Kinafonderna är vinnare första kvartalet 2019, med en värdeökning på 28 procent fram till 11 april, betydligt bättre än övriga tillväxtmarknadsfonder som i snitt stigit 19 procent. Därmed är Kinafonderna tillbaka på rekordnivån från i somras, åtminstone räknat i svenska kronor, och investerarna verkar fyllda av optimism.
Indienfonderna har däremot inte hängt med uppåt, i snitt har de bara stigit 9 procent sedan årsskiftet. En rimlig förklaring är parlamentsvalet som börjar idag har gjort det tydligt att regeringen under Narendra Modi, som varit premiärminister sedan 2014, inte har lyckats leverera alla utlovade förbättringar.
Handelskriget permanent
Men den branta återhämtningen på börserna i Kina är samtidigt förvånande, för handelskriget mellan världens två största ekonomier ser ut att bli permanent. Amerikanska regeringen fortsätter förhandla med Kina om reglerna för handeln mellan länderna, men vill behålla sina höjda tullar.
Under 2018 har USA höjt och utökat omfattningen av sina tullar så att de omfattar 44 procent av Kinas export till USA, varor som 2017 tillsammans kostade 250 miljarder dollar. Denna typ av handelskrig har historiskt visat sig svåra att avsluta, eftersom politiker på båda sidor ofta vinner kortsiktigt på att behålla eller utöka tullar. Nackdelen för de egna väljarna när konkurrensen minskar och priserna ökar syns främst långsiktigt.
Och även denna gång har förhandlingarna om att införa nya regler dragit ut på tiden. Samtal på olika politiska nivåer har redan pågått över ett år och eftersom det inte finns en tidsgräns är risken stor att diplomaterna aldrig kommer överens. Tidigare avtalsbrott gör att brist på förtroende är att avgörande problem, vilket enligt The Economist gör att de amerikanska förhandlarna vill få rätt att ensidigt bestämma om Kina har följt avtalet och att USA ska kunna belöna eller bestraffa Kina beroende på hur väl kineserna följer handelsreglerna.
Förödmjukande för Kina
USA vill därför, enligt Myron Brilliant som leder den utrikespolitiska delen av US Chamber of Commerce, att ett handelsavtal med Kina ska bekräfta att amerikanska tullar ensidigt får fortsätta höja priset på kinesiska varor och bara tas bort gradvis som belöning, samt utökas om Kina inte uppfyller alla villkor. Detta skulle dock dels vara förödmjukande för Kina, dels betyder det i praktiken att handelskriget blir permanent genom att regleras i ett handelsavtal.
Jag tycker det verkar mycket tveksamt om de kinesiska förhandlarna ser tillräckligt stora fördelar med att gå med på ett sådant avtal. Och president Donald Trump, som ofta använder handelskriget för att vinna inrikespolitisk framgång, föredrar kanske också att konflikten fortsätter.
Främst är det ytterligare ökningar av tullar och andra handelshinder som skulle kunna tvinga Kina att gå med på den typ av avtal som USA vill ha, men det innebär i så fall att handelskriget först förvärras. Detta vore knappast en fördel vare sig för världsekonomins tillväxt eller för Kinafondernas värdeutveckling. Med eller utan ett underskrivet avtal verkar därför det bästa fondspararna kan hoppas på vara att handelskriget inte förvärras.
Xasienfonder