Peter Benson i SvD Näringsliv en av mina favoriter bland svenska ekonomijournalister. Främst därför att han verkar läsa mycket och ofta hittar egna oskrivna ämnen.
I början på veckan tog han upp en grundläggande tanke, att vi alla behöver en investeringsfilosofi som talar om hur marknader fungerar och vad som skapar avkastning. Det kräver att du har en kombination av tillräcklig kunskap plus genomtänkta åsikter. Dock blir ”investment philosophy” ett väl långt ord översatt till svenska, jag tycker att en bättre översättning är ”sparfilosofi”.
Benson påpekar att det är viktigt att ha en medveten sparfilosofi för att inte bli lurad. Finansbranschens säljare försöker övertyga godtrogna att välja dyra sparprodukter och locka de otåliga att byta ofta och vid fel tillfälle. Fondreklamen gäller ofta smala fonder som både är dyra och ger hög risk, vilket inte bara ger ökade kostnader utan även onödig stress.
Min syn på marknaderna
Jag håller med om Peter Bensons uppmaning och har därför formulerat min sparfilosofi. Basen för mig är att spartiden är mest avgörande, för effekten av ränta på ränta är närmast magisk efter 30-40 år. Riskspridning, framför allt utanför Sverige, är ett måste.
Jag håller med övriga experter att det verkar troligt att aktier långsiktigt kommer att ge betalt för risktagandet, helt enkelt därför att jag tror att styrkan i den globala kapitalismen kommer att fortsätta ge ett överskott till börsföretagens ägare. Behovet att spara globalt kommer att fortsätta växa, medan väldigt stora investeringar redan är gjorda, vilket talar för att marknadsräntorna kommer att fortsätta vara låga och aktiekurserna höga.
Men på kort sikt dominerar känslor, girighet och rädsla. Aktiekurserna svänger för mycket enskilda månader och år i förhållande till ändringarna i börsföretagens fundamentala värde, världsekonomin är mycket större och mer trögrörlig än börsindex ger intryck av, vilket gör att jag tror att det lönar sig att gå emot trenderna på marknaden.
För mig personligen påverkar förstås att jag snart fyller 56 år och att mitt sparande nästan enbart är pensionssparande, tvångssparande via mina arbetsgivare och PPM. Jag har redan ett stort sparkapital som jag är nöjd med, så jag har råd med lågt risktagande.
Andra åsikter logiskt
Men det är fullt rimligt och logiskt att andra människor, men annan kunskap och andra åsikter, väljer en helt annan sparfilosofi. Till exempel är nog många andra mer skeptiska till kapitalismens framtid, kanske för att de tror att miljöförstöring och global uppvärmning kommer ge krav på hårdare politisk styrning. Andra är yngre och fattigare, vilket stärker argumenten för maximalt risktagande (det kanske är enda rimliga chansen att försöka komma ikapp ekonomiskt).
Avgörande blir också hur högt du värderar din fritid och hur stort ditt sparkapital är. Ju mer pengar i spargrisen, desto mer uppmärksamhet är den värd. För det lönar sig förstås dåligt att lägga massor av tid på att skapa en detaljerad sparfilosofi för att sköta några få tusenlappar.
Du som vill hitta den sparfilosofi som stämmer bäst med dina åsikter och din ekonomiska situation behöver läsa på tillräckligt för att förstå de grundläggande samband som styr investeringar, avkastning, marknader och mellanhänder. Fonder ger fördelen att du inte behöver bekymra dig om detaljerna, de sköter förvaltaren. Men du behöver ändå välja i vilka fondkategorier det verkar rimligt att aktiv förvaltning lönar sig, samt när effektiva marknader gör det mer värt med lägre kostnader via indexfonder.
Xfondreklam Xpersonligt