Äldre blandfonder är bättre

En stor del av nysparande sker i blandfonder. Men många av de nya alternativen är dyra och dåliga, visar en jämförelse av Morningstar Rating. De äldre fonderna har i snitt lägre avgifter och bättre resultat de senaste tre åren.

Jonas Lindmark 2014-10-02 | 15:10
Facebook Twitter LinkedIn

Svenska fondbolag har startat många blandfonder de senaste fem åren, främst därför att stoppet för massbyten hos PPM har tvingat rådgivare att starta egna fonder.


Fast inflödet av nya pengar är även exklusive premiepensionen är väldigt stort, 30 miljarder kronor netto under de första åtta månaderna 2014. Mycket av pengarna kommer från arbetsgivarnas insättningar till tjänstepensionen, där spararna ofta väljer enkla lösningar.


Blandfonder ger extra bekvämlighet eftersom spararen även får hjälp att behålla rätt risknivå. De senaste åren har det dock startat fler flexibla blandfonder, som varierar andelen aktier mer och därför är mer beroende av förvaltarens skicklighet. Kunder som väljer en flexibel blandfond hoppas att förvaltaren ska pricka rätt och sänka andelen aktier rejält innan börsras, men kan drabbas hårt om risktagandet istället är extra högt vid fel tillfälle.


Höga avgifter


Och de senaste årens låga marknadsräntor har gjort det ännu tydligare att räntesparande måste vara billigt. Många blandfonder ger nackdelen att de har lika höga avgifter som aktiefonder, så när aktieandelen är låg betalar kunderna väldigt mycket extra för ränteförvaltningen. Vissa av de nya blandfonderna har till och med ännu högre förvaltningsavgift än de dyraste aktiefonderna, som mest över 3 procent per år, men Pensionsmyndigheten inför nya regler från januari 2015 som innehåller ett tak på 2 procent per år.


Historiskt har de flesta svenska blandfonder placerat mer än 50 procent i aktier, vilket troligen främst beror på att svenska folkets erfarenhet av aktiesparande under 1980- och 1990-talet var väldigt positiv. Men de senaste tio åren har fondbolagen startat betydligt fler blandfonder med låg risk, rimligen som en reaktion på återkommande branta börsras som visat risken med en hög aktieandel. Dessutom har generationsfonder de senaste femton åren fått nästan en femtedel av sparandet i blandfonder och deras finess är just att mot slutet av spartiden gradvis minska andelen aktier.


Äldre har högre fondbetyg


En jämförelse av Morningstar Rating visar att de äldre blandfonderna presterar klart bättre än de mer nystartade. Bara 21 procent av de som har funnits i mer än tio år har fått låga fondbetyg 1 eller 2 stjärnor för prestationen de senaste tre åren, medan 43 procent av de som är mellan tre och fem år gamla har fondbetyg 1 eller 2. Omvänt är det 49 procent av de äldre fonderna som har Morningstar Rating 4 eller 5, men bara 27 procent av de yngre fonderna.


En viktig förklaring är att de äldre blandfonderna i snitt har mycket längre förvaltningsavgifter, och därför stiger mer än konkurrenterna. 5-stjärniga blandfonder kostar i snitt 0,85 procent per år medan 1-stjärniga blandfonder i snitt kostar 1,8 procent per år. Skillnaden är ännu större mellan billiga (äldre) generationsfonder och dyra (nystartade) PPM-förvaltares fonder.


Positivt ur ett samhällsperspektiv är att de största blandfonderna ofta är bland de äldsta. Det är logiskt eftersom de haft längre tid på sig att ta emot insättningar. Allra störst är SEB Världen som startade 1990 och innehåller 30 miljarder kronor. Störst bland generationsfonderna är Swedbank Robur Transfer 70 som startade 2004 och innehåller 25 miljarder kronor. Sammanlagt innehåller de 158 svenskregistrerade blandfonderna 504 miljarder kronor, vilket är knappt en femtedel av hela det svenska fondsparandet.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar