Brasilienfonder är bland vinnarna de senaste sex månaderna, med en värdeökning på i snitt 37 procent, medan övriga aktiefonder i snitt är oförändrade. Bara Balkan- och Turkietfonder har återhämtat sig ännu brantare.
Ökad optimism kring Brasiliens framtid har även haft stor effekt på Latinamerikafonderna, som stigit i snitt 21 procent det senaste halvåret. De hade i slutet av januari i genomsnitt 64 procent placerat på börsen i Sao Paulo.
Höjd pensionsålder
Aktiemarknaden verkar främst ha reagerat på politiska förändringar. Valet i oktober 2018 gjorde Jair Bolsonaro till ny president i Brasilien och flyttade makten i kongressen till nyvalda politiker som verkar mer positiva till ekonomiska reformer.
Det som enligt den brittiska tidningen The Economist främst krävs för att öka tillväxten i Brasiliens ekonomi är en åtstramning av dagens väldigt generösa statliga pensionssystem. Till skillnad från i de flesta andra tillväxtländer så är kostnaderna redan idag väldigt höga, staten spenderar 12 procent av BNP på pensioner, jämfört med ett snitt på 8 procent i OECD. Det beror främst på att de som har arbetat minst 30 har rätt att börja ta ut statlig pension, vilket betyder att snittåldern när brasilianare går i pension är 55 år.
Men precis som i andra länder lever människor allt längre och pensionsåldern behöver höjas. Bolsonaros regering föreslår därför att den lägsta pensionsåldern höjs till 65 år för män och 62 för kvinnor, med en övergångsperiod på tolv år. Förslaget skulle minska statens kostnader för pensioner rejält. Dessutom skulle utbudet av arbetskraft öka, och därmed troligen skatteintäkterna, vilket kan ge en positiv spiral.
Nu återstår att se hur mycket av reformförslaget som klarar sig genom kongressen. Brasiliens konstitution måste ändras, vilket kräver 60 procent av rösterna i båda kamrarna. Stigande aktiekurser under hösten speglar en ökad optimism, så om försämringen av pensionerna misslyckas ger det troligen en motsatt reaktion.