Morningstars fondfaktablad innehåller nu även hur mycket aktiefonderna skulle drabbas vid en omställning till krav på låga utsläpp av koldioxid.
Klicka på fondens namn så visas under rubriken ”Översikt” Morningstars CO2-mätare tillsammans med fondens hållbarhetsbetyg. Beräkningarna är kapitalvägda och baserade på fondernas portföljer och Sustainalytics analys av CO2-risker.
Portföljens CO2-riskvärde är ett värde mellan 0 och 100 (lågt värde är bättre). CO2-riskvärdet baseras på innehavens CO2-riskvärden under de senaste 12 månaderna. Ett företags koldioxidrisk är Sustainalytics utvärdering av i vilken grad ett företags verksamhet och produkter är anpassade till en övergång till ett samhälle med låga koldioxidutsläpp.
Exponering mot fossila bränslen i procent är portföljens kapitalvägda andel innehav inom fossila bränslen, mellan 0 och 100 procent, i snitt under de föregående 12 månaderna. Företag med exponering mot fossila bränslen är definierat som de som tillhör följande branscher: Kolbrytning, Kolkraftproduktion, Olje- och gasutvinning, Elproduktion baserad på olja och gas, Underleverantörer till olje- och gasindustrin.
De två måtten, CO2-riskvärdet och exponeringen mot fossila bränslen, avgör om fonden får benämningen "Låg CO2-risk" som är tänkt att göra det lättare att hitta fonder med ägande i företag med lägre risk än genomsnittet globalt när företagen förbereder sig för en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp. För att kunna få beteckningen "Låg CO2-risk" måste fondens portföljs genomsnittliga CO2-riskvärde de senaste 12 månaderna vara under 10, plus att genomsnittlig exponering mot fossila bränslen ska vara under 7 procent. För att dessa mått ska beräknas måste minst 67 procent av portföljens innehav täckas av Sustainalytics analys.