingarna med Ryssland om att få tillbaka de omtvistade sydliga öarna i Kurilerna skulle kunna bli en alternativ historisk vinst, ett avtal om öarna skulle kunna bli en del av ett fredsavtal med Ryssland. Men president Putin verkar vilja undvika den inrikespolitiska nackdel som överlämnandet av öarna troligen skulle bli.

 

Istället fortsätter Abe att driva frågan om ändringar i Japans konstitution, främst artikel 9 som sedan andra världskriget har hindrat Japan att agera militärt. Fast enligt opinionsundersökningar blir det svårt att vinna den folkomröstning som krävs. Och oavsett om Japan blir mer offensivt militärt så verkar det svårt att öka optimismen i Tokyo. Kanske skulle ett oväntat stort antal japanska OS-guld hjälpa?


Xjapanfonder Xvaluta

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar