Köper skog i min PPM-portfölj

Överdriven optimism har lyft aktiekurserna, nu verkar de sakna skyddsnät mot negativa nyheter. Jag byter från Latinamerika till en skogsfond och höjer till den högsta andelen räntefonder någonsin.

Jonas Lindmark 2019-07-18 | 15:30
Facebook Twitter LinkedIn

Mitt intryck av rapporteringen i media är att majoriteten proffs på aktiemarknaden har sänkt sina förväntningar på framtiden jämfört med för ett år sedan. Men ändå har aktiekurserna fortsatt stiga kraftigt under våren, globalfonderna har i snitt klättrat 23 procent sedan årsskiftet. Det som verkar lyfta aktiekurserna är inflöden av nya pengar från olika typer av pensionssparare, som baserar sina beslut på att aktiekurserna har stigit mycket mer historiskt än dagens låga räntor.

 

Överdriven optimism fungerar så länge flocken fortsätter åt samma håll, men historisk erfarenhet visar att psykologin kan svänga snabbt. Och baserat på fundamentala fakta kommer aktier i snitt att ge betydligt lägre avkastning framöver, därför att överdrivna uppgångar följs av stora ras (se ”Aktier ger inte mer än 5% per år”).

 

Om jag har rätt att köpintresset just nu är lågt bland proffsen, så finns inget skyddsnät om någon negativ nyhet skickar en chock genom världsekonomin. Och nästan varje år händer något rejält negativt. Exempel på hot just nu är Brexit och utökat handelskrig mellan USA och Kina. En ny epidemi, en jordbävning eller plötsligt uppblossande politiska problem – även fast vi inte vet vad som utlöser nästa börsras, så verkar det just nu ovanligt optimistiskt att tro att det inte kommer.



Jonas Lindmarks PPM-portfölj
Uppdatering 18 juli 2019 Andel i portföljen PPM-nummer Ändring
Portfölj 6 - aktiv, hög risk      
Didner & Gerge Aktiefond 10% 291906  
Carnegie Strategi 10% 357483 mindre
Pictet Timber 10% 755033 ny
Simplicity Global Corp Bond 30% 934711  
Spiltan Räntefond Sverige 40% 972497 mer
Totalt 100%    
Jämförelse      
MSCI World index, i kronor 100%  



Därför minskar jag risken ytterligare i mitt PPM-sparande. Den största ändringen är att jag byter ut min Latinamerikafond mot Pictet Timber, som köper aktier i skogsbolag. Den politiska utvecklingen ser ut att skada ekonomin i både Brasilien och Mexiko, medan aktiemarknaderna där har fortsatt uppåt. Latinamerika har stort beroende av världsekonomins utveckling, och risken har ökat att USA är på väg ned i en lågkonjunktur (mer om det i ”Tio år med USA som draglok”, länk ovan till höger).

 

Skogsbolagen har däremot redan låga förväntningar. Ökad digital kommunikation har minskat efterfrågan på olika typer av papper, särskilt tidningspapper och kopieringspapper. Men samtidigt kan högre priser på trävaror till byggindustrin kompensera genom bättre förädlingsvärde. En joker är ökat fokus på hållbarhet och att kompensera koldioxidutsläpp, vilket borde locka till ägande av välskötta skogsbruk.

 

75% räntor

 

Nästa ändring är att jag höjer andelen räntesparande ytterligare, från 70 till 75 procent, genom att flytta hälften av mitt sparande i Carnegie Strategi till Spiltan Räntefond Sverige.

 

75 procent är den högsta andel räntefond jag någonsin haft i min PPM-portfölj. Det är mer än jag hade sommaren 2001 och sommaren 2007, två gånger tidigare då jag känt mig hyfsat säker på att det skulle komma sämre tider. Faktiskt tycker jag att argumenten mot aktier är svagare denna gång, skillnaden är att jag idag är 56 år och därmed har mycket kortare tid kvar till min pensionering. Premiepensionen ger dessutom tillgång till ett större utbud fonder än mitt övriga pensionssparande och därför gör jag störst justeringar där.

 

Behåller Didner & Gerge

 

En grundregel för professionella investerare är att inte gifta sig med sina investeringar, de försöker att inte låta känslor och gamla relationer påverka. Det är dock svårt att avgöra vad som är känslor och vad som är ett välgrundat förtroende. Ett exempel är att jag har funderat på att byta ut Didner & Gerge Aktiefond, som hade usel utveckling under 2018.

 

Men mitt intryck är att det förra året skedde en överdriven nedvärdering av de svenska bankerna som råkade drabbade fonden, så jag väljer att hoppas på en vändning. Svenska kronan och svenska aktier har nedvärderats de senaste åren, utan att jag kan se att detta är fundamentalt motiverat, så jag håller fast vid att Sverige kommer att få revansch. Och under uppgångar brukar Didner & Gerge ha lyckats välja några av de tillväxtbolag som uppvärderas mest.


Xköptips Xppm Xppmportföljerna

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar