Byt till rätt fonder innan semestern

För att kunna slappna av under sommaren behöver du byta fonder, om du normalt är väldigt aktiv eller tvärtom har sparat i samma fond alltför länge. Men de flesta fondsparare har redan breda fonder och lång spartid kvar.

Jonas Lindmark 2019-06-13 | 14:21
Facebook Twitter LinkedIn

Ungefär en gång om året är det rimligt att kolla om uppenbart dåliga resultat och/eller höga årsavgifter gör att de fonder du sparar i behöver bytas ut. De argument som verkade starka för några år sedan håller kanske inte längre. Med hjälp av en sökning här på Morningstar är det lätt att kolla om det finns andra fonder i samma kategori som har både lägre avgifter och bättre resultat.

 

Rätt fondval

 

Både det branta börsraset i höstas och den senaste nedgången under maj visar dessutom att aktiesparande snabbt kan falla i värde. Därför finns nog många som funderar på att byta till andra typer av fonder för att känna sig trygga under semestern.

 

Men rätt fondval under sommaren beror dels på vad du sparar till och hur lång spartid som återstår. Viktigt är också om du planerar att vara aktiv och byta fonder igen under hösten. Valsituationen kan därför delas upp i en matris med fyra grupper:

 

Passiva, långsiktiga sparare: Är du i denna grupp tillhör du majoriteten, som förhoppningsvis redan har valt bra riskspridning och en hög andel aktiesparande. Historisk erfarenhet talar för att dra nytta av de grundläggande fördelarna hos aktiefonder och välja en hög andel aktiesparande så länge den återstående spartiden är minst tio år. Breda aktiefonder eller en portfölj med flera olika typer av fonder gör att resultatet blir nära genomsnittet. Skulle det komma ett börsras under sommaren så är du som långsiktig troligen ändå vinnare, om du månadssparar eller har pensionspremier som sätts in regelbundet, för ett börsras gör att du får fler aktier för pengarna och bättre avkastning framöver.

 

Aktiva, långsiktiga sparare: Personer i denna grupp som vill kunna slappna av under semestern ska göra som proffsen när de vill ta liten risk att misslyckas – sprid pengarna på olika typer av aktier eller välj en global aktiefond. Efter semestern kan du åter välja en mer aktiv strategi.

 

Passiva, kortsiktiga sparare: Du som har kort spartid kvar borde redan ha valt fonder med låg risk, alltså räntefonder och hedgefonder. Men de passiva har sällan orkat med att sänka risktagandet, så inför semestern kan vara ett bra tillfälle att se över risken i portföljen. Efter en brant börsuppgång under de senaste tio åren är det ett utmärkt tillfälle att sänka risken och minska andelen aktiefonder rejält.

 

Aktiva, kortsiktiga sparare: Den minsta gruppen. För att koppla av under sommaren väljer du rimligen samma försiktiga strategi som de passiva kortsiktiga och sänker tillfälligt risken. När nätterna blir längre och det finns tid att hålla daglig koll på börsutvecklingen, så är det dags att börja leta vinnare igen.

 

Nya planer kräver lägre risk

 

Varje år kommer även du som redan sparat länge i samma fonder och är nöjd ett år närmare sparmålet, vilket talar för att sänka risktagandet. Dessutom har börsutvecklingen skiljt sig kraftigt mellan USA och tillväxtmarknaderna, så värdeökningen i de fonder som varit vinnare kan lätt ha gjort att risknivån har ökat kraftigt. Mer om att även du som för några år sedan gjorde bra och framgångsrika val av fonder troligen har anledning att justera ditt val finns i ”Börsoro är signal att bry dig, rebalansera” (länk ovan till höger).

 

Ibland kan just förberedelserna inför semestern ha skapat nya planer och prioriteringar, som ger avgörande argument att byta till andra fonder: nya sparmål. Pengar som tidigare sparades inför pensionen kanske ska användas redan inom något år – till exempel för att familjen har beslutat att försöka sälja den gamla båten och nästa vår köpa en som passar familjens nuvarande behov bättre.

 

Planer och prioriteringar ändras inte så ofta, men när det händer kan det vara rejält. Alltså är det viktigt att ibland tänka efter om dina sparmål är samma som tidigare: Har något hänt i ditt liv som gör att dina planer för hur sparkapitalet ska användas har ändrats? I så fall behövs kanske en större översyn av vilka fondtyper du har valt. Särskilt om återstående spartid är betydligt kortare än du tidigare tänkt, då talar det för sänkt risktagande.

 

Fast majoriteten fondsparare har som sagt lång spartid kvar och drar redan nytta av de breda fondernas fördelar: riskspridning plus att förvaltaren håller koll på fördelningen. Är du i denna grupp kan du med gott samvete ta semester.


Xchecklistor Xköptips Xspartid

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar