Fler fonder har nu Norman-belopp

Bättre underlag gör att även alla fond-i-fond från och med idag har Norman-belopp, som ger bättre jämförbarhet av de långsiktiga kostnaderna.

Jonas Lindmark 2015-11-26 | 15:41
Facebook Twitter LinkedIn

Syftet med nyckeltalet ”Norman-belopp” är att jämföra kostnaden att spara i fonder under tio år. Tanken är att en summa i kronor är lättare att förstå än en årlig avgift i procent. Från och med idag rapporterar vi nyckeltalet för så gott som alla fonder som marknadsförs i Sverige.


När vi på Morningstar lanserade det nya nyckeltalet i maj 2012 så valde vi att inte rapportera våra resultat för fond-i-fond. Orsaken var att det då var stora brister i rapporteringen av de underliggande fondernas kostnader när fondbolagen rapporterade nyckeltalet TER för fond-i-fond. Men strax efter introducerades det nya EU-faktabladet KIID som innehåller nyckeltalet ”årlig avgift” med betydligt striktare regler för hanteringen av underliggande fonders avgifter.


En felkälla som dock finns kvar är att Morningstar inte har fullständig information om hur mycket resultatbaserade avgifter har kostat. Anledningen är att dessa inte ingår i ”årlig avgift” utan istället redovisas separat i KIID. I de fall då en fond-i-fond både har en egen resultatbaserad avgift och investerar i underliggande fonder med resultatbaserad avgift så blir det oklart om alla kostnader som belastar sparandet verkligen redovisas. Men detta problem gäller främst en liten grupp fond-i-fond som investerar i hedgefonder, medan merparten saknar resultatbaserade avgifter.


Tänk även på att Norman-beloppet är räknat före skatt och enbart baserat på de synliga kostnaderna i fonden, inte de andra kostnader som ofta belastar ett sparande på andra nivåer (köpavgifter, avtal om förvaltning av fondportföljen, försäkringsavgifter, fond-i-fond) eller de dolda transaktionskostnader som uppstår i fonden när den gör affärer (främst courtage, ”spread” och valutaväxling). Beräkningen tar inte heller hänsyn till speciella villkor som kan finnas, till exempel rabatter hos Pensionsmyndigheten.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar