Här är de allra mest hållbara aktiefonderna

Fonder som kallar sig hållbara avviker väldigt lite från snittet. Istället är det aktiefonder med specialiserad inriktning som bäst undviker onödiga risker. Säkraste alternativet enligt vår nya analys är Spiltan Investmentbolag.

Jonas Lindmark 2019-11-28 | 16:45
Facebook Twitter LinkedIn

Den här månaden har Morningstar uppdaterat reglerna för beräkningen av våra hållbarhetsbetyg på fonder. Kortfattat är nyheten att Sustainalytics kollar hur stora riskerna är att företag får problem med hållbarhet och Morningstar räknar sedan ut risken per fond baserat på innehavens vikter och hållbarhetsrisken hos varje värdepapper (mer om detta i ”Ny logik hos Morningstars hållbarhetsbetyg”).

 

För att Morningstar ska kunna analysera fonderna hållbarhet behöver minst 67 procent av fondernas innehav ha fått ESG-utvärdering av Sustainalytics. Deras analys täcker ungefär 8000 börsbolag globalt, så det är främst fonder som investerar i småbolag eller på ovanliga marknader som inte går att analysera. Dessutom täcks inte obligationer utgivna av länder och kommuner, så många räntefonder och blandfonder ingår inte.

 

Den mest positiva nyheten berättade jag redan förra veckan, nämligen att svenska fonder tack vare uppdateringen fått sina betyg höjda från 3,5 till 3,9 glober. Max 10 procent av fonderna i varje kategori får fem glober, så snittet på 3,9 betyder att svenska fondbolag generellt väljer väldigt bra innehav, jämfört med andra liknande utländska fonder (se ”Ökad hållbarhet i svenska fonder”).

 

Lägst hållbarhetsrisk

 

Dessutom är det intressant att granska hållbarhetsrisken i absoluta tal, för att se vilka svenska fonder som är bäst och sämst totalt sett. I genomsnitt är deras hållbarhetsrisk senaste året 23, men som tabellen visar är det några fonder som är betydligt bättre på att undvika dessa risker:



Lägst risk att få problem med hållbarhet
Fondföretag och fondnamn Hållbarhetsrisk
30 september
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 12,9
SEB Teknologi 15,7
Catella Avkastning 16,8
Länsförsäkringar Fastighet Europa 16,9
Handelsbanken Global Selektiv 18,1
Swedbank Robur Fastighet 18,2
Alfred Berg Fastighet Norden 18,6
IKC Fastighet 18,6
Handelsbanken Global Dynam 90 18,8
Handelsbanken Europa Selektiv 18,8



Bästa svenska fond ur detta perspektiv är Spiltan Investmentbolag, som bara ger knappt 13 i hållbarhetsrisk. Den främsta förklaringen till det är att en fjärdedel av fonden är aktier i Investor, och med Sustainalytics nya riskanalys är Investor ett av världens tryggaste börsföretag ur hållbarhetsperspektiv. Även fastighetsfonder ligger ofta lågt.



Högst hållbarhetsrisk svenska fonder
Fondföretag och fondnamn Hållbarhetsrisk
30 september
Alfred Berg Ryssland 35,1
East Capital Ryssland 34,1
SEB Östeuropa 34,1
Swedbank Robur Råvaru 33,9
Swedbank Robur Ryssland 33,6
Swedbank Robur Östeuropa 32,4
East Capital Östeuropa 31,6
SEB Nordamerika Småbolag 30,9
IKC Filippinerna 30,5
SEB Latinamerika 29,6



Sämst att spara i bland svenska fonder, om du vill undvika hållbarhetsrisker, är ett par Rysslandsfonder. Även mer generellt är det dåligt att investera i Östeuropa. Lite mer oväntat är att SEB Nordamerika Småbolag ligger så högt i hållbarhetsrisk.

 

Tänkvärt är också att det är ganska liten skillnad i hållbarhetsrisk. De flesta svenska fonder som Morningstar har analyserat ligger mellan 18 och 28, bara ett par dussin av fonderna avviker mer.



Liten fördel hos hållbarhetsfonder
Fondföretag och fondnamn Hållbarhetsrisk
30 september
Handelsbanken Hållbar Energi 26,4
Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige 23,3
SEB Hållbar Faktor Emerging Markets 23,3
Snitt alla svenska fonder 23,0
Öhman Global Hållbar 22,7
Länsförsäkringar Global Hållbar 22,5
Öhman Företagsobligation Hållbar 22,5
SEB Hållbarhet Världen 21,7
Cicero Hållbar Mix 21,4
Skandia Sverige Hållbar 21,1
Öhman Global Marknad Hållbar 20,9
Catella Sverige Aktiv Hållbarhet 20,8
SEB Hållbarhet Global 20,5
Lannebo Sverige Hållbar 20,5
Öhman Sverige Marknad Hållbar 20,4
Catella Sverige Hållbart Beta 20,3
SEB Hållbarhet Sverige Index 20,2
SEB Hållbar Faktor Global 19,4



Mest förvånande tycker jag är att de fonder som har ”Hållbar” i sitt namn avviker så lite från snittet. Som tabellen ovan visar är det numera 17 svenska fonder som fondbolagen även i fondnamnet påstår är speciellt inriktade på hållbara placeringar. Men bara en enda av dem har innehav som ligger under 20 i hållbarhetsrisk enligt Sustainalytics, Det betyder att de övriga ”hållbara” avviker oväntat lite från snittet, med tanke på att genomsnittet för alla svenska fonder som sagt är 23 i hållbarhetsrisk.



Xhållbarhet

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar